• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Σε νέα πανελλαδική, πανυγειονομική απεργιακή κινητοποίηση κατεβαίνουν γιατροί και νοσηλευτές

February 22, 2023 429

Πανελλαδική πανυγειονομική απεργιακή κινητοποίηση αποφάσισαν για την Τετάρτη (22.02) γιατροί και νοσηλευτές στο Δημόσιο σύστημα υγείας, με συγκέντρωση το πρωί στην πλατεία Μαβίλη και πορεία προς το υπουργείο Υγείας.

Στην απεργία συμμετέχουν ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ, ενώ στήριξη δηλώνουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Η ΠΟΕΔΗΝ για άλλη μία φορά βρίσκεται στο δρόμο σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Δεν μας αρμόζει ένα Σύστημα Υγείας που οι πολίτες θα βάζουν το χέρι στην τσέπη, να αγοράζουν υπηρεσίες υγείας και δεν θα παρέχονται δωρεάν από το κράτος. Δεν μας αρμόζει ένα Σύστημα Υγείας που στα Νοσοκομεία θα κυριαρχούν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι και οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης» αναφέρει το μήνυμα της Ομοσπονδίας που προειδοποιεί ότι «οι Συμβασιούχοι εργαζόμενοι αποτελούν το 35% των εργαζόμενων στα Νοσοκομεία και εάν απολυθούν θα μπει λουκέτο στα Νοσοκομεία».

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά να επανέλθει η νομοθετική δυνατότητα στα Νοσοκομεία να καλύπτουν τις ανάγκες στις υποστηρικτικές υπηρεσίες συνάπτοντας νέες Συμβάσεις ΣΟΧ και προσθέτει μια σειρά θεμάτων που αναζητούν άμεση λύση.

Για «απόλυτο εμπαιγμό» από την πλευρά της κυβέρνησης κάνει λόγο η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) για το νέο μισθολόγιο που αφορά τους ιατρούς του ΕΣΥ και τις “αυξήσεις” που δίνει η κυβέρνηση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση ΠΟΕΔΗΝ

Η ΠΟΕΔΗΝ για άλλη μία φορά βρίσκεται στο δρόμο σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Δεν μας αρμόζει ένα Σύστημα Υγείας που οι πολίτες θα βάζουν το χέρι στην τσέπη, να αγοράζουν υπηρεσίες υγείας και δεν θα παρέχονται δωρεάν από το κράτος.

Δεν μας αρμόζει ένα Σύστημα Υγείας που στα Νοσοκομεία θα κυριαρχούν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι και οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Όλοι γνωρίζουν ότι οι Συμβασιούχοι εργαζόμενοι αποτελούν το 35% των εργαζόμενων στα Νοσοκομεία και εάν απολυθούν θα μπει λουκέτο στα Νοσοκομεία. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε εν μέσω πανδημίας για την μονιμοποίησή τους. Δεν θα επιτρέψουμε να απολυθούν 6.000 συνάδελφοι ΣΟΧ από τις υπηρεσίες στήριξης και να επανέλθουν οι εργολάβοι οι οποίοι προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και στοιχίζουν ακριβότερα στο Δημόσιο.

Να επανέλθει η νομοθετική δυνατότητα στα Νοσοκομεία να καλύπτουν τις ανάγκες στις υποστηρικτικές υπηρεσίες συνάπτοντας νέες Συμβάσεις ΣΟΧ. Δεν μας αρμόζει ένα Σύστημα Υγείας που οι ασθενείς θα ταλαιπωρούνται επί ώρες στα επείγοντα των εφημερευόντων Νοσοκομείων λόγω ελλείψεων προσωπικού και λόγω έλλειψης οργανωμένης Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Δεν μας αρμόζουν νοσηλείες σε ράντζα. Από διαχρονικές ευθύνες έχουμε τα λιγότερα νοσοκομειακά κρεβάτια από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λειτουργούν 3,5 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους (συνολικά 35.000 κλίνες) όταν στις άλλες χώρες της Ευρώπης λειτουργούν 5,3 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους.
Στα πλαίσια των Μνημονιακών δεσμεύσεων κλείσανε 10 Νοσοκομεία πριν 10 χρόνια και από τότε μεθοδεύεται η συρρίκνωση – συγχώνευση – κατάργηση 35 Νοσοκομείων που απώλεσαν την νομική αυτοτέλεια καθώς επίσης και άλλων Νοσοκομείων της περιφέρειας.
Εάν δεν ήταν οι αντιδράσεις των Σωματείων, των κατοίκων και της ΠΟΕΔΗΝ πολλά εξ’ αυτών θα είχαν μετατραπεί σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου.

Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας απέδειξε τον ανεκτίμητο και αναντικατάστατο ρόλο του την περίοδο της πανδημίας.

Ο Ιδιωτικός Τομέας δεν έβαλε πλάτη. Με την νοσηλεία non covid περιστατικών αύξησαν κατά πολύ τα κέρδη τους. Δεν μπορεί λοιπόν οι Δημόσιες Δαπάνες υγείας να παραμένουν στο 5% του ΑΕΠ (Μ.Ο. χώρες Ευρώπης 7,5% του ΑΕΠ). Έτσι υποβαθμίζεται η ποιότητα των υπηρεσιών, ιδιωτικοποιείται το Σύστημα αργά αλλά σταθερά και οι πολίτες βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για αγορά υπηρεσιών υγείας.
10 χρόνια τώρα ακούμε για αύξηση των Δημόσιων Δαπανών Υγείας αλλά δεν τη βλέπουμε.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα Νοσοκομείο υπερβαίνουν το 1δις ευρώ. Δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης, συντήρησης του εξοπλισμού και των υποδομών. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν καθυστερήσεις στην διακομιδή ασθενών λόγω έλλειψης διασωστών και ασθενοφόρων. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν εγκαταλελειμμένα παιδιά στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία ή κοινωνικά περιστατικά στο Νοσοκομεία λόγω έλλειψης Προνοιακών Μονάδων και την ίδια ώρα να απολύονται 120 προνοιακοί επικουρικοί εργαζόμενοι που υπηρετούν άνω των πέντε ετών. Την ώρα που ασφυκτιούν οι προνοιακές μονάδες από τις ελλείψεις προσωπικού.

Τα Νοσοκομεία στενάζουν από τις ελλείψεις προσωπικού. Υποφέρουν από τις συνεχείς παραιτήσεις και τις άγονες προκηρύξεις. Χιλιάδες είναι οι κενές οργανικές θέσεις.

Αυτό οφείλεται στις δυσμενείς συνθήκες εργασίας στους πενιχρούς μισθούς και στην έλλειψη πολιτικής βούλησης να τεθούν όρια στη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα. Δεν θα επιτρέψουμε την εφαρμογή του Νόμου που καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών στο σύστημα που είναι θεμελιώδης αρχή σύστασης του ΕΣΥ. Δεν θα επιτρέψουμε τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή. Δεν θα επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση του Συστήματος.

Έχουν εκδοθεί τα αποτελέσματα της 2Κ με βάση την Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική την ειδική μοριοδότηση. Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει άμεσα Νομοθετική ρύθμιση κατοχύρωσης της εργασίας όσων συναδέλφων έχουν ήδη προσληφθεί και εργάζονται με την ειδική μοριοδότηση αλλά βρίσκονται εκτός των νέων πινάκων επιτυχόντων. Ακόμη όμως δεν είδαμε την νομοθετική ρύθμιση.

Οι ήρωες του υγειονομικού πολέμου δεν είδαμε καμία αναγνώριση από την πολιτεία. Οι μισθοί μας καθηλωμένοι. Πληρωνόμαστε με το μισθολόγιο που συστήθηκε το 2015 (Ν. 4354/2015) που πάγωσε την μισθολογική εξέλιξη για δύο χρόνια άνοιξε την ψαλίδα των εισαγωγικών κλιμακίων των κατηγοριών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με την ΔΕ και την ΥΕ κατηγορία και η μισθολογική προαγωγή στα κλιμάκια για τους ΔΕ και ΥΕ είναι ανά τρία έτη εν αντιθέσει με τις ΠΕ και ΤΕ κατηγορίες που είναι ανά δύο έτη. Αυτά συντέλεσαν οι μισθοί των Υγειονομικών σε πολλές περιπτώσεις να είναι χαμηλότεροι ή κοντά στον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη (στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνουν 14 μισθούς ενώ στο Δημόσιο 12 μισθοί κατ έτος λόγω περικοπής Δώρων εορτών και επιδόματος αδείας). Η ακρίβεια στα ύψη.

Υπεγράφη η αναμόρφωση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας. Ήταν μια ευκαιρία η κυβέρνηση να υλοποιήσει μέρος των δεσμεύσεων στους υγειονομικούς ΧΑΘΗΚΕ. Μεγάλο ποσοστό του προσωπικού δεν λαμβάνει καμία αύξηση ή λαμβάνει αυξήσεις κατώτερες του αναμενόμενου. Το Νοσηλευτικό Προσωπικό που λαμβάνει τώρα επίδομα 150 ευρώ αυξάνεται σε 200 ευρώ. Θα μπορούσε η αύξηση να είναι μεγαλύτερη για να ανταποκρίνεται στην προσπάθεια που καταβάλλει καθημερινά. Αποκλείστηκαν ειδικότητες, όπως Διοικητικό και άλλα επαγγέλματα που ανήκουν στην Ιατρική Υπηρεσία. Χωρίς κανένα επιστημονικό κριτήριο. Διαχωρίστηκαν φορείς που κάνουν την ίδια δουλειά. Ουδείς υπάλληλος των Νοσοκομείων, της Πρόνοιας, των Κέντρων Υγείας, του ΕΚΑΒ, οποιασδήποτε ειδικότητας είναι εκτός επικινδυνότητας και ανθυγιεινότητας. Και όμως ξεχάστηκαν!!!

Η πανθομολουγουμένη ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ασφαλιστικά) δεν νομοθετήθηκε παρά το θετικό πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη που σύστησε το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας και παραμένει ανενεργό στα συρτάρια του Υπουργείου Εργασίας.
Δεν είναι δίκαιο. Με τέτοια εργασιακή εξουθένωση δεν μπορεί να προσφέρει ο εργαζόμενος στη Δημόσια Υγεία και Πρόνοια ασφαλείς υπηρεσίες 67 ετών.

Με την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΦΚΑ οι υποχρεώσεις των υγειονομικών έγιναν ίδιες ανεξαρτήτως φορέα ασφάλισης, τα δικαιώματα όμως άνισα. Πως είναι δυνατόν ένας επαγγελματίες υγείας που προέρχεται από ασφαλιστικό φορέα το ΙΚΑ να είναι ενταγμένος στα ΒΑΕ και ένας άλλος επαγγελματίας υγείας της ίδιας ειδικότητας που κάνεις ακριβώς την ίδια εργασία να μην είναι ενταγμένος στα ΒΑΕ; Αυτό είναι παγκόσμια πρωτοτυπία.

Ξεχάστηκαν οι οικογένειες των 35 υγειονομικών που έχασαν την ζωή τους εν ώρα καθήκοντος από κορωνοϊό;
Η απόφαση του ΣτΕ ορίζει την επιστροφή των μισθών των υγειονομικών που ήταν σε αναστολή από 14/4/2022 έως 31/12/2022. Ακόμη τίποτα.
Σας καλούμε την Τετάρτη 22/2/2023 να συμμετέχετε μαζικά στην πανελλαδική κινητοποίηση και στην πανελλαδική συγκέντρωση στη Πλατεία Μαβίλη 8.30μμ.
Αγώνας μέχρι τη δικαίωση!!!

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search