Print this page

Να αθωωθούν οι διαδηλωτές της Θεσσαλονίκης που δικάζονται την Παρασκευή 9/12/2022 για την πορεία στις 17/11/2020

December 08, 2022 572

 

Την Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2022 πραγματοποιείται η δίκη των 6 διαδηλωτών της πορείας του 2020 στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο εξέγερση του ΠολυτεχνείουΣτη δίκη οι 6 συλληφθέντες οδηγούνται με κατηγορίες κατασκευασμένες από το νόμο απαγόρευσης των διαδηλώσεων (εξ ου και η κατηγορία κατά του Ηλία Σμήλιου ως διοργανωτή) και με κατηγορίες λόγω των αστυνομικών-κυβερντητικών απαγορεύσεων των συναθροίσεων με πρόσχημα τα μέτρα για τον κορονοϊό.

Εκείνη τη μέρα οι δυνάμεις καταστολής απέκλεισαν την πρόσβαση στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ από κάθε σημείο μετατρέποντας τη Θεσσαλονίκη σε κατεχόμενη πόλη. Όμως, εκατοντάδες αγωνιστές και αγωνίστριες διεκδίκησαν στην πράξη το δικαίωμα να διαδηλώσουν για Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία. Η αστυνομία περικύκλωσε την πορεία δημιουργώντας συνθήκες συνωστισμού υποτίθεται για την εφαρμογή υγειονομικών μέτρων, επιτέθηκε βίαια προκαλώντας τραυματισμούς, έκανε προσαγωγές, επέβαλε περισσότερα από 90 πρόστιμα των 300€ και 1 πρόστιμο των 3.000€ για «οργανωτή» διαδήλωσης. Προχώρησε στις 6 συλλήψεις με ανυπόστατες κατηγορίες για «διέγερση σε ανυπακοή ή απείθεια κατά των νόμων», «διασπορά μολυσματικής νόσου», «βία κατά υπαλλήλου» κτλ.

 

Σε  όλη τη χώρα εκείνες τις μέρες απαγορεύτηκαν οι πορείες του Πολυτεχνείου του 2020 και επιβλήθηκαν συνθήκες πρωτοφανούς αστυνομοκρατίας, καταστολής, βίαιων αστυνομικών επιθέσεων, πολλαπλών συλλήψεων, προσαγωγών και εκατοντάδων προστίμων. Η κρατική-κυβερνητική καταστολή απέτυχε να βάλει στο «γύψο» το λαϊκό, εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα προκειμένου ανενόχλητα να περάσει σωρεία αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων. Το κίνημα, αψηφώντας την τρομοκρατία και τα κελεύσματα να μείνουμε σπίτι ή να λογαριαστούμε μετά, μαζικά βγήκε στους δρόμους στις 17 Νοέμβρη, στην απεργία στις 26 Νοέμβρη, στις 6 Δεκέμβρη και στις πλατείες και τους δρόμους όλο το επόμενο διάστημα και μετά τον ξυλοδαρμό στη Ν. Σμύρνη.

Στο πρόσωπο των κατηγορούμενων δικάζεται το δικαίωμα στη διαδήλωση.

  • Υπερασπιζόμαστε τις λαϊκές ελευθερίες. Καταδικάζουμε την κυβερνητική βία και την αστυνομική καταστολή. 
  • Απαιτούμε την απαλλαγή των συλληφθέντων από κάθε κατηγορία.

 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΩΝ 6 ΔΙΩΚΟΜΕΝΩΝ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΗ, ΩΡΑ 9.00, ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Κ.Ε.Δ.Δ.Α. - Κίνηση για τις Ελευθερίες, τα Δημοκρατικά Δικαιώματα, την Αλληλεγγύη

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.