Print this page

Στους δρόμους η οργή για τον πυροβολισμό του 16χρονου από αστυνομικό – Έκρυθμη η κατάσταση στο Μενίδι, κλειστή η Περιφερειακή Αιγάλεω

December 06, 2022 604

Ξεχειλίζει η αγανάκτηση και η οργή των Ρομά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και στο εθνικό οδικό δίκτυο, μετά την αιματηρή καταδίωξη της αστυνομίας που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά 16χρονος Ρομά.

Ο 16χρονος συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, με τον δικηγόρο της οικογένειάς του Αλέξανδρο Θεοφιόπουλο να αναφέρει ότι  η «ζωή του Κώστα κρέμεται σε μία κλωστή».

«Είναι μια δολοφονική επίθεση. Πυροβόλησε σε ευθεία βολή κατά του ανηλίκου.  Όταν κάποιος βάλει ευθέως δεν μπορούμε να μιλάμε για ενδεχόμενο δόλο. Υπήρχε μια βολή παράνομης εξουδετέρωσης κατά του θύματος» εξήγησε ο κ. Αλεξόπουλος και συμπλήρωσε: «Σήμερα δεν είμαστε ούτε δεξιά ούτε αριστερά. Είμαστε όλοι Ρομά. Δεν θέλουμε ο Κώστας να γίνει ο επόμενος Γρηγορόπουλος, δεν θέλουμε να γίνει ακόμη ένας μάρτυρας. Θέλουμε να τα καταφέρει και να είναι η αφορμή να θέσουμε ξανά τα ζητήματα των Ρομά πάνω στο τραπέζι, κι όχι να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί» πρόσθεσε ο κ. Αλεξόπουλος.

 

Κλειστοί δρόμοι, ένταση και επεισόδια

Ένταση σημειώθηκε στην οδό Μόρνου στο Μενίδι όταν νεαροί Ρομά πέταξαν διάφορα αντικείμενα εναντίον αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή για τυχόν επεισόδια.

Φωτιές έχουν ανάψει και στην Αυλίζα Αχαρνών με νεαρούς Ρομά να πραγματοποιούν επιθέσεις με πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον αστυνομικών δυνάμεων. 

 
 

Κλειστή είναι εδώ και λίγη ώρα και η περιφερειακή Αιγάλεω στον Ασπρόπυργο λόγω συγκέντρωσης Ρομά που διαμαρτύρονται για τον πυροβολισμό του 16χρονου από αστυνομικό στην Θεσσαλονίκη.

Εν τω μεταξύ, επίθεση με πέτρες δέχθηκε ένα ασθενοφόρο στην Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου στο ύψος του Ζευγολατιού, την ώρα που μετέφερε έναν διασωληνωμένο από την Πάτρα σε νοσοκομείο της Αθήνας, σύμφωνα με το korinthostv.

Η Εθνική Οδός Αθηνών – Κορίνθου έκλεισε νωρίτερα σήμερα το απόγευμα από Ρομά σε δύο σημεία, στο Ζευγολατιό και στα Μέγαρα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πυροβολισμό κατά του 16χρονου από αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη. ενώ υπήρξε ένταση με πετροπόλεμο και μολότοφ στην λεωφόρο ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο, από ομάδες Ρομά.

 

Νωρίτερα οι Ρομά άναψαν φωτιές σε κάδους σκουπιδιών στη λεωφόρο Μεσογείων, στο ύψος του Νομισματοκοπείου και τους πέταξαν στο ρεύμα της καθόδου προς Αθήνα. 

 

Εν τω μεταξύ γυαλιά καρφιά τα έκαναν οι διαμαρτυρόμενοι Ρομά επί της οδού Πόντου, στη δυτική Θεσσαλονίκη.
Καμένα λάστιχα στο οδόστρωμα, δύο πυρπολημένα σκαπτικά οχήματα, πέτρες και κάθε λογής αντικείμενο, βρίσκεται καταμεσής της οδού, πλησίον του οικισμού Ρομά «Αγίας Σοφίας» και της υποδιεύθυνσης Μεταγωγών.

 Λίγο πριν από τις 17:00 το απόγευμα, η κατάσταση που φαινόταν να έβγαινε εκτός ελέγχου ηρέμησε και τα οχήματα της πυροσβεστικής επιχειρούν, μέχρι αυτήν την ώρα, να σβήσουν τις εστίες που υπάρχουν διάσπαρτες.



Από τις 15:00  το μεσημέρι επικράτησε στην περιοχή σκηνικό μεγάλης έντασης, καθώς οι περίπου 150 Ρομά έστησαν οδοφράγματα ανάβοντας φωτιές σε ο,τι έβρισκαν στο διάβα τους και ξεκίνησαν να επιτίθενται με μάρμαρα, πέτρες και άλλα αντικείμενα, στις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν σε απόσταση. Μετά από την επέμβαση των αστυνομικών με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα, τα άτομα οπισθοχώρησαν και κατευθύνθηκαν προς τον οικισμό.



Τότε, ξεκίνησαν να ακούγονται πυροβολισμοί από κυνηγετική καραμπίνα και άλλο όπλο, με αποτέλεσμα η κατάσταση να μοιάζει ότι ξεφεύγει από κάθε έλεγχο. Με την παρέμβαση τον ψυχραιμότερων Ρομά , τα εκτεταμένα επεισόδια σταμάτησαν λίγο πριν τις 17:00 το απόγευμα.

 

 

Την ίδια ώρα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας βρίσκεται σε εξέλιξη στο ύψος του καταυλισμού «Τσαΐρια» των ρομά, στην Περαία του δήμου Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την Αστυνομία, 20 με 25 άτομα έχουν κλείσει την οδό Θεσσαλονίκης-Μηχανιώνας.

 
 

Στο σημείο βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις, ενώ έχει κινητοποιηθεί και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς οι συγκεντρωμένοι έχουν βάλει φωτιά σε αντικείμενα. Ανάλογη συγκέντρωση βρίσκεται σε εξέλιξη και στη Χαλκηδόνα, με τη συμμετοχή περίπου 20 ατόμων.

Παράσταση πολιτικής αγωγής από τους γονείς του 16χρονου

Την ίδια ώρα, παράσταση πολιτικής αγωγής προς υποστήριξη της κατηγορίας θα καταθέσουν την Τετάρτη οι γονείς του 16χρονου που πυροβολήθηκε από αστυνομικό κατά την διάρκεια καταδίωξης, τα ξημερώματα της Δευτέρας, στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπως δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας του ανήλικου, Θεόφιλος Αλεξόπουλος.

Σε ερώτηση για διαμαρτυρίες που εκδηλώνονται από Ρομά με αφορμή τον πυροβολισμό του ανήλικου, ο ίδιος σχολίασε την χρονική σύμπτωση του αιματηρού περιστατικού με τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, πριν από 14 χρόνια, επισημαίνοντας: «Δεν θέλουμε ο Κώστας (σ.σ. 16χρονος) να γίνει άλλος Αλέξης. Θέλουμε να τα καταφέρει και να είναι η αφορμή να ξαναθέσουμε τα ζητήματα των ρομά πάνω στο τραπέζι».

Υπενθυμίζεται ότι ο κατηγορούμενος αστυνομικός οδηγήθηκε το πρωί στην εισαγγελέα πρωτοδικών και σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης (η πρώτη πράξη σε βαθμό κακουργήματος και η δεύτερη πλημμεληματικού χαρακτήρα). Ο 32χρονος αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή και μέχρι τότε παραμένει υπό κράτηση.

Στο «στόχαστρο» των αστυνομικών ο πατέρας του 16χρονου

Αλγεινή εντύπωση προκαλούν οι εικόνες έξω από το δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης που κατέγραψαν άνδρες των ΜΑΤ να επιτίθενται στον πατέρα του 16χρονου, την ώρα που ο γιος του δίνει μάχη για τη ζωή του, μετά τον πυροβολισμό που δέχτηκε στο κεφάλι, από άνδρα της ομάδας ΔΙΑΣ.

Όπως κατέγραψαν σε βίντεο και δημοσιεύουν τα τοπικά σάιτ, οι άνδρες των ΜΑΤ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων κατευθύνθηκαν προς τον πατέρα του 16χρονου, τον οποίο και έριξαν στο έδαφος.

Ο πατέρας του 16χρονου ακούγεται να φωνάζει:«Ο γιος μου κινδυνεύει, και θα πιάσετε εμένα;» ενώ λίγο αργότερα ουρλιάζει«τον γιο μου σκοτώσανε».

Ένας από τους έξι αστυνομικούς που τον έχουν περικυκλώσει μάλιστα φαίνεται να του ρίχνειμία μπουνιά με τον πατέρα του 16χρονου να φωνάζει από τον πόνο…

Νωρίτερα, είχαν σημειωθεί επεισόδια μεταξύ Ρομά και ΜΑΤ και έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι συγγενείς του 16χρονου, ο οποίος πυροβολήθηκε από αστυνομικό στο κεφάλι κατά τη διάρκεια καταδίωξης.

Οι συγκεντρωμένοι Ρομά πέταξαν αντικείμενα και ξύλα προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες με την σειρά τους απάντησαν με χρήση χημικών, ενώ πέταξαν και χειροβομβίδα κρότου λάμψης.

Νέο βίντεο – ντοκουμέντο από την καταδίωξη του 16χρονου

Ακόμα ένα βίντεο ντοκουμέντο που φαίνεται να απεικονίζει την καταδίωξη δημοσιεύτηκε από τον λογαριασμό thebrake.net και προκαλεί ερωτηματικά. Το βίντεο που είναι τραβηγμένο από κλειστό κύκλωμα δείχνει το όχημα που οδηγεί ο ανήλικος και από πίσω του να τον καταδιώκουν οι δύο μηχανές της ΔΙΑΣ.

Με στοιχεία από topontiki.gr
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.