• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Το δίκιο των μηλοπαραγωγών της Ημαθίας, το άδικο της κυβέρνησης και τα παιχνίδια των αστικών κομμάτων

January 16, 2023 56


της Ευγενίας Καβαλλάρη

Το προηγούμενο διάστημα  οι μηλοπαραγωγοί και της Ημαθίας αγωνιστικά διεκδίκησαν δίκαιες αποζημιώσεις για την παραγωγή τους, ταυτόχρονα με τα γενικότερα αιτήματα για μείωση τους κόστους παραγωγής και τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να τους επιτρέπουν να έχουν ένα εισόδημα για να ζήσουν.

Δυστυχώς όμως διαβάζοντας το  πρόσφατο δελτίο τύπου του ΥΠΑΑΤ διαπίστωσαν ότι επιχορηγούνται με de minimis οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς Λάρισας και έπονται οι ΠΕ Καστοριας, Κοζάνης, Πιερίας, Φλώρινας και Μαγνησίας, χωρίς να αναφέρονται πουθενά οι παραγωγοί της Ημαθίας.

Αυτό σήκωσε δικαιολογημένες αντιδράσεις στους αγρότες και τους φορείς του, ενώ έδωσε «χρυσή» ευκαιρία στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ να σηκώσουν «παντιέρα» με ανακοινώσεις για την «αδικία της κυβέρνησης», ενώ για τους τοπικούς κυβερνητικούς βουλευτές σήμαινε «συναγερμός» προκειμένου να πιέσουν τον αρμόδιο υπουργό ν’ αλλάξει τη σχετική απόφαση, μιας και για όλους τους παραπάνω αυτό που μετρά είναι οι ψήφοι των αγροτών!

Ας δούμε όμως ορισμένες πλευρές

– Οι ανακοινώσεις περί καταβολής μέσω de minimis 300 ευρώ ανά παραγωγικό στρέμμα καλλιέργειας μήλου), προκειμένου να στηριχθούν οι παραγωγοί που έχουν ζημιωθεί εξαιτίας του αυξημένου κόστους παραγωγής και των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στις αγορές του εξωτερικού, είναι μία “ανάσα” αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων που έγιναν και φυσικά δεν λύνουν το πρόβλημα. Να σημειώσουμε εδώ ότι οι de minimis έχουν σαν «κόφτη» τα 18.000 ευρώ, που σημαίνει ότι όσοι έχουν παραπάνω από 60 στρέμματα δεν θα αποζημιωθούν πλήρως.

– Η κυβέρνηση με στόχο τη διάσπαση του ενιαίου αγώνα των αγροτών ακολούθησε διαφορετική τακτική στους μηλοπαραγωγούς των διαφόρων νομών, γεγονός φυσικά απαράδεκτο. Η άμεση αποκατάσταση της αδικίας αυτής είναι αναγκαία.

– Όμως εκτός από το μήλο υπάρχει ανάγκη στήριξης και για τ’ άλλα αγροτικά προϊόντα της περιοχής και κυρίως για το ροδάκινο. Το πλαίσιο αιτημάτων που προβάλουν οι παραγωγοί μέσα από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, για μείωση του κόστους παραγωγής με συγκεκριμένα μέτρα, της προστασίας του αγροτικού εισοδήματος, την αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ κ.α προφανώς και δεν χωρά στο στενό «κοστούμι» των κατευθύνσεων της Ε.Ε, των «δημοσιονομικών αντοχών της οικονομίας», το πλαίσιο της “ελεύθερης αγοράς” που πρακτικά σημαίνει μη υλοποίηση του δίκαιου αιτήματος για κατώτατες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

– Και εδώ είναι η κοροϊδία των άλλων αστικών κομμάτων. Από τη στιγμή που δέχονται ως «θέσφατο» το παραπάνω πλαίσιο, τότε οι φωνές τους είναι υποκριτικές, προεκλογικού χαρακτήρα! Να γιατί θα πρέπει ο αγώνας των αγροτών να συνεχιστεί, μαζικά, ενωτικά, οργανωμένα, μη δίνοντας εμπιστοσύνη σε κανέναν «σωτήρα» παλιό και νέο, που απλά τους χτυπά τώρα φιλικά την πλάτη για να τους πάρει την ψήφο, ενώ στην ουσία συμφωνεί με την ουσία της ακολουθούμενης πολιτικής!

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« January 2023 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search