• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Η υγειονομική πανδημία, η θέση της ΠΕΝΕΝ και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Ναυτεργατών

June 08, 2020 501

Η υγειονομική πανδημία, η θέση της ΠΕΝΕΝ και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Ναυτεργατών

Ο νέος κορωνοϊός covid 19 έχει προκαλέσει μια από τις σοβαρότερες παγκοσμίως επιδημίες της σύγχρονης ιστορίας ξεπερνώντας σε κρούσματα ακόμα και τον ιό  sars που έπληξε την Κίνα το 2003, ο φόβος της εξάπλωσης  του νέου ιού έχει οδηγήσει σε πολλές χώρες να αναθεωρήσουν τις ταξιδιωτικές τους οδηγίες ενώ όλο ένα και αυξανόμενη είναι η ανησυχία και η διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων από και προς την Ελλάδα  την τουριστική σεζόν. 

Όπως διαφαίνεται στον ορίζοντα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πλήξει τον τουρισμό  στον ελλαδικό χώρο με καταστροφικές συνέπειες για τους Έλληνες ναυτεργάτες αλλά και γενικότερα σε όλους τους εργαζόμενους. Μάλιστα σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού θα έχουμε συρρίκνωση κατά 70% του τουρισμού δηλαδή την μεγαλύτερη από τα χρόνια του 1950, ενώ αυτό βέβαια θα οδηγήσει σε εκατομμύρια ανέργους , σύμφωνα πάντα με την πρόβλεψή του . Μάλιστα  από τον Οκτώβριο και μετέπειτα οι Ειδικοί  προβλέπουν νέο κύμα κρουσμάτων του ιού,  παρ' όλα αυτά είναι ακόμα δύσκολο να προσδιορίσουμε το μέγεθος της επίδρασης του κορωνοϊού στην τουριστική οικονομία. Αυτό θα το δούμε μετά την καλοκαιρινή σεζόν  όπου  όπως διαφαίνεται κατά την γνώμη μου  θα έχουμε και ένα δεύτερο κρούσμα του θανατηφόρου ιού  που θα λέγεται  ανεργία και εξαθλίωση  στους Ναυτεργάτες και γενικότερα σε πολλούς κλάδους . Σε αυτές λοιπόν τις δύσκολες συνθήκες για την χώρα μας, όπως είδαμε και εν μέσω πανδημίας και καραντίνας,  πολλά από τα Ναυτεργατικά σωματεία  πανελλαδικά άλλα και η ίδια η ΠΝΟ  και παίζοντας τα δικά τους παιχνίδια καρέκλας στης πλάτες τον Ναυτεργατών  έμειναν  και  στο σλόγκαν της εποχής (μένουμε σπίτι) αγνοώντας  τις δυσκολίες των ελλήνων Ναυτεργατών και δείχνοντας παντελώς αδιαφορία  στα πολλά προβλήματα που προέκυψαν  εν μέσω κορωνοϊού  αφήνοντας τους Ναυτεργάτες στις ορέξεις του υπουργείου, της  κυβέρνησης και  των πλοιοκτητών, αδιαφορώντας για τα οποία μέτρα πάρθηκαν κατά των Ελλήνων ναυτεργατών.

Εδώ  και όπως  πάντα εξαίρεση  αποτελεί μόνο το σωματείο της ΠΕΝΕΝ  το οποίο ακόμα  εν μέσω πανδημίας άλλα και καραντίνας κατάφερε ακόμα και Γενική Συνέλευση  να πραγματοποιήσει, με  τα απαιτούμενα πάντα μέτρα  προφύλαξης για την υγεία, με πλήρη απαρτία  και το μοναδικό   το οποίο με δράσεις και παρεμβάσεις  ανεξαρτήτως  ειδικοτήτων ήταν μπροστά για να προστατέψει  τους ναυτεργάτες  μας 

Εν μέσω  μάλιστα υγειονομικής κρίσης και υπό το καθεστώς γενικευμένων απαγορεύσεων της συνδικαλιστικής - πολιτικής δράσης και των ελευθεριών που επιστράτευσε η κυβέρνηση στις συνθήκες της πανδημίας προκειμένου να περάσει μία νέα επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, η ΠΕΝΕΝ όρθωσε για άλλη μία φορά το ανάστημά της κόντρα στην αυθαιρεσία και την παραβατικότητα των εφοπλιστών στον χώρο της ακτοπλοΐας αλλά και γενικότερα.

  Ακόμα και όταν η ανύπαρκτη κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη και ο Υπουργός Ναυτιλίας  αδιαφορούσαν και δεν έδιναν το πράσινο φως για τα πενιχρά επιδόματα των 800 ευρώ, η ΠΕΝΕΝ με παρεμβάσεις της κατάφερε να φέρει εις πέρας αυτό το δύσκολο για την εποχή επίτευγμα  ενώ όπως είδαμε και στην συνέχεια η πλοιοκτήτριες εταιρίες εν μέσω πανδημίας κατάφεραν όπως πάντα να είναι οι ευνομούμενοι  από τις εκάστοτε και τώρα από τον κύριο Μητσοτάκη  κυβερνήσεις έχοντας πληθώρα απαλλαγών και διευκολύνσεων.  Η κυβέρνηση ήταν σε πλήρη ετοιμότητα κι έτσι φρόντισε εν μέσω Κορωνοϊού (για την ακρίβεια: αξιοποιώντας την πανδημία) να προσφέρει νέα προνόμια και «ζεστό» χρήμα στους εφοπλιστές.

Τα μέτρα ανακοινώθηκαν στις 27 Μάρτη και προβλέπουν:

Ένταξη στα μέτρα ενίσχυσης της κυβέρνησης  “των ΚΑΔ που αφορούν τις θαλάσσιες και ακτοπλοϊκές μεταφορές επιβατών και εμπορευμάτων σε εκείνους που δικαιούνται τα ευεργετήματα που έχουν ανακοινωθεί», δηλαδή δάνεια με επιδοτούμενο επιτόκιο, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, «μείωση του μισθολογικού κόστους», κίνητρα για επενδύσεις κ.ο.κ.

Παράταση έως 31 Μάη (από 1η Απρίλη) «των χειμερινών συνθέσεων των πλοίων της ακτοπλοΐας», που είναι μειωμένη κατά 50%, ενώ για 3 μήνες παρατείνεται και η ισχύς των πιστοποιητικών των πλοίων, δηλαδή θα μπορούν να κυκλοφορούν με ληγμένα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας. Προβλέπονται ακόμα έξτρα επιδότηση για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες που ενεργοποιούν διαδικασία εκτάκτων αναθέσεων συμβάσεων δημόσιας υπηρεσίας, η μείωση κατά 20% των λιμενικών τελών κ.ά.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Ναυτιλίας σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης «επεξεργάζεται και ειδικό καθεστώς ενίσχυσης» των εταιρειών «(στο πλαίσιο του άρθρου 107 περίπτωση 2β) που πλήττονται, προκειμένου να εκτιμηθεί το είδος της ενίσχυσης επί των ζημιών που αναμένεται να προκύψουν από την καθίζηση της ακτοπλοϊκής αγοράς».

Αλλά μιας και πολλοί βαλθήκανε να συνωστισθούν στο ξεσκόνισμα των εφοπλιστών και στο γλείψιμο της… κιμπαροσύνης τους, ας έχουμε υπόψη τα εξής:

Η αξία του στόλου των Ελλήνων εφοπλιστών υπολογίζεται στα 105,22 δισ. δολάρια (!) και είναι οι μοναδικοί παγκοσμίως που έσπασαν το φράγμα των 100 δισ. δολαρίων.  Εδώ και δέκα χρόνια που τα Μνημόνια έχουν ρημάξει τον ελληνικό λαό. Και εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ακόμα και η δωρεές της ποιες προσφέρουν οι εφοπλιστές εν μέσω πανδημίας η και Τις χορηγίες αν θέλετε ακόμα  στην πραγματικότητα, τις κάνουν οι ίδιοι οι ναυτεργάτες  από την απλήρωτη εργασία τους  από την υπερεκμετάλλευση, από την υπέρογκη φορολογία τους και όχι οι εφοπλιστές που ακόμα και σήμερα- λαμβάνουν προνόμια εκατομμυρίων ευρώ μέσω ενισχύσεων, φοροαπαλλαγών, στήριξη από το κράτος.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σε αυτές της δύσκολες συνθήκες για τους ναυτεργάτες μας ενεργούς η και άνεργους η ΠΕΝΕΝ  έδρασε άμεσα σε πολλές περιπτώσεις όπως  στην ΑΝΕΚ LINES , MINOAN LINES, SEAJETS. Καμία από αυτές τις τρεις εταιρείες έως και το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης δεν είχε δώσει στα πληρώματα των δρομολογημένων πλοίων στην ακτοπλοΐα το Δώρο Πάσχα, ενώ η ενημέρωση που έγινε στα πληρώματα ήταν ότι αυτό θα καταβληθεί έως τον Ιούνιο....Έχοντας η ΠΕΝΕΝ ενημερωθεί για τις προθέσεις των ακτοπλοϊκών εταιρειών, είχε έγκαιρα απευθυνθεί στις ίδιες και στις υπηρεσίες του ΥΕΝ προειδοποιώντας να μην σκεφτούν καν  να αναβάλουν την χορήγηση του Δώρου και ότι σε όποια άλλη περίπτωση θα υπήρχε αποφασιστική και αγωνιστική παρέμβαση της ΠΕΝΕΝ,  όπως και έγινε με ανακοίνωση της άλλα και έμπρακτα με παρεμβάσεις της στο λιμάνι,  με αποτέλεσμα  η  MINOAN LINE να καταβάλει δώρο  και προκαταβολές άμεσα ενώ η Seajets, έχοντας τρία πλοία σε διάφορες γραμμές από τα οποία το ένα στον Πειραιά, επέλεξε την γραμμή της σύγκρουσης  έχοντας σε αυτήν την στάση της την ολόθερμη υποστήριξη όπως φάνηκε του ΥΕΝ, της ΔΝΕΡ και κυρίως του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, οι οποίοι κατήλθαν στο λιμάνι και έξω από το πλοίο για να βάλουν πλάτη όχι για την εφαρμογή των ναυτεργατικών δικαιωμάτων αλλά για να αναχωρήσει το πλοίο με κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο  και στο τέλος έπειτα  από πιέσεις του σωματείου να καταβάλει   το δώρο  Πάσχα.

Σε άλλη περίπτωση όπως στην ΑΝΕΚ LINES  και συγκεκριμένα στο  Ε/Γ-Ο/Γ "Πρέβελης" που εκτελεί άγονη γραμμή καταβλήθηκαν το δώρο Πάσχα μόνο στα μέλη της ΠΕΝΕΝ (κουβέρτα) και εδώ  όπως αντιλαμβανόμαστε όπου επεμβάσεις και δράσεις  της ΠΕΝΕΝ φέρνουν  τα επιθυμητά αποτελέσματα  και αυτό γιατί (Δεν μένουμε σπίτι όπως τα λοιπά σωματεία και η ΠΝΟ ) αλλά αντέδρασε και έδρασε άμεσα  με αποτελέσματα.

Τέλος θέλω να κάνω μια αναφορά στο τοπικό σωματείο Κέρκυρας Ηγουμενίτσας ο Άγιος Σπυρίδων όπου και διετέλεσα  Ταμίας, Γραμματέας και στην συνέχεια Πρόεδρος,  το σωματείο κατά καιρούς εδώ και πολλά χρόνια έχει μια δυναμική ταυτότητα και δράση στην γραμμή όπου και γενικότερα πάντα ήταν στην πρώτη γραμμή και αυτό φαίνεται από τα  195 εξερχόμενα έγγραφα της θητείας μου ως πρόεδρος και  μαρτυρούν την συνεχή δράση για διεκδικήσεις και αποκατάσταση αδικιών σε βάρος των Ναυτεργατών. Τα περισσότερα από αυτά αφορούσαν καταγγελίες για περικοπές μισθοδοσίας, εργασίες εν πλω, διανυκτερεύσεις, πρόσδεση πλοίων ανοικτού τύπου ακόμα και επίσχεση εργασίας πλοίου, μακροχρόνιες ακινησίες πλοίων κλειστού τύπου, συνεχείς παρεμβάσεις για συχνότερη και καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους δοκιμαζόμενους κάτοικους της Κέρκυρας, των Παξών και των Διαποντίων νήσων άλλα συνάμα  και πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις, σε πολλές από της οποίες  είχαμε και άξιο συμπαραστάτη την ΠΕΝΕΝ,  πετύχαμε  την αλλαγή της συλλογικής σύμβασης Πορθμείων εσωτερικού με όρους τους οποίους θέλαμε εμείς,  και τέλος πρέπει πάνω σε αυτούς τους αγώνες και παρεμβάσεις  το τοπικό σωματείο ο Άγιος Σπυρίδων  και η τωρινή διοίκηση  να πατήσει  γερά και να συνεχίσει να είναι αντάξια των προσδοκιών  απέναντι στους ναυτεργάτες μας.

Όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα διακρίνουμε μια απραξία και αισθητή πτώση που αφορά την δραστηριότητα της Διοίκησης του τοπικού σωματείου, γεγονός που τροφοδοτεί δυσαρέσκειες και αντιδράσεις από την πλευρά των Ναυτεργατών της γραμμής.

Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος και άλλα μέλη του Δ.Σ ήταν ναυτολογημένοι σε πλοία εκτός Ελλάδας μπορεί να είναι μια εξήγηση η οποία όμως πρέπει να μην επαναληφθεί διότι σε μια τέτοια περίπτωση το Σωματείο θα βρεθεί για άλλη μια φορά χωρίς την παραμικρή παρέμβαση στα οξυμένα ναυτεργατικά προβλήματα που απασχολούν τους Ναυτεργάτες.

Ταυτόχρονα χρειάζεται πιο αποφασιστική και αγωνιστική παρέμβαση σε όλα τα τρέχοντα προβλήματα έτσι ώστε τα μέλη να νοιώθουν ότι έχουν το Σωματείο κοντά και δίπλα τους για να υπερασπίζεται τα δικαιώματά τους.

Τα ζητήματα που συνδέονται με τις ακινησίες και αποδρομολογήσεις πλοίων, την ανεργία και τα εργασιακά προβλήματα πρέπει να γίνουν αντικείμενο καθημερινών παρεμβάσεων και αγωνιστικών δράσεων ώστε να προστατευθούν αποτελεσματικά οι Ναυτεργάτες, τόσο στην γραμμή όσο και στα άλλα πλοία της περιοχής.

Σε αυτή την κατεύθυνση επίσης επιβάλλεται η Διοίκηση του τοπικού Σωματείου να έχει στενή επικοινωνία και συνεργασία με την ΠΕΝΕΝ ώστε και αυτή με την σειρά της να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων.

Τέλος στις δύσκολες αυτές συνθήκες χρειάζεται η δραστήρια συμμετοχή όλων των μελών και των πληρωμάτων ώστε όλοι μαζί να βάλουμε πλάτη τα προβλήματα να αντιμετωπιστούν με επιτυχία.

Εργάτες Ενωμένοι ποτέ νικημένοι!

Χρήστος Βιτουλαδίτης

Πρώην Πρόεδρος

ΠΗΓΗ: penen.gr

 

Σωματείου Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας - Παξών

και Διαποντίων νήσων "Ο Άγιος Σπυρίδων"

και μέλος του Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search