• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Κάθε μέρα τα φαινόμενα βιασμού σε πρώτο πλάνο – Από την Κρήτη στη Δράμα η κοινωνική σαπίλα εξαπλώνεται παντού

January 01, 2023 570

 

Προχθεσινή η είδηση για μια υπόθεση βιασμού και σεξουαλικής εκμετάλλευσης καθώς μια 20χρονη κοπέλα κατήγγειλε σήμερα  ότι ο πατέρας της την βίαζε από τα 15 της χρόνια, ενώ την εξέδιδε σε φίλους και γνωστούς του!  Χθες νέο σοκαριστικό περιστατικό που αφορά ασέλγεια ανήλικου παιδιού στην Καλαμάτα: Εκπαιδευτικός - "αξιολογημένο στέλεχος" (σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες) συνελήφθη για αποπλάνηση της 12χρονης κόρης του! Σήμερα πρώτη μέρα του νέου χρόνου και διαβάζουμε ότι συνελήφθη ένας 36χρονος άντρας στη Δράμα για τον βιασμό του ανήλικου γιου της συντρόφου του. Σύμφωνα με πληροφορίες κακοποιούσε σεξουαλικά το παιδί επί 1,5 χρόνο. Αρχικά, μέσα στην εβδομάδα, είχε απασχολήσει την Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας μετά από καταγγελία σε βάρος του, για απόπειρα βιασμού του 15χρονου, φίλου του θύματος.

Κάθε είδους βιασμοί και εκφυλιστικά φαινόμενα που έρχονται καθημερινά με τη μορφή της χιονοστιβάδας στο φως της δημοσιότητας δείχνουν το άλλο, το αδίστακτο πρόσωπο της κοινωνίας, τον πυρήνα της κοινωνικής οργάνωσης. Η κοινωνία των κάθε είδους βιασμών είναι ταυτόχρονα αποτέλεσμα του συνεχούς βιασμού της ίδιας της κοινωνίας από ένα πλέγμα συστημάτων και συμφερόντων. Γιατί η βία είναι βασικό χαρακτηριστικό της κοινωνίας και συνδέεται με την ανισότητα και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Η όξυνση των φαινομένων της βίας συνδέεται με διαδοχικές κρίσεις και τις κυρίαρχες πολιτικές που δοκιμάζουν τα τελευταία χρόνια τις αντοχές μας.

Οι σοβαρότερες αιτίες, όμως, μπορούν να αναζητηθούν στις δομές της καπιταλιστικής κοινωνίας  που χαρακτηρίζονται από έναν απάνθρωπο ανταγωνισμό που αναπαράγεται σε όλες τις μορφές της κοινωνικής ζωής. Η κοινωνική περιθωριοποίηση ευπαθών κοινωνικών ομάδων που εντείνεται από την οικονομική κρίση, τα εργασιακά προβλήματα τροφοδοτούν τη βία και την εγκληματικότητα. Η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης είναι η απεχθέστερη μορφή βίας εναντίον του κόσμου της εργασίας και του «κοινωνικού κράτους» που σπέρνει τη φτώχεια, την ανεργία και τη μαζική εξαθλίωση. Όσο η φτώχεια , ο κοινωνικός αποκλεισμός, οι διακρίσεις, η βία και η εκμετάλλευση ανθούν, τόσο θα οξύνονται τα φαινόμενα κάθε είδους βιασμών.

Γράφει χαρακτηριστικά η Νίνα Γεωργιάδου: Και μέσα σ’ αυτή τη ‘βιασμολογία’, μέσα σε όλη αυτή την παρακμή που θυμίζει το Μεγάλο Φαγοπότι του Φερέρι, δεν υπάρχει η παραμικρή νύξη, ίσως ούτε καν η υποψία για το μεγάλο βιασμό. Η ελληνική κοινωνία, οι γυναίκες, οι άντρες της, τα παιδιά και οι γέροι της, όλοι μας, ολόκληρη η ελληνική κοινωνία είναι μια βιασμένη γυναίκα, με επανειλημμένους, σκληρούς και ατιμώρητους βιασμούς.

Κάθε μέρα και σε δημόσια θέα, ασελγούν πάνω μας οι διαχειριστές μιας ανάλγητης εξουσίας που εμείς τους παραδώσαμε. Είναι τόση η διαστροφική μανία με την οποία μεταχειρίζεται την ελληνική κοινωνία όλο το πλέγμα των εξουσιών, που το σώμα της έχει καταντήσει κουρέλι. Μοιάζει να ‘ναι, σχεδόν πια μόνιμα, κακοποιημένη και ακινητοποιημένη σ’ ένα κρεβάτι και να περιμένει, με ανοιχτά ποδιά τον επόμενο βιασμό γιατί, κρατώντας σφιχτά το μικροαστισμό της, κάθε τέσσερα χρόνια αφήνεται να πειστεί απ’ την υπόσχεση για ‘γάμο και αποκατάσταση’, μπροστά στο βωμό της κάλπης. Κι έτσι, ο ειδεχθής βιασμός νομιμοποιείται. Εξασφαλίζεται το άλλοθι της «συναίνεσης» που λένε και οι νομικάτζες στις δίκες των βιασμών. Ειδικά η περίοδος της πανδημίας κατέγραψε τους πιο αποτρόπαιους ομαδικούς βιασμούς – με παράλογους εγκλεισμούς, άγρια καταστολή και θανατολογία – στο σώμα μιας κοινωνίας βιασμένης πολλαπλά πριν, από χρεοκοπίες, κατασχέσεις, λουκέτα και αυτοκτονίες.

Κοντεύουν πέντε αιώνες από τότε που ο Étienne de la Boétie έγραφε στο Ε γ χ ε ι ρ ί δ ι ο Π ε ρ ί Ε θ ε λ ο δ ο υ λ ε ί α ς , “Εκείνος, που έτσι σας καταδυναστεύει, έχει μόνο δυο μάτια, δυο χέρια, μόνο ένα σώμα, τίποτα παραπάνω για να σας καταστρέψει, από την εξουσία που εσείς του απονείματε. Πού βρήκε αρκετά μάτια για να σας κατασκοπεύει, εάν δεν του τα δώσατε οι ίδιοι; Πώς μπορεί να έχει τόσα πολλά χέρια για να σας χτυπά, εάν δεν τα δανείστηκε από σας; Τι θα μπορούσε να σας κάνει, εάν εσείς οι ίδιοι δεν συνεργούσατε με τον κλέφτη που σας ρημάζει, εάν δεν ήσασταν συνένοχοι με τον εγκληματία που σας σκοτώνει, εάν εσείς οι ίδιοι δεν προδίδατε τους εαυτούς σας; Σπέρνετε τα χωράφια σας ώστε να μπορεί να τα ρημάζει. Ανατρέφετε τις κόρες σας ώστε να μπορεί να ικανοποιήσει τη λαγνεία του, μεγαλώνετε τα παιδιά σας προκειμένου να οδηγηθούν στις μάχες του, να πάνε στο σφαγείο, να γίνουν υπηρέτες της απληστίας του. Παραδίνεται τα κορμιά σας στη σκληρή εργασία προκειμένου να είναι σε θέση να ικανοποιεί τις απολαύσεις του. Τέτοιες ταπεινώσεις, που ούτε τα κτήνη του αγρού δεν θα υπέμεναν. Και όλα με την έγκρισή σας».

Γιώργος Κ. Καββαδίας

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search