Έχεις έναν υπουργό Υγείας που του λένε ότι οι ελλείψεις στα φάρμακα είναι εν πολλοίς τεχνητές για να πάρουν οι φαρμακοβιομηχανίες αυξήσεις κι αυτός απαντά ότι φταίνε ο Ξανθός με τον Πολάκη που άλλαξαν το πρότυπο τιμολόγησης. Είσαι τριάμισι χρόνια κυβέρνηση κι ακόμα σου φταίνε οι προηγούμενοι! Για έναν ανεκδιήγητο ακροδεξιό πρόκειται, που είναι ζήτημα αν έχει αντιληφθεί πώς ακριβώς παίζεται το παιχνίδι του φαρμάκου.

Αφού παρατηρήθηκαν μεγάλες ελλείψεις μέσα στις γιορτές και ο κόσμος ταλαιπωρούνταν να τρέχει από φαρμακείο σε φαρμακείο (στην επαρχία και από πόλη σε πόλη) για να βρει τα φάρμακα, ιδιαίτερα για τα παιδιά τα οποία «θερίζουν» διάφορες ιώσεις και λοιμώξεις του αναπνευστικού, βγήκε κατόπιν εορτής ο Πλεύρης (η πονηρή Γκάγκα απουσίασε επιδεικτικά από τη συνέντευξη Τύπου), για να μας πει ότι… δεν τρέχει και τίποτα, ότι αυτά είναι συνηθισμένα πράγματα και ότι η κυβέρνηση αποφάσισε κάποια μέτρα ώστε μέχρι τα τέλη Γενάρη να έχει «ομαλοποιηθεί» η αγορά!

Για παράδειγμα, θα απαγορευτούν προσωρινά οι παράλληλες εξαγωγές για φάρμακα που είναι σε έλλειψη. Και γιατί δεν πήραν αυτό το μέτρο έγκαιρα, από τις αρχές Δεκέμβρη για παράδειγμα, ώστε να μην υπάρξουν ελλείψεις, αφού ήταν γνωστό (όλοι οι καθηγητάδες της Παιδιατρικής προειδοποιούσαν) ότι έρχεται έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού; Σιγά μη βάλει ο Πλεύρης στον εαυτό του τόσο… σύνθετα ερωτήματα.

Ξέρετε τι θα γίνει σε μερικές εβδομάδες; Θα υπάρξουν ελλείψεις στα φάρμακα που δεν τέθηκαν σε καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης εξαγωγών. Διότι οι καπιταλιστές φαρμακέμποροι θα βρουν αγορές με ζήτηση γι’ αυτά τα φάρμακα, λόγω χαμηλότερης τιμής στην Ελλάδα. Τι θα κάνει τότε ο Πλεύρης, θα βγάλει νέα προσωρινή απαγόρευση; Θα παίζει το «γύρω γύρω όλοι» με τους καπιταλιστές φαρμακέμπορους;

Και γιατί να μην απαγορευτούν μόνιμα οι παράλληλες εξαγωγές, όταν είναι γνωστά ότι υπάρχουν εκατοντάδες φάρμακα που βρίσκονται μόνιμα σε έλλειψη; Μα τι λέτε τώρα, θα αμφισβητήσουμε την «ελεύθερη αγορά», αυτήν που ρυθμίζει τα πάντα και αποδίδει στον καθένα και την καθεμιά «αυτό που του αναλογεί»; Και ν’ αφήσετε το… λαϊκισμό, ότι η «ελεύθερη αγορά» δίνει στους καπιταλιστές φαρμακέμπορους το μέγιστο κέρδος και στους εργαζόμενους και συνταξιούχους ελλείψεις και ακρίβεια στο φάρμακο. Προσωρινές είναι οι ελλείψεις. Σύντομα η «αγορά» θα «ομαλοποιήσει» την κατάσταση.

Εντάξει, θα υπάρξουν και κάποιες αυξήσεις. Αλλά, όπως είπε ο ανεκδιήγητος ακροδεξιός υπουργός, «η κυβέρνηση της ΝΔ δεν εκβιάζεται και δεν πρόκειται να μπει στην συζήτηση αύξησης τιμών των φαρμάκων» (προσέξτε μην σας φύγει κάνας πόντος από το καλσόν). Ωχ, έφυγε ο πόντος. Αντιγράφουμε, χωρίς καμιά παρέμβαση σε σύνταξη και στίξη, από το Δελτίο Τύπου του υπουργείου Υγείας: «Αυτό το οποίο έχει αποφασισθεί από το καλοκαίρι στα μέτρα, τα οποία ήδη είχαν ληφθεί για να παραμείνουν τα φθηνά φάρμακα, είναι ότι στα πολύ φθηνά φάρμακα κυρίως δηλαδή στα Ελληνικά γενόσημα που οι τιμές τους μπορεί να είναι από κάποια λεπτά έως λίγα ευρώ να υπάρχει διόρθωση τιμής όταν το κόστος του προϊόντος είναι μεγαλύτερο και υπάρχει κίνδυνος απόσυρσης από την Ελληνική αγορά, δημιουργώντας πρόβλημα στην επάρκεια και οδηγώντας σε ακριβότερες θεραπείες».

Συμπέρασμα: η κυβέρνηση της ΝΔ δεν εκβιάζεται, αλλά κάποιες αυξήσεις θα τις έχουμε, παιδιά, μην τα θέλουμε όλα δικά μας. Αν δεν δώσουμε αυξήσεις, θα σταματήσουν να παράγουν τα φάρμακα για τα οποία ζητούν αυξήσεις. Δεν ξέρουμε πώς το λένε αυτό στη γλώσσα των «ουγκ», αλλά στα ελληνικά το λένε υποχώρηση στον εκβιασμό των φαρμακοβιομήχανων. Γιατί το κράτος δεν τους υποχρεώνει να συνεχίσουν την παραγωγή; Μα τι λέτε τώρα, αυτό θα ήτο ωμή παραβίασις των αρχών της ελευθέρας αγοράς. Δεν είμεθα Σοβιετία, κύριοι.

Με απύθμενο θράσος, ο Πλεύρης μας λέει… να μην το κάνουμε θέμα, γιατί θα πρόκειται για… μικροαυξήσεις σε φθηνά φάρμακα, που δε θα τις επιβαρυνθεί ο ασφαλισμένος! Στη χώρα που το 25% της υποτιθέμενης συμμετοχής του ασφαλισμένου στη φαρμακευτική δαπάνη έχει προ πολλού εκτιναχτεί, ξεπερνώντας συχνά το 50%, ο ακροδεξιός υπουργός μάς ζητάει να μην κάνουμε θέμα κάποιες… απαραίτητες μικροαυξήσεις!

Πέρασαν αρκετές δεκαετίες από τότε που οι πρώτες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ εξήγγειλαν την ίδρυση Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας, η οποία υποτίθεται ότι θα παρήγαγε φτηνά φάρμακα για τους ασφαλισμένους και θα στρίμωχνε τους καπιταλιστές, παρεμβαίνοντας στην αγορά. Φυσικά, τίποτα τέτοιο δεν υλοποιήθηκε. Αντίθετα, οι καπιταλιστές του φαρμάκου εξακολουθούν να θησαυρίζουν σε βάρος του ελληνικού λαού. Είναι τέτοια τα περιθώρια κέρδους που έχουν ώστε μπορούν να λαδώνουν τη μηχανή από πάνω μέχρι κάτω. Από τις πολιτικές ηγεσίες μέχρι την ανώτατη κρατική γραφειοκρατία και μέχρι γιατρούς που εισπράττουν κάθε είδους «δωράκια», σε χρήμα ή σε είδος.

Ο Πλεύρης… την έχει βρει τη λύση. Εκανε και… παρέμβαση στην αρμόδια επίτροπο της ΕΕ. Οπως είπε, «σε μακροπρόθεσμο επίπεδο ανοίγει ξεκάθαρα η συζήτηση για την στήριξη της Ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας και την απεξάρτηση της Ε.Ε. από τις χώρες της Ασίας σε φάρμακα κα πρώτες ύλες. Σε αυτό το σημείο τονίζω για ακόμη μία φορά ότι είναι πολύ σημαντικό που η χώρα μας διαθέτει εγχώρια παραγωγή την οποία και έχει στηρίξει με επενδυτικές διαδικασίες όπως το επενδυτικό clawback και σήμερα αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε πολύ μικρότερο βαθμό απ’ ότι μεγάλες χώρες που στείλαν την παραγωγής του στις χώρες της Ασίας». Πρέπει να αισθανόμαστε υπερήφανοι, καθώς ο Πλεύρης, που τον έχουμε του κλώτσου και του μπάτσου, βρήκε πώς πρέπει να ανασυγκροτηθεί η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία! Ας μην του πει κανείς πως η φαρμακοβιομηχανία ελέγχεται από μια χούφτα μονοπώλια που ξέρουν καλά πώς να διαρθρώσουν την παραγωγή τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Ας μην του χαλάσουμε το παιδικό όνειρο να γίνει CEO ενός φαρμακευτικού μονοπώλιου, σαν τον Μπουρλά ένα πράγμα.

Τι μένει από το παραλήρημα του Πλεύρη; «Η ύφεση που θα παρουσιάσουν οι λοιμώξεις σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που έχει προηγηθεί η έξαρση» και θα συντείνει στην… ομαλοποίηση της αγοράς. Δηλαδή, άμα αρχίσουν και αρρωσταίνουν λιγότερο οι Γάλλοι, οι Γερμανοί και λοιποί κεντροευρωπαίοι, θα βρούμε κι εμείς κάνα φάρμακο για τα παιδιά! Οι ελλείψεις, βέβαια, εμφανίστηκαν σε μια περίοδο που τα σχολεία ήταν κλειστά. Από Δευτέρα ανοίγουν τα σχολεία και οι λοιμώξεις αναμένεται να γνωρίσουν νέα έξαρση. Ομως, σύμφωνα με την ακροτελεύτεια παπάρα του Πλεύρη, «η ταλαιπωρία είναι προσωρινή και μόνιμη έλλειψη δεν θα υπάρξει»!

Οι ελλείψεις και η ακρίβεια στο φάρμακο είναι συνέπεια του κυνηγιού του μέγιστου κέρδους από τους καπιταλιστές της παραγωγής και του εμπόριου στο συγκεκριμένο κλάδο. Οι κυβερνήσεις, διαχρονικά, λειτουργούν ως υπηρέτες των καπιταλιστών, φορτώνοντας στις πλάτες των ασφαλισμένων όλη τη φαρμακευτική δαπάνη. Το μικρότερο μέρος πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, που χρηματοδοτείται από τις εισφορές Κλάδου Υγείας εργαζόμενων και συνταξιούχων, ενώ το μεγαλύτερο μέρος το πληρώνουν απευθείας οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι που αγοράζουν τα φάρμακα.

ΠΗΓΗ: eksegersi.gr