Την ώρα που το food pass και το καλάθι του νοικοκυριού θεωρούνται από τους ιθύνοντες πετυχημένα μέτρα, το 2023 μπαίνει με ανατιμήσεις που μεσοσταθμικά φτάνουν το 10% και αφορούν τουλάχιστον 500 βασικά αγαθά, όπως είναι τα τρόφιμα.

Ήδη, περισσότερες από 60 εταιρείες έχουν αποστείλει στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ νέα τιμολόγια με ανατιμήσεις για περισσότερες 30 κατηγορίες προϊόντων.

Οι αυξήσεις κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα, αφού σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 30%.

Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες παροχών ενέργειας ανακοινώνουν αυξημένες έως και 29% τις τιμές για το ηλεκτρικό ρεύμα του Γενάρη, ανεβάζοντας την τιμή μιας κιλοβατώρας έως και τα 0,49 ευρώ, σε σχέση με τις τιμές του Δεκέμβρη, που κυμαίνονται στα 0,38 ευρώ/Khw, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας και της ενεργειακής κρίσης.

Πρόκειται για αυξήσεις που μπορεί να μην φτάσουν συνολικά στους λογαριασμούς, θα επιβαρύνουν όμως τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή τους ίδιους τους φορολογούμενους, περιορίζοντας μεταξύ άλλων τις πιθανότητες για επιπλέον «μέτρα στήριξης».

Κσι σαν να μην εφθανε μόνο αυτό, κάθε μέρα πραγματοποιούνται χίλιες εντολές αποκοπής ηλεκτροδότησης λόγω απλήρωτων λογαριασμών.

-60.000 νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα, καθώς δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Πολλαπλασιάζονται οι καταναλωτές που το τελευταίο διάστημα καταγγέλλουν πως λαμβάνουν και πάλι φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος, με τους παρόχους (στους οποίους διαμαρτύρονται) να τους ενημερώνουν ότι πρόκειται για «αναδρομικά» από τις ρήτρες αναπροσαρμογής, έστω και αυτές έχουν καταργηθεί.

 

Και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει ο χειμώνας που θα δημιουργήσει το επιπρόσθετο πρόβλημα της θέρμανσης. Είναι φανερό πλέον ότι η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων είναι μελανή.

Πάρολ’ αυτά, ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, με την Ενδιάμεση Έκθεση, ζητά να μην περάσει ο πληθωρισμός στους μισθούς, ως μια μάλιστα από τις έξι προϋποθέσεις για την καλή πορεία της οικονομίας και την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

Το ζήτημα της επιβίωσης για ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας φαίνεται να μην τον αφορά!