• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Τα χημικά της αστυνομίας μπορούν να επιδεινώσουν τις επιπτώσεις του κορονοϊού

June 10, 2020 525

Οι πορείες και οι συγκεντρώσεις τον καιρό της πανδημίας ενέχουν σίγουρα τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού SARS-CoV-2. Εξού και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των συμμετεχόντων στις διαδηλώσεις με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ παίρνει όσα προστατευτικά μέτρα μπορεί, φορώντας τουλάχιστον μάσκα και διατηρώντας μέχρι ενός βαθμού αποστάσεις. Όμως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία των διαδηλωτών φαίνεται να είναι οι πρακτικές της αστυνομίας.

 

Οι κίνδυνοι ξεκινούν από τον περιορισμό του διαθέσιμου χώρου για τους διαδηλωτές και την περικύκλωσή τους σε σημεία από τα οποία δεν μπορούν να διαφύγουν και όπου υποχρεώνονται να συνωστιστούν. Ακολουθούν έπειτα οι μαζικές συλλήψεις και η κράτηση σε συνωστισμένα κελιά, χωρίς μέτρα προστασίας, αλλά και χωρίς πρόσβαση «σε νερό, ιατρική μέριμνα, σαπούνι και μάσκες», όπως καταγγέλλεται ότι συμβαίνει στη Νέα Υόρκη — όπου, εκτός των άλλων, φαίνεται να έχει καταργηθεί και το μέγιστο χρονικό όριο κράτησης χωρίς απαγγελία κατηγοριών, που ήταν οι 24 ώρες.

Μεγάλο κίνδυνο, όμως, για την υγεία των διαδηλωτών ενέχουν και τα αέρια ελέγχου πλήθους που χρησιμοποιεί η αστυνομία, όπως το (πολυχρησιμοποιημένο στην Ελλάδα) απαγορευμένο σε καιρό πολέμου CS, αλλά και το λιγότερο δραστικό OC, γνωστό ως σπρέι πιπεριού.

Πέρα από τις επιπτώσεις που ούτως ή άλλως έχουν τα αέρια αυτά για την ανθρώπινη υγεία, όπως βήχα, κρίσεις άσθματος, δερματίτιδα, οφθαλμικά τραύματα και νευρολογικό εκφυλισμό, τα χημικά μπορούν επίσης να επιδεινώσουν τις επιπτώσεις του κορονοϊού, όπως και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων.

Όπως είπε μιλώντας στο δίκτυο NPR ο ειδικός στις επιπτώσεις των δακρυγόνων αερίων, δρ. Σβεν Έρικ Γιορντ, «Η χρήση τους στην παρούσα κατάσταση είναι εντελώς ανεύθυνη. Υπάρχουν επαρκή δεδομένα που αποδεικνύουν ότι τα δακρυγόνα μπορούν να αυξήσουν την ευπάθεια σε παθογόνα, σε ιούς». Τα χημικά μπορούν να καταστρέψουν τους ιστούς των πνευμόνων, κάνοντας τους πιο ευαίσθητους στην προσβολή από τον ιό.

Όπως λέει ο δρ. Γιορντ, «Έχουμε μια σειρά από αντιιικές άμυνες που μπορούν να απενεργοποιήσουν ιούς και να τους αποτρέψουν από το να εισέλθουν σε κύτταρα. Αυτές οι άμυνες ελαττώνονται από την εισπνοή δακρυγόνου». Τα παραπάνω έχουν αποδειχτεί από έρευνα του αμερικανικού στρατού το 2014, που βρήκε ότι στρατιώτες που είχαν εκτεθεί στο αέριο CS ήταν πιο πιθανό να ασθενήσουν με λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη.

Ο δρ. Τζον Μπαλμς, πνευμονολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, λέει επίσης στο NPR ότι οι μελέτες για το πώς επηρεάζουν τους ασθενείς με κορονοϊό ζητήματα όπως το κάπνισμα και οι περιβαλλοντικοί ρύποι, δείχνουν πως πιθανότατα τα χημικά της αστυνομίας κρύβουν επιπλέον κινδύνους.

«Πιστεύω πως είναι πιθανό να προωθούμε την CoViD-19 με το να ρίχνουμε δακρυγόνα στους διαδηλωτές», λέει ο Μπαλμς. «[Το δακρυγόνο] προκαλεί τραύματα και φλεγμονές στους αεραγωγούς».

Σύμφωνα με τον Μπαλμς, οι φλεγμονές αυτές δυσχεραίνουν την άμυνα του οργανισμού και κάνουν πιο πιθανό το να ασθενήσει σοβαρά κάποιος που ήδη έχει τον ιό.

«Προσθέτει καύσιμο στη φωτιά. Αυτές οι εκθέσεις σε δακρυγόνα αυξάνουν το ρίσκο της μετάβασης από μια ασυμπτωματική μόλυνση, σε μία συμπτωματική ασθένεια».

Τέλος, τα χημικά ελέγχου πλήθους προκαλούν βίαιο, και συχνά ανεξέλεγκτο, βήχα. Αυτό σημαίνει ότι ένας φορέας του ιού έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να τον μεταδώσει, από ό,τι υπό κανονικές συνθήκες.

Info-war.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search