• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Πορεία διαμαρτυρίας καλλιτεχνικών σωματείων

December 27, 2022 462

 

 

Μαζική και δυναμική πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή πραγματοποίησαν  τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος που διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση των σπουδών τους.

Πορεία διαμαρτυρίας καλλιτεχνικών σωματείων στο κέντρο της Αθήνας

Νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Πολιτισμού τα μέλη.

πορεία καλλιτεχνών

 

Η πορεία ξεκίνησε από την οδό Μπουμπουλίνας και κινήθηκε προς το Σύνταγμα. Σύμφωνα με την Τροχαία, η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί στο κέντρο της Αθήνας.

Πλήθος καλλιτεχνών, καλλιτεχνικών σωματείων και συλλόγων συγκεντρώθηκαν, νωρίτερα, έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού διαμαρτυρόμενοι για το προεδρικό διάταγμα που αναφέρεται στη διαβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνικών σχολών, μετά από κάλεσμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (Π.Ο.Θ.Α) και έφτασαν στο Σύνταγμα.

Οι νέοι καλλιτέχνες και σπουδαστές δίνουν ηχηρό «παρών» στη διαμαρτυρία. Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα διεκδικούν την άμεση θεσμική αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών με περαιτέρω στόχο την εξίσωσή τους με τις σπουδές των ΑΕΙ και την αύξηση της χρηματοδότησής τους.

πορεία καλλιτεχνών

 

Οι αντιδράσεις είναι έντονες για το προεδρικό διάταγμα που αναφέρεται στη διαβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνικών σχολών.

Η ανακοίνωση των σωματείων:

«Τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών, θεωρούν ότι οι καλλιτεχνικές σχολές που εποπτεύονται από το ΥΠΠΟ, το οποίο ορίζει τα προγράμματα σπουδών τους, εγκρίνει τους διορισμούς των καθηγητών τους, διενεργεί τις εξετάσεις και υπογράφει τα πτυχία τους, έχουν μηδενική εκπαιδευτική αξία» τονίζουν αιχμηρά σε ανακοίνωσή τους.

Οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό διεκδικούν – Την άμεση ανάκληση του προεδρικού διατάγματος και την αντικατάσταση της διαβάθμισης ΔΕ με ΤΕ και ΠΕ όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

– Την διαβάθμιση των καλλιτεχνικών σχολών, όπως είναι το πάγιο αίτημά μας εδώ και χρόνια.

 

– Την ίδρυση ανώτατων δημόσιων τμημάτων καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Τέλος στην ανακοίνωση της ΠΟΘΑ υπογραμμίζεται ότι «Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να απαξιώσει τον καλλιτεχνικό κόσμο. Της προτείνουμε να το ξανασκεφτεί πολύ σοβαρά. Όπως μας βρήκε απέναντί της τα χρόνια της πανδημίας, έτσι θα μας βρει απέναντί της και τώρα. Δεν θα ανεχθούμε την ηθική και επαγγελματική υποτίμηση που επιχειρεί, ούτε την περεταίρω υποβάθμιση των Σπουδών μας».

Η ανακοίνωση της Π.Ο.Θ.Α.:

«Τρίτη 27/12/2022 ώρα 11:00 Παράσταση Διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Πολιτισμού

Για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση απαξιώνει τους ανθρώπους του Πολιτισμού. Μετά από τα εξαιρετικά δύσκολα χρόνια της πανδημίας, στα οποία απέδειξε ότι δεν μας θεωρεί επαγγελματίες, αλλά κάποιους περίεργους που κάνουν το χόμπι τους, έρχεται να επικυρώσει και νομοθετικά αυτή την άποψη. Με το ΠΔ 85/2022 και τις υπογραφές της Υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, του Υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη και της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελαροπούλου, μας κατατάσσει στην βαθμίδα ΔΕ, δηλαδή εξισώνει με απλούς αποφοίτους λυκείου, τους αποφοίτους των δραματικών σχολών, των ωδείων, των κινηματογραφικών σχολών και των σχολών χορού. Τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών, θεωρούν ότι οι καλλιτεχνικές σχολές που εποπτεύονται από το ΥΠΠΟ, το οποίο ορίζει τα προγράμματα σπουδών τους, εγκρίνει τους διορισμούς των καθηγητών τους, διενεργεί τις εξετάσεις και υπογράφει τα πτυχία τους, έχουν μηδενική εκπαιδευτική αξία.

 

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο καθ’ ύλην αρμόδιος από την πλευρά του ΥΠΠΟ, προσπαθεί να υποτιμήσει το ζήτημα, λέγοντας ότι η ρύθμιση αυτή αφορά μόνο την εργασιακή σχέση των εργαζόμενων αυτών με τους ΟΤΑ και άλλους δημόσιους φορείς. Δηλαδή η δυσμενής εργασιακή μεταβολή που αφορά τους εργαζόμενους σε δημοτικές καλλιτεχνικές σχολές, δεν είναι κατά τη γνώμη του κάτι σημαντικό.

Σήμερα, στα πλαίσια της κινητοποίησης που αποφασίστηκε στην κατάληψη της ΑΝΩΤΕΡΗΣ Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης επιχείρησε να μας κατευνάσει και να μεταθέσει την ευθύνη στο υπουργείο Παιδείας, χωρίς, όμως, να δεσμευτεί για τίποτα.

Πίσω από όλα αυτά υπάρχει η προσπάθεια της κυβέρνησης να απαξιώσει τον καλλιτεχνικό κόσμο. Της προτείνουμε να το ξανασκεφτεί πολύ σοβαρά. Όπως μας βρήκε απέναντί της τα χρόνια της πανδημίας, έτσι θα μας βρει απέναντί της και τώρα. Δεν θα ανεχθούμε την ηθική και επαγγελματική υποτίμηση που επιχειρεί, ούτε την περεταίρω υποβάθμιση των Σπουδών μας.

 

Διεκδικούμε:

– Την άμεση ανάκληση του προεδρικού διατάγματος και την αντικατάσταση της διαβάθμισης ΔΕ με ΤΕ και ΠΕ όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

– Την διαβάθμιση των καλλιτεχνικών σχολών, όπως είναι το πάγιο αίτημά μας εδώ και χρόνια.

– Την ίδρυση ανώτατων δημόσιων τμημάτων καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας την Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου και ώρα 11.00 πμ, στο Υπουργείο Πολιτισμού».

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search