• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Σεισμικές έρευνες από HELLENiQ Energy στο Ιόνιο & Αντιδράσεις

November 14, 2022 736

 

Την έναρξη τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών στα δυο θαλάσσια οικόπεδα «Κυπαρισσιακός Κόλπος» και «Ιόνιο»,  μετά την ολοκλήρωση των δισδιάστατων σεισμικών ερευνών που έλαβαν χώρα στις αρχές του έτους προανήγγειλε ο επικεφαλής της Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) Ανδρέας Σιάμισης κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές  το απόγευμα της Πέμπτης που ακολούθησε την δημοσίευση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου.

Η εκκίνηση του δεύτερου γύρου σεισμικών ερευνών στα δυο θαλάσσια μπλοκ του Ιουνίου σημαίνει ότι στο εγγύς μέλλον θα «τρέχουν» έρευνες σε πέντε οικόπεδα ταυτόχρονα, αφού τις προηγούμενες μέρες ξεκίνησαν επισήμως και οι σεισμικές έρευνες στα δυο θαλάσσια οικόπεδα «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» από την κοινοπραξία της Exxon Mobil με την Helleniq Energy, ενώ εδώ και λίγες μέρες σε εξέλιξη βρίσκονται και οι τρισδιάστατες έρευνες που διενεργεί η Energean στο «μπλοκ 2» στο Ιόνιο, στα όρια της ΑΟΖ Ελλάδας -Ιταλίας.

Καταγγέλλουν και ζητούν τη διακοπή των σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες - Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν

Τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες οι οποίες έχουν ξεκινήσει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας που τελούν σε καθεστώς διεθνούς προστασίας καταγγέλλει η Πανελλαδική Συνέλευση για την Προστασία της Ελληνικής Τάφρου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, στις εν λόγω περιοχές διαβιούν «ευάλωτα θαλάσσια θηλαστικά» και ζητά να «σταματήσουν άμεσα, όπως κάνουν ήδη σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία» οι σεισμικές έρευνες.

«Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούμε εδώ και μέρες τη δραστηριότητα δύο πλοίων ειδικών στις σεισμικές έρευνες μέσα στις προστατευόμενες περιοχές της Ελληνικής Τάφρου στις θάλασσες του Ιονίου και της Κρήτης. Η ανησυχία μας είναι έντονη διότι αυτή η περιοχή είναι περιοχή παγκόσμιας σημασίας για την βιοποικιλότητα, με ευάλωτα και απειλούμενα είδη όπως Πτεροφάλαινες, Φυσητήρες, Ζιφιοί, δελφίνια, μεσογειακές φώκιες και θαλάσσιες χελώνες και η σημαντικότερη περιοχή της Μεσογείου για τα κητώδη. Το ελληνικό κράτος έχει μεν υπογράψει την διεθνή συνθήκη ACCOBAMS για την προστασία της Ελληνικής Τάφρου αλλά δεν τηρεί την συμφωνία και επιτρέπει δραστηριότητες που στην πράξη την ακυρώνουν», παρατηρεί η ΠΣΠΕΤ.

Ειδικότερα η συνέλευση επισημαίνει ότι «Για τις κινήσεις σκάφους στο Ιόνιο Πέλαγος με συνοδεία ρυμουλκών και ποντισμένες συσκευές έχει εκδοθεί ανακοίνωση δέσμευσης θαλάσσιου χώρου (Navtex) ενώ στα νοτιοδυτικά της Κρήτης η ανάλογη διάταξη σκαφών κινήθηκε από τις 25 Οκτωβρίου έως και σήμερα χωρίς καμία ανακοίνωση. Όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα σκάφη, η συνοδεία τους και ο εξοπλισμός τους δεν κινούνται επί μέρες ξοδεύοντας άσκοπα χρήμα και καύσιμα αλλά ασφαλώς διενεργούν σεισμικές έρευνες. Σε τέτοιου είδους έρευνες χρησιμοποιούνται εντατικοί και ισχυροί ηχοβολισμοί που τραυματίζουν τα ευαίσθητα ακουστικά όργανα των κητωδών όπως οι Φυσητήρες και οι Ζιφιοί οδηγώντας τα στη φυγή ή και τον θάνατο. Αρκετές μάλιστα είναι οι μελέτες που δείχνουν ότι τα θαλάσσια θηλαστικά ζουν στην Ελληνική Τάφρο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και δεν απουσιάζουν το χειμώνα όπως προσπαθούν να μας πείσουν οι πετρελαϊκές εταιρείες».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «οι προκλητικές αυτές δραστηριότητες γίνονται, διόλου τυχαία, λίγο πριν την εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής του WWF, της Greenpeace και του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» για την ακύρωση του προγράμματος εξορύξεων στην Κρήτη, επικαλούμενοι τις δραματικές επιπτώσεις στα θαλάσσια θηλαστικά. Φαίνεται ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες στις οποίες έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα εκμετάλλευσης στα θαλάσσια «οικόπεδα» έχουν προεξοφλήσει την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, γεγονός που όχι μόνο προκαλεί αλλά εγείρει και θέματα στοιχειώδους τήρησης των θεσμικών διαδικασιών».

Σε αυτό το πλαίσιο, η συνέλευση των οργανώσεων των πολιτών από τα Γιάννενα μέχρι και την Κρήτη για τη σωτηρία των ελληνικών θαλασσών από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων που πραγματοποιήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2022 «ζητά να σταματήσουν άμεσα αυτές οι επικίνδυνες για τη θαλάσσια ζωή της Ελληνικής Τάφρου δραστηριότητες, Αυτό ήδη πράττουν στα χωρικά τους ύδατα Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία απαγορεύοντας τις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων στις θάλασσές τους στην Μεσόγειο», καταλήγει η ανακοίνωση.

* στην ΠΣΠΕΤ εντάσσονται οι εξής κινήσεις-οργανώσεις σύμφωνα με την ανακοίνωση:

SOS Κυπαρισσιακός - Πρωτοβουλία Τριφυλίας ενάντια στις εξορύξεις Υ/Α, Ανοιχτή Συνέλευση Κεφαλονιάς-Ιθάκης ενάντια στην Εξόρυξη Υδρογονανθράκων, Εμείς στην Λευκάδα λέμε: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ, Fossil Free Corfu (Κέρκυρα), NodrillZante -Ζακυνθινή Πρωτοβουλία για ένα Ιόνιο Ελεύθερο Υδρογονανθράκων, Citizens' Information Network ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ STOP! – ΠΡΕΒΕΖΑ, Ανοιχτή Συνέλευση στα Γιάννενα ενάντια στην Ενεργειακή Λεηλασία, Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, Save Greek Seas

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search