• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Η ίδια ανάλγητη πολιτική… Η ίδια σάπια προπαγάνδα

February 03, 2023 499

 

Εν μέσω των εκρηκτικών αποκαλύψεων για παρακολουθήσεις ακόμη και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ που συμπληρώνουν ένα κοκτέιλ σκανδάλων στο οποίο εμπλέκεται η κυβέρνηση και τα στελέχη της… και παρά τις συνέπειες μιας ολέθριας πολιτικής που απλώνονται σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής, μια πρόστυχη και πνιγηρή προπαγάνδα συνεχίζει να παρουσιάζει την πορεία της χώρας ως ένα άθροισμα επιτυχιών και θριάμβων.

Με ξεχωριστό θράσος και υποκρισία παρουσιάζουν καθημερινά τα «καλάθια», τα επιδόματα και τις υποσχέσεις που -με ευκολία γεννούν- ως πραγματικά φιλολαϊκά μέτρα που δίνουν ανάσα στους εργαζόμενους. Παρά το γεγονός ότι η πολιτική των αστείων επιδομάτων και οι δαιδαλώδεις προϋποθέσεις καταβολής τους το μόνο αποτέλεσμα που καταλήγουν να έχουν είναι να αθροίζουν κοινωνική οργή, τα κυβερνητικά στελέχη και τα θρασίμια των ΜΜΕ εξακολουθούν να παρουσιάζουν τα κάλπικα ψίχουλα ως μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας.

Τελευταία επεισόδια θριαμβολογίας αποτέλεσαν η πτώση της τιμής του φυσικού αερίου και η έκδοση ομολόγων του δημοσίου τα οποία έτυχαν θερμής υποδοχής από τις αγορές και τους επενδυτές. Χωρίς κανείς να μπαίνει στη διαδικασία να εξηγήσει πώς μεταφράζεται για το λαό η τελευταία κυβερνητική «επιτυχία», τα πετσωμένα ΜΜΕ δεν σταματούν να αναφέρονται ακόμη και σε αυτό σαν ένα γεγονός που τάχα σηματοδοτεί τις αλλαγές στην πορεία της οικονομίας.

Ακόμη όμως και το ίδιο τα γεγονός της έκδοσης και διάθεσης αυτών των ομολόγων δεν πιστοποιεί τίποτε άλλο, παρά τη συνέχεια της οικονομικής αποσύνθεσης της χώρας και των νέων οικονομικών αδιεξόδων στα οποία οδηγείται. Τα ομόλογα, για τα οποία τόσο πανηγυρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη, εκδόθηκαν με επιτόκιο 4,28%. Με αυτό το επιτόκιο άντλησε η κυβέρνηση δάνειο 3,5 δισ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Φεβρουάριο του 2022 το αντίστοιχο επιτόκιο ήταν 1,75%, ενώ τον Απρίλιο του ίδιου έτους εκδόθηκαν με επιτόκιο 2,366%. Στην πραγματικότητα μέσα στο 2022, μετρημένη με τους δείκτες των διεθνών οίκων, η πορεία της οικονομίας ήταν τέτοια που οδήγησε τα ελληνικά ομόλογα σε απώλειες απόδοσης της τάξης του 21%. Αυτά συνέβησαν τον περασμένο Σεπτέμβρη, υποχρεώνοντας ακόμα και τις φυλλάδες της δεξιάς να κάνουν λόγο για τη μεγάλη βουτιά.

Ακριβώς αυτή την πραγματικότητα αποτυπώνει το αυξημένο ύψος των επιτοκίων του τελευταίου δανεισμού. Μπορεί η κυβέρνηση να παρουσιάζει τα 3,5 δισ. ως δικό της πεσκέσι προς τον ελληνικό λαό, όμως είναι βέβαιο ότι και αυτή η «κυβερνητική επιτυχία» μόνο νέα δεινά μπορεί να υποσχεθεί. Γιατί και αυτά τα 3,5 δισ. θα κατευθυνθούν με κάθε τρόπο προς τα σεντούκια του μεγάλου κεφαλαίου, αυξάνοντας ταυτόχρονα το δημόσιο χρέος, που θα κληθεί για μια ακόμη φορά να… αποπληρώσει ο λαός. Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι αλλεπάλληλες «οικονομικές επιτυχίες» της κυβέρνησης που αποτιμώνται θετικά -υποτίθεται- από τον εσμό των αγορών, των οίκων και των «επενδυτών», όλα αυτά τα κατορθώματα όχι μόνο δεν μπορούν να έχουν κανένα όφελος για τον λαό, αλλά ίσα-ίσα προοιωνίζονται ένα ακόμη πιο δύσβατο μέλλον.

Την ίδια στιγμή πολύ μπουχό σηκώνουν τα ΜΜΕ για την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές. Η πτώση στο χοντρεμπόριο σίγουρα είναι θεαματική, αφού από τα 300€/Mwh τον περασμένο Αύγουστο έφτασε στις 17/1 τα 57€/Mwh. Το αν, το πότε και το κατά πόσο όμως θα περάσει αυτή η μείωση των τιμών στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος αποτελεί αναπάντητο ερώτημα, αφού όλα αυτά φιλτράρονται από την «αλάνθαστη» λειτουργία του χρηματιστηρίου της ενέργειας. Ήδη ξεκαθαρίζεται ότι καμία μείωση στα τιμολόγια δεν θα υπάρξει πριν τον Φεβρουάριο αλλά -και όταν αυτή υπάρξει- ξεκαθαρίζεται ότι δεν θα είναι ανάλογη της πτώσης της τιμής στο χοντρεμπόριο. Τα λαμόγια του χώρου -που αθροίζονται με τον τίτλο «πάροχοι» στο χρηματιστήριο- είναι βέβαιο ότι θα βρουν τους τρόπους ώστε «η ελεύθερη αγορά» και ο «απελευθερωμένος ανταγωνισμός» να συνεχίσουν να αισχροκερδούν σε βάρος του λαού και του τόπου.

Πρόκειται για την ουσία μίας ακόμη μεγάλης κυβερνητικής επιτυχίας που, από τότε που προέκυψε το τεράστιο ζήτημα της αισχροκέρδειας και των αδιανόητα υψηλών τιμολογίων ρεύματος, το μόνο που με συνέπεια κάνει είναι… να επιδοτεί αυτή την αισχροκέρδεια. Αυτά είναι τα πραγματικά κατορθώματα της κυβερνητικής πολιτικής και στα δύο αυτά οικονομικής φύσης ζητήματα που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα και για τα οποία οι κυβερνητικοί σαλτιμπάγκοι επιμένουν να πανηγυρίζουν. Όσο περισσότερο η κυβέρνηση και τα δημοσιογραφικά της φερέφωνα πανηγυρίζουν για τις «επιτυχίες» της, τόσο περισσότερο πρέπει να ανησυχεί ο λαός.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search