Καμπάνες ήχησαν για τη δημοσία δαπάνη κηδεία,

ζευγάρι ο δολοφόνος με τη χήρα πίσω απ’ το φέρετρο με τον εξέχοντα νεκρό,

οι σύμβουλοι κορδωμένοι με βήμα χήνας, σε κακοπληρωμένο ξόδι ολοφυρόμενοι

Χάινερ Μίλερ, Η Μηχανή Αμλετ

Το υπουργικό συμβούλιο, όταν μπαίνουν σ’ αυτό κάμερες (άλλη μια… καινοτομία που εισήγαγε ο Γιωργάκης Παπανδρέου) έχει μορφή σόου. One man show κατά κανόνα: η πρωθυπουργάρα μιλάει και οι υπουργοί τον παρακολουθούν ανέκφραστοι σαν γλάστρες. Το σημερινό ούτε το έχουμε ξαναδεί ούτε μας πέρασε από το μυαλό ότι θα μπορούσε να γίνει.

Οι ίματζ μέικερ του Μαξίμου τούς έδωσαν οδηγίες να παριστάνουν τους τεθλιμμένους συγγενείς. Να έχουν όλοι κάτι μούτρα σαν να έχασαν κάποιο από τα πλέον προσφιλή τους πρόσωπα. Και ο καθένας και η καθεμιά να εμπλουτίσει τη βασική σκηνοθετική οδηγία με αυτοσχεδιασμό. Ο,τι πιο δραματικό μπορεί να καταφέρει. Ετσι, άλλος κρατούσε το κεφάλι του, άλλη κοιτούσε με απλανές βλέμμα σαν να έχασε την επαφή με το περιβάλλον.

Ενας συνελήφθη από το φακό να σκουπίζει τα μάτια του. ‘Η μήπως να τα τρίβει για να φανούν δακρυσμένα; Κρίνετε μόνοι σας.

Ναι, είναι ο επικεφαλής της «δύναμης κρούσης» (Βούλτεψη και Μαρκόπουλος οι άλλοι δύο), που όπως έγραψαν τα «Νέα» ορίστηκε για ν’ αντιμετωπίσει την κατάσταση στα κανάλια. Μέχρι στο Blue Sky εμφανίστηκε, για να πει, μεταξύ των άλλων, υπερασπιζόμενος τα ψέματα που εκστόμισε από το βήμα της Βουλής ο Καραμανλής ο μικρός, δέκα μόλις μέρες πριν από το έγκλημα στα Τέμπη:

«Είσαι ο υπουργός Μεταφορών. Μπορείς να πας στη Βουλή και να πεις “ναι, έχουμε πρόβλημα ασφάλειας στα τρένα”; Αν το πεις αυτό, δεν θα μπει άνθρωπος. Είναι πιθανό ο υπουργός να σκέφτηκε, είναι πιθανό, αν εγώ ως υπουργός Μεταφορών βγω να πω ότι έχουμε πρόβλημα ασφάλειας στα τρένα, αύριο δεν θα κυκλοφορούν τρένα στην Ελλάδα». Είναι ο ακροδεξιός τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός-υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης, αυτός που προσπαθούσε να παραστήσει τον συντετριμμένο και κλαίοντα (στα κανάλια δεν βγαίνει έτσι, πάντως).

Μέσα στη μανία του να υπερασπιστεί «τα πάντα όλα» της κυβερνητικής πολιτικής τού ξέφυγε, χωρίς να αντιλαμβάνεται πόσος κυνισμός, πόση ωμότητα, πόσος φασισμός εντέλει κρύβεται πίσω απ’ αυτά που εκστόμισε: Σιγά που θα σας δώσουμε λογαριασμό αν παίζουμε το κεφάλι σας σε ρώσικη ρουλέτα. Για εμάς σημασία έχει να μπαίνετε στα τρένα, να μεγαλώνουν τα κέρδη της ιταλικής Hellenic Train, να κονομάνε και οι φίλοι μας οι εργολάβοι και τα κομματικά λαμόγια που βάζουμε στα χρυσά πόστα. Αν κάτσει η στραβή και κάποιοι χάσετε τη ζωή σας, τι να κάνουμε, υπάρχουν και… παράπλευρες απώλειες.

Αυτή είναι η λογική τους. Με την ίδια ακριβώς λογική αντιμετώπισαν και την πανδημία του κοροναϊού, μετατρέποντας τη χώρα μας σε πρωταθλήτρια στους θανάτους, με περισσότερους από 36.000 νεκρούς ως τώρα. Οι πολλές ΜΕΘ είναι πολυτέλεια έλεγε ο Σκέρτσος  (αρσενική Μαρία Αντουανέτα τον είχαμε χαρακτηρίσει). Ο -επίσης συντετριμμένος- Γεραπετρίτης δήλωνε ότι δε χρειαζόμαστε περισσότερες ΜΕΘ, γιατί όσο πιο πολλές ΜΕΘ έχουμε τόσο περισσότερους νεκρούς θα καταγράφουμε!

«Πρέπει να σας λέμε ψέματα για να μην φοβάστε κι αν πεθάνετε να φύγετε ανυποψίαστοι»! Αυτό είναι το δόγμα της κυβερνητικής πολιτικής, όπως το παρουσίασε ο επικεφαλής των γκεμπελίσκων της.

Δεν είναι, φυσικά, καλύτερος ο «η κάμερα σ’ εμένα» πρωθυπουργός τους. Ο οποίος είχε από τον ίματζ μέικερ-σκηνοθέτη την οδηγία να δείχνει σοβαρός και στιβαρός (ώστε να υπερέχει έναντι των ολοφυρόμενων υπουργών του) και να κλείσει μ’ ένα ελαφρό μειδίαμα, για να περάσει μήνυμα αισιοδοξίας. Τα κατάφερε, πάντως, να μην του ξεφύγει το γνωστό ανατριχιαστικό μητσοτάκειο χαμόγελο, αν και φάνηκε καθαρά ότι δεν είναι επαγγελματίας ηθοποιός: ζορίστηκε για να μην απλώσει το χαμόγελο, δεν του βγήκε φυσικά.

Τι είπε ο Μητσοτάκης στον ελληνικό λαό με γλάστρες τους υποκριτικά ολοφυρόμενους υπουργούς; Εκανε μια μίξη αυτών που του έγραψαν την περασμένη Κυριακή στο facebook και αυτών που είπε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Γεραπετρίτης. Εβαλε και καναδυό καινούργιες πινελιές, μπας και γίνει πιστευτός, αλλά ήταν φανερό πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να διαχύσει την ευθύνη.

Δίπλα στην υποκριτική συγγνώμη πρόσθεσε και ένα «αναλαμβάνω την ευθύνη». Για να περάσει στο καπάκι στο «όλοι φταίμε και ας το ομολογήσουμε με θάρρος». Προσθέτοντας αυτή τη φορά και «κάποιες συντεχνίες που ταυτόχρονα εμπόδιζαν κάθε αξιολόγηση του προσωπικού των τρένων μας»! Λες και το πρόβλημα ήταν η αξιολόγηση του προσωπικού και όχι το ότι το 2010 εκδιώχτηκαν με τη μία 2.400 εργάτες από το σύνολο του ΟΣΕ, ενώ σήμερα έχουν φτάσει στο σημείο να είναι καλυμμένες μόνο το ένα τρίτο των οργανικών θέσεων που προβλέπει το οργανόγραμμα του ΟΣΕ!

«Εγγυήθηκε απόλυτη διαφάνεια στην έρευνα, ώστε να εντοπιστούν τα σφάλματα και να κριθούν δίκαια όσοι εμπλέκονται». Προφανώς στους «εμπλεκόμενους» δεν περιλαμβάνει τον εαυτό του και τους υπουργούς του. Αλλιώς θα ήταν προκλητικό να εγγυάται την αμεροληψία του ελέγχου ο ελεγχόμενος. Ακόμη και ο Αμίν Νταντά πιο… κομψά θα το έλεγε.

Τα υπόλοιπα είναι αυτά που είπε χθες ο Γεραπετρίτης και δε θα τα σχολιάσουμε για δεύτερη φορά.

«Οι Ελληνίδες και οι Ελληνες είμαστε μαζί σε αυτή τη δοκιμασία» είπε ο Μητσοτάκης. Και συνέχισε: «Ειδικά οι νέοι μας οι οποίοι διαμαρτύρονται με ευπρέπεια έχουν πιστεύω κάθε δίκιο να είναι θυμωμένοι, το ίδιο και οι γονείς τους. Γιατί στα τραγικά θύματα των Τεμπών βλέπουμε όλοι μας, όλοι μας βλέπουμε τα παιδιά μας, οι νεότεροι βλέπουν τους δικούς τους φίλους».

Εχει διαβάσει τα πανό που σηκώνονται στις πορείες και στα γήπεδα; Εχει ακούσει τα συνθήματα; Είμαστε σίγουροι πως τον ενημερώνουν για το παραμικρό οι συνεργάτες του. Τι να κάνει, όμως; Προσπαθεί να γλείψει τη νεολαία, φοβούμενος τα χειρότερα. Η νεολαία, όμως, γνωρίζει πως δεν κυκλοφορούν τα παιδιά του Μητσοτάκη και των υπουργών του με τα τρένα. Τα παιδιά του λαού κυκλοφορούν και τα έστειλαν στο θάνατο.

Το πιο προκλητικό το κράταγε για το τέλος. Προσπάθησε να εμφανιστεί ως… αδιάλλακτος μαχητής για τον «αληθινό εκσυγχρονισμό του τόπου», που είναι «δύσκολος και επίπονος», διότι υπάρχουν «πολλές “νησίδες” της καθυστέρησης που αντιστέκονται»! Αλλά, αυτός και οι υπουργοί του έχουν «χρέος να αφήσουμε πίσω μας ένα σύστημα το οποίο δεν κρύψαμε ποτέ ότι θέλουμε να αλλάξουμε δραστικά. Ενα σύστημα που παρά τα μεγάλα εμπόδια αλλάζουμε μέρα με τη μέρα, αλλά πρέπει να το αλλάξουμε ριζικά»!

Για να καταλάβουν όλοι τι εννοεί, δεν παρέλειψε να θυμίσει ότι «ως απλός βουλευτής είχα έρθει σε σύγκρουση με “εργατοπατέρες” της δικής μας παράταξης» και «ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πάλευα για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων εν μέσω πάρα πολλών αντιδράσεων». Δεν φταίει αυτός για το έγκλημα, οι… συντεχνίες φταίνε που δεν τον άφησαν να κάνει την… επανάστασή του! «Δεν έκανα πίσω τότε, δεν θα κάνω πίσω τώρα» ανέκραξε. Θα ήταν γελοίο, αλλά με τόσες δεκάδες νεκρούς είναι γκροτέσκο, είναι προκλητικό.

Ο Μητσοτάκης κάνει -κρατηθείτε!- «πόλεμο με το σκοτεινό κράτος του αναχρονισμού. Ενα κράτος το οποίο κατά καιρούς μπορεί να παίρνει -ας είμαστε ειλικρινείς- διάφορα κομματικά χρώματα, αλλά που παραμένει βαθύ, γιατί έχει δομηθεί επί δεκαετίες πάνω σε κατεστημένες νοοτροπίες. Πάνω σε συστημικές αδράνειες, σε μικροπολιτικά τερτίπια και δυστυχώς σε ανεύθυνες συμπεριφορές. Είναι το προβληματικό κράτος το οποίο σας ζητώ να ανατρέψουμε και θα το ανατρέψουμε, σε όποιον τομέα και αυτό εκδηλώνεται, όσα εμπόδια και αν συναντήσουμε». Ο υπεύθυνος για τη μαζική δολοφονία ζητά από τα θύματά του να τον στηρίξουν, γιατί δε φταίει αυτός, φταίνε όσοι αντιστέκονται στην πολιτική του!