Ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας για τη διαχείριση του περιστατικού της άτυχης 54χρονης

«Σε επείγουσες καταστάσεις απειλητικές για τη ζωή (όπως ανακοπή στη συγκεκριμένη περίπτωση), το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικόν ειδοποιείται για την άφιξη του περιστατικοί ούτως ώστε να ετοιμαστεί για την υποδοχή του βαρέως πάσχοντος.

Ουσιαστικά σε αυτές τις καταστάσεις διακόπτεται η φυσιολογική ροή των περιστατικών για να το υποδέχεται η εκάστοτε εξειδικευμένη ομάδα (Εφημερεύοντας του ΤΕΠ, αναισθησιολόγος, καρδιολόγος, παθολόγος -για τη συγκεκριμένη περίπτωση-).

Εξάλλου Κερκυραίοι – χρήστες υπηρεσιών Υγείας, έχουν γίνει μάρτυρες πολλές φορές στο παρελθόν στην εφαρμογή του ανωτέρου πρωτοκόλλου. Δηλαδή να σταματάει η ροή των περιστατικών και να δίδεται βάρος στο περιστατικό που χρειάζεται ανάνηψη.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση το Νοσοκομείο της Κέρκυρας δεν ειδοποιήθηκε ποτέ για την άφιξη της ανακοπής, ούτως ώστε να ήταν προετοιμασμένο, αναμένοντας το περιστατικό στην είσοδο των ΤΕΠ όπως είθισται.

Η Ε.Γ.ΕΣΥ.Κ. έχει ασκήσει στο παρελθόν σφοδρή κριτική για τη στελέχωση του Τ.Ε.Π. όμως ποτέ δεν έχει αφήσει υπονοούμενο για την ευσυνειδησία των Ιατρών που το στελεχώνουν.

Τέτοια υπονοούμενα αιωρούνται με τις αθλιότητες που που έχουν ειπωθεί  «ότι δεν ήταν κανένας εκει»… και με τις καρικατουρικές περιγραφές περί κλειδωμένης πόρτας που άνοιξε με κλοτσιές… Υπονοούμενα τα οποία ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΚΤΑ!!!!

Δε θα δεχτούμε κανένα να προσπαθεί να κάνει καριέρα πάνω στην ευσυνειδησία μας.

Είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη διακομιδή ήταν προβληματική.

Δεν είμαστε δικαστές να κρίνουμε για το ποιος είναι υπεύθυνος.

Όποτε και θα καταθέσουμε αναφορά στην εισαγγελία και στον Ιατρικό Σύλλογο, ούτως ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση να μη ξαναγίνουμε μάρτυρες παρόμοιων περιστατικών.

Τα ερωτήματα που θέτουμε είναι:

1)      Ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ ούτως ώστε να ξεκινήσει άμεσα ασθενοφόρο ή εξ ολοκλήρου ανέλαβε ιδιώτης πρωτογενή διακομιδή με δικιά του ευθύνη;

2)      Ποιος φταίει που δεν ειδοποιήθηκε το Νοσοκομείο για την υποδοχή της ανακοπής;

3)      Τι ιατρικές πράξεις έγιναν μέχρι την άφιξη της ασθενούς στο νοσοκομείο.

Με τη σκέψη στους συγγενείς της άτυχης 54χρονης, ελπίζοντας στη μνήμη της να λυθούν τα προβλήματα των διακομιδών του Νησιού μας».