Ανακοίνωση της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ 

Η ανακοίνωση

Με τον τραγικό χαμό της γυναίκας στους Παξούς, που άφησε τη ζωή της αφού δεν κατέστη δυνατή, λόγω της κακοκαιρίας, η έγκαιρη διακομιδή της σε νοσοκομείο, ήρθε ξανά στην επικαιρότητα η γύμνια και οι προτεραιότητες του κρατικού μηχανισμού που αργά ή γρήγορα θα οδηγούσαν σε τραγωδία.

Προκαλεί δικαίως την οργή και την αγανάκτηση των κατοίκων των Παξών το ότι μία συμπολίτισσά τους, μετά από εγκεφαλικό που υπέστη, δεν μπόρεσε επί ώρες να έχει την ιατρική φροντίδα που έπρεπε εξαιτίας της έλλειψης πλωτών ή εναέριων μέσων παντός καιρού που ήταν αναγκαία για να την μεταφέρουν στο νοσοκομείο.

Δυστυχώς αυτό το σκηνικό δεν είναι πρωτόγνωρο. Πολλοί ασθενείς έχουν βρεθεί στην ίδια θέση να περιμένουν καρτερικά να κοπάσουν οι άνεμοι ώστε να τους παρασχεθεί η ιατρική φροντίδα που έχουν ανάγκη θυμίζοντας περασμένες εποχές.

Οι δικαιολογίες για τα πλωτά και εναέρια μέσα που δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων από τη μία εκθέτουν εκκωφαντικά όλους αυτούς που διαφήμιζαν το πλωτό ασθενοφόρο ως «παντός καιρού» (βλέπε την ανακοίνωση της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων) και από την άλλη σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνουν τις ευθύνες όλων όσων, όλα αυτά τα χρόνια, δεν φρόντισαν ώστε να εξασφαλιστούν. Σήμερα, που οι τεχνολογικές εξελίξεις δίνουν τη δυνατότητα να υπάρχουν τα απαραίτητα μέσα, αυτά δεν είναι στην υπηρεσία των νησιών μας με κρατική ευθύνη και για αυτό ο θάνατος δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτός.

Φαίνεται για ακόμα μία φορά ότι τους χειμερινούς μήνες, όταν αρχίζει να καταλαγιάζει το “θαύμα” του τουρισμού, ή όταν σβήνουν οι προβολείς των πετυχημένων τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών, τα νησιά μας είναι εκτεθειμένα και απροστάτευτα με τραγικές συνέπειες. Τα κροκοδείλια δάκρυα των κυβερνώντων δεν λύνουν το πρόβλημα ούτε εξασφαλίζουν ότι η ίδια τραγική ιστορία δεν θα επαναληφθεί.

Απαιτούμε τώρα, χωρίς να χαθεί άλλος χρόνος και για να μην χαθεί άλλη ανθρώπινη ζωή, την εξασφάλιση των μέσων που απαιτούνται, που θα αποτρέψουν την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον και θα σώσουν τη ζωή συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Απαραίτητη είναι επίσης η ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Παξών, η στελέχωση του Περιφερειακού Ιατρείου Λάκκας, με επαρκές, μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό αλλά και σύγχρονο εξοπλισμό και υποδομές που να μπορούν να αντιμετωπίσουν έκτακτα και δύσκολα περιστατικά.
Ευχόμαστε συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της αδικοχαμένης γυναίκας.