Print this page

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος

March 07, 2023 533

 

Πρόκειται για μία προαναγγελθείσα τραγωδία-έγκλημα της άθλιας κυβέρνησης και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που ξεπούλησαν, απέλυσαν, διέλυσαν και το μόνο που τους ένοιαζε ήταν να μετατρέψουν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την «πιο ζημιογόνα σιδηροδρομική εταιρεία της Ευρώπης» σε «κερδοφόρα», αδιαφορώντας προκλητικά για τις συνέπειες. Προτάσσοντας τους ισολογισμούς απέναντι στις ανθρώπινες ζωές, τα κέρδη απέναντι στην ασφάλεια, την εκχώρησαν στα χέρια του κεφαλαίου, που εκμεταλλεύτηκε ένα δημόσιο αγαθό – τις μεταφορές – χωρίς όρους και όρια. Η ευθύνη τους είναι αυταπόδεικτη.

2009 Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ Σπάνε τον ΟΣΕ σε εταιρείες (Δεύτερο σιδηροδρομικό πακέτο» της ΕΕ για την πλήρη «απελευθέρωση» των εμπορευματικών σιδηροδρομικών μεταφορών

2013 Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ Νόμος 4199: «Τρέχει» την ιδιωτικοποίηση (Ευρωπαϊκός Κανονισμός 1370/2007) «Σκοπός των διατάξεων (...) η διασφάλιση (...) επιβατικών μεταφορών με το χαμηλότερο δυνατό κόστος».

2016 Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ Διαχωρίζει τη διαχείριση και την υποδομή από το μεταφορικό έργο (Οδηγία 2012/34/ΕΕ της ΕΕ «για τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού χώρου»). Ο ΟΣΕ δεν έχει πλέον πρόσβαση στο μεταφορικό έργο - Μπορεί να εκπληρώνει το έργο του σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα. Παρέχει πρόσβαση σε εταιρείες χωρίς προϋποθέσεις και όρους ασφαλείας.

2017 Μάιος Δυστύχημα στο Άδενδρο με τρεις νεκρούς. «Έφταιγε ο μηχανοδηγός». Και όμως είχε από τότε χτυπήσει η καμπάνα για το τι πρόκειται να επακολουθήσει…

2017-1018 Με 45 εκατομμύρια ξεπουλιέται ο ΟΣΕ στους Ιταλούς. Αλ. Τσίπρας: «Με την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η χώρα γλίτωσε ένα μεγάλο βάρος… Οι επενδύσεις φέρνουν θέσεις εργασίας».

14,3 δις € το χρέος του ΟΣΕ που κυρίως «κόστισε» ο «εκσυγχρονισμός» του, προστίθεται στο κρατικό δημόσιο χρέος, που φορτώνεται στο λαό. Όλη η ακίνητη περιουσία στο ΤΑΙΠΕΔ. Μετακινούνται υπάλληλοι σε άλλες θέσεις του Δημοσίου, στο πλαίσιο της «εξυγίανσης», οδηγώντας σε μεγάλες ελλείψεις.  Από το οργανόγραμμα του 2020 των 2200 εργαζομένων δουλεύουν 750.

2019 Κυβέρνηση ΝΔ  Ολοκληρώνεται η εξαγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ψηφίζουν το πακέτο Οδηγιών της ΕΕ        των σιδηροδρομικών μεταφορών.

2020 Επεκτείνεται η σύμβαση με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ γιο άλλα 10 χρόνια δίνοντάς της 750 εκατ. €. «Το νέο αυτό καθεστώς αποβλέπει στη βελτίωση της παραγωγικότητας, της ελκυστικότητας και της ανταγωνιστικότητας των εταιρειών του σιδηροδρομικού τομέα...» 3,5 δις € θα μοιράσει το κράτος στους επιχειρηματικούς ομίλους από το ταμείο ανάκαμψης

Μάλιστα, ο Μητσοτάκης σχεδίαζε να επισκεφθεί σήμερα το κέντρο ηλεκτρονικής σηματοδότησης του σιδηροδρομικού δικτύου στη Θεσσαλονίκη, προφανώς για να κάνει άλλη μία προεκλογική φιέστα, διακηρύσσοντας «πόσο σύγχρονο είναι»!

Οι δραματικές και αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις των εργαζομένων για επικίνδυνες ελλείψεις σε προσωπικό και βασικές υποδομές του σιδηροδρομικού δικτύου έγιναν δεκτές με αδιαφορία και λοιδορηθήκαν. Αντ’ αυτών, οι αρμόδιοι συνέχιζαν τις απολύσεις και τις περικοπές προσωπικού, με στόχο την ολοκλήρωση της «εξυγίανσης». Η δε κυβέρνηση πανηγύριζε για τις επικίνδυνες αμαξοστοιχίες-βέλος, που δήθεν μπορούν να καλύψουν σε χρόνο-ρεκόρ.

«Δεν λειτουργεί τίποτα. Γίνονται όλα χειροκίνητα, από ανθρώπινο παράγοντα. Είμαστε στο manual, σ’ όλο το δίκτυο Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Ούτε οι ενδείξεις λειτουργούν στα φωτοσήματα λειτουργούν, ούτε ο έλεγχος κυκλοφορίας λειτουργεί. Αν αυτά λειτουργούσαν, οι μηχανοδηγοί θα βλέπαν την κόκκινη ένδειξη και τα τρένα θα σταματούσαν σε απόσταση 500 μέτρων ή ενός χιλιομέτρου… Δεν λειτουργεί, είναι κενό. Μάλλιασε η γλώσσα μας να το λέμε», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ.

Απαιτούμε:

  • Κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση, ενοποίηση και λειτουργία υπό εργατικό έλεγχο του σιδηροδρομικού δικτύου και μεταφορικού έργου.
  • Προσλήψεις και σταθερές σχέσεις εργασίαςγια έμπειρο και ξεκούραστο προσωπικό.
  • Δημόσιες επενδύσεις και σωστή συντήρησηστα συστήματα ασφαλείας.
  • Έξω η επιχειρηματική λογική του κέρδουςαπό τις δημόσιες συγκοινωνίες και μεταφορές. Πληρώνονται από τους φόρους μας. Υπάρχουν για να εξυπηρετούν τον λαό.
  • Να πληρώσουν οι ένοχοι που είναιοι κυβερνήσεις που διέλυσαν τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες της χώρας και το ιταλικό μονοπώλιο-ιδιοκτήτης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί

 όλων των νεκρών να γίνουμε φωνή

 ΠΗΓΗ: Ριζοσπαστική Κίνηση ΠΕ συλλόγου Υπαίθρου Θεσσαλονίκης

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.