Print this page

Πανελλαδική στάση εργασίας τη Δευτέρα στα Ελληνικά Κέντρα Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών

January 14, 2023 564

 


Στάση εργασίας, από τις 11.00 έως και 15.00, έχουν προκηρύξει για τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Κέντρα Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε), σε όλη την Ελλάδα.

Θα γίνουν συγκεντρώσεις στα κατά τόπους Παραρτήματα, και στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας στις 12.00 το μεσημέρι.

Tο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε.), είναι ο πρώτος φορέας έξω-νοσοκομειακής ψυχιατρικής περίθαλψης που ιδρύθηκε στην Ελλάδα. Από το 1956 διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην  προσφορά δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, παιδιά, εφήβους και ενήλικες

Τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με το δελτίο τύπου των εργαζομένων, προσφέρθηκαν 25.000 συνεδρίες σε πολίτες Πανελλαδικά.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους, το  Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε. αδυνατεί λόγω έλλειψης προσωπικού στην παρούσα φάση να ανταποκριθεί επαρκώς στο έργο που έχει αναλάβει.

To Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΕΨΥΕ αναφέρει: «Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν προκληθεί μεγάλα κενά στη στελέχωση των υπηρεσιών του Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε εξαιτίας συνταξιοδοτήσεων ή και παραιτήσεων, τα οποία δεν αναπληρώθηκαν ποτέ. Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού γίνονται μόνο μέσω Α.Σ.Ε.Π. από το 2004. Από τις 245 οργανικές θέσεις οι 128 είναι κενές. Από τους  περίπου 300 εργαζόμενους πριν από 10 χρόνια, σήμερα εργάζονται οι μισοί. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, καθώς τα κενά είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που θα δικαιολογούσαν ακόμα και οι περιορισμοί στις προσλήψεις λόγω των μνημονίων».

Το Σωματείο των Εργαζομένων αναφέρει επίσης ότι: «Οι ανάγκες της κοινωνίας στον τομέα των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας είναι τεράστιες και αυξάνονται συνεχώς, λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης και των συνεπειών της πανδημίας της Covid-19.

«To E.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε καλύπτει με τις υπηρεσίες του πολλούς τομείς ψυχικής υγείας στο πλαίσιο της Τομεοποίησης σε πανελλαδικό επίπεδο: στην Αθήνα, στο Αιγάλεω, στον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στη Ζάκυνθο, στο Ηράκλειο Κρήτης (η Μονάδα του ΕΚΕΨΥΕ δέχεται περιστατικά από όλη την Κρήτη και άλλα νησιά). Στη Λιβαδειά μάλιστα η Μονάδα του ΕΚΕΨΥΕ αποτελεί τη μοναδική σε όλη τη Στερεά Ελλάδα.

Επιπλέον διαθέτει πλήθος εξειδικευμένων υπηρεσιών: Κέντρα Ημέρας, υπηρεσίες για άτομα με νοητική υστέρηση και στο φάσμα του αυτισμού, οικοτροφεία, την μοναδική πλέον στην Ελλάδα Μονάδα Αναδόχων οικογενειών για ψυχιατρικούς ασθενείς, Μονάδες Ψυχοθεραπείας και άλλες υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Το ΕΚΕΨΥΕ, όπως και όλες οι δημόσιες μονάδες ψυχικής υγείας εξακολούθησε και εξακολουθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του και σε όλες τις δύσκολες για την Ελλάδα περιόδους, λόγω της κρίσης και της πανδημίας σε ένα όλο και αυξανόμενο κομμάτι της κοινωνίας που τις χρειάζεται.

Διεκδικούμε την άμεση έγκριση κάλυψης θέσεων προσωπικού μέσω Α.Σ.Ε.Π. για το Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε. Οι προσλήψεις του προσωπικού με ετήσιες προβληματικές οικονομικά και εργασιακά συμβάσεις που είναι και πρόχειρες περιστασιακές και τελικά αντί-θεραπευτικές όχι μόνο δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα της στελέχωσης αλλά ουσιαστικά το διαιωνίζουν και το επιδεινώνουν.

Διεκδικούμε τη στήριξη των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Για τον λόγο αυτό προκηρύσσουμε στάση εργασίας την Δευτέρα 16/01/2023 από τις 11.00 έως και 15.00.
Θα γίνουν συγκεντρώσεις στα κατά τόπους Παραρτήματα και στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας στις 12.00».

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.