Ένταση και επεισόδια στη Θεσσαλονίκη από φίλους και συγγενείς του 16χρονου Ρομά που τραυματίστηκε όταν δέχθηκε σφαίρα από αστυνομικό στο κεφάλι, μετά από καταδίωξη ενώ στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Οργισμένοι οι συγγενείς

Συγγενείς του 16χρονου παραμένουν συγκεντρωμένοι έξω από το νοσοκομείο. «Για το παιδί οι γιατροί μας είπαν ότι του έβγαλαν τη σφαίρα από το κεφάλι, αλλά λένε ότι κρέμεται η ζωή του από μία κλωστή. Δεν ξέρω αν δεν θέλουν να μας το πούνε, μπορεί και να είναι νεκρό το παιδί», ανέφερε ένας από τους συγκεντρωμένους.

«Το παιδί πήγε να βάλει βενζίνη, τίποτα δεν έκανε», πρόσθεσε. «Και τι έγινε που δεν πλήρωσε, έπρεπε να τον σκοτώσουν; Πάρτου τον αριθμό, κάντου καταγγελία, έκανε ένα λάθος. Πρέπει να το σκοτώσουνε;».

«Πρόκειται για τρώση σημαντικών σημείων του εγκεφάλου. Αφαιρέθηκε η σφαίρα μετά από πολύωρη επέμβαση, όμως η ζωή του κρέμεται στην κυριολεξία από μια κλωστή», ανέφερε κατόπιν επικοινωνίας με τους θεράποντες γιατρούς ο δικηγόρος της οικογένειας, Θεόφιλος Αλεξόπουλος.

«Δεν υπήρξε απολύτως καμία ενέργεια του παιδιού κατά των αστυνομικών», τόνισε, ενώ χαρακτήρισε τελείως ανυπόστατες τις αναφορές για απόπειρα εμβολισμού της μοτοσυκλέτας της ομάδας ΔΙΑΣ. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας, το παιδί το μόνο που ήθελε ήταν να αποφύγει τη σύλληψη δεδομένου ότι είχε μόλις κάνει μια κλοπή ευτελούς αξίας.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξόπουλο, οι αστυνομικοί γνώριζαν ακριβώς για ποιο λόγο τον καταδιώκουν, ενώ όπως εξήγησε, η σφαίρα διαπέρασε το πίσω τζάμι του αγροτικού αυτοκινήτου, το οποίο ήταν διάφανο και φαινόταν ακριβώς ο οδηγός, και διαπέρασε στη συνέχεια το προσκέφαλο του καθίσματος, πριν χτυπήσει τον νέο στο κεφάλι.

Έξω από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο, οι συγκεντρωμένοι άναψαν φωτιές σε κάδους στήνοντας και οδοφράγματα στην οδό Κωνσταντινουπόλεως. Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν μπουκάλια, τούβλα και άλλα αντικείμενα στα χέρια τους και φώναζαν συνθήματα κατά της αστυνομίας.

Εκρήξεις από εύφλεκτα υλικά που βρίσκονταν μέσα στους φλεγόμενους κάδους απορριμμάτων σημειώθηκαν έξω από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο.

 

Στις εννιά το βράδυ τα άτομα που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το νοσοκομείο αποχώρησαν.

Άνδρες της πυροσβεστικής με υπηρεσιακό όχημα έσβησαν τις φωτιές στους κάδους απορριμμάτων, τους οποίους είχαν αναποδογυρίσει και πυρπολήσει διαδηλωτές επάνω στο οδοστρωμα.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Κωνσταντινουπολεως, άρχισε να αποκαθίσταται σταδιακά μετά τις εννιά και μισή. 

Νωρίτερα, μια ομάδα ατόμων ανέτρεψε ένα σταθμευμένο ΙΧ στο οδόστρωμα στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, αλλά παρενέβησαν άλλοι από τη συγκέντρωση και μετά από προτροπές τους, το επανέφεραν στην άκρη του δρόμου, προκαλώντας του ωστόσο σημαντικές υλικές ζημιές.

Λίγες ώρες πριν δημιουργήθηκε και πάλι ένταση όταν δεκάδες Ρομά βγήκαν από το νοσοκομείο όπου ήταν συγκεντρωμένοι σε ένδειξη συμπαράστασης στον 16χρονο που πυροβολήθηκε και φώναζαν κατά των αστυνομικών.

 

Στη συνέχεια, κινήθηκαν κατά διμοιρίας των ΜΑΤ που βρισκόταν στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, πετώντας μπουκάλια, καρέκλες και άλλα αντικείμενα.

 

 

Παρευρισκόμενοι ζήτησαν από τους αστυνομικούς να απομακρυνθούν από την περιοχή καθώς προκαλούν με τη στάση τους, αίτημα που έγινε αποδεκτό.

 

Επίθεση στην Καμάρα με χημικά

Μολότοφ και χημικά εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια επεισοδίων μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών των ΜΑΤ.

Ομάδα ατόμων πριν καλά καλά ξεκινήσει η πορεία πέταξαν κροτίδες, πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, στο ύψος της Καμάρας.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών. Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το κέντρο της πόλης μέσω της οδού Αγίας Σοφίας,Τσιμισκή Αριστοτέλους και Μητροπόλεως και επέστρεψαν στην πλατεία Αγίας Σοφίας όπου διαλύθηκαν.

Στην διαδρομή κουκουλοφόροι έσπασαν βιτρίνες και προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας ενώ μια ομάδα ατόμων αποκόπηκε από το κυρίως σώμα της πορείας και κινήθηκε προς την παραλιακή λεωφόρο.

Η αστυνομία, σύμφωνα με πληροφορίες, προχώρησε σε προσαγωγές έξι ατόμων.

 
 

Νωρίτερα απευθύνθηκε κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση.

«Χθες το βράδυ 16χρονος Ρομ σε βενζινάδικο στη Μοναστηρίου έφυγε χωρίς να πληρώσει 20 ευρώ για τα καύσιμα. Ακολούθησε καταδίωξη του αμαξιού από περιπολικό και μηχανές ομάδες ΔΙ.ΑΣ μέχρι που ένας από την ομάδα ΔΙ.ΑΣ πυροβόλησε δύο φορές με τη μία σφαίρα να καταλήγει στο κεφάλι του 16χρονου.

Το κράτος και οι λοιποί μηχανισμοί του απέδειξαν για άλλη μια φορά πως αυτό που ξέρουν να κάνουν καλά και χωρίς κανένα δισταγμό είναι να σπείρουν τον θάνατο. Έχει περάσει μόλις ένας χρόνος από την κρατική δολοφονία του Ν. Σαμπάνη ,το οποίο έρχεται να αποδείξει ότι για το κράτος υπάρχουν ζωές που δεν έχουν σημασία και στο όνομα της ιδιοκτησίας και του κέρδους δε διστάζουν να δολοφονήσουν. Η οργή μας ξεχυλίζει και θυμόμαστε πως δεν έχουνε αλλάξει πολλά από τον Δεκέμβρη του 08 μέχρι σήμερα. Να βρεθούμε ξανά στους δρόμους».

Συγκέντρωση και στο Σύνταγμα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον πυροβολισμό του 16χρονου από αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε μπροστά από τη Βουλή στο Σύνταγμα ενώ στη συνέχεια έγινε πορεία προς το Μοναστηράκι.