Print this page

Τα προεκλογικά ψευδολογήματα της κυβέρνησης για την ανεργία

March 28, 2023 494

 

Με τη σκιά των Τεμπών και τις αντιδράσεις του λαού να πέφτουν βαριές πάνω από τα κεφάλια των κυβερνώντων και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου, η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να αντιστρέψει το σε βάρος της κλίμα επιστρατεύοντας ανάμεσα στα άλλα παραπλανητικά προεκλογικά μέσα της και τις δημαγωγίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την μείωση της ανεργίας!
Η αύξηση του κατώτατου μισθού έχει λεχθεί ότι θα ανακοινωθεί την 1η Απριλίου και ο πρωθυπουργός συνέστησε λίγη υπομονή ακόμα (sic). Η μείωση της ανεργίας αναφέρεται ότι είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης και μάλιστα παρουσιάζεται ήδη ως μία επιτυχία της κυβέρνησης: ο Μητσοτάκης στην ομιλία του στο πλαίσιο της 14ης εκδήλωσης «Ημέρες Καριέρας», που διοργάνωσε η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) στην Αθήνα πριν από λίγες μέρες, δήλωσε “υπερήφανα” ότι «κάνοντας τον κυβερνητικό μας απολογισμό, “πώς θα ιεραρχούσατε τις επιτυχίες της κυβέρνησης;” θα σας έλεγα ότι αυτό το οποίο έχει γίνει στην αγορά εργασίας από το Υπουργείο, από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, από όλα τα στελέχη που εμπλέκονται, θα ήταν πάρα-πάρα πολύ ψηλά στη δική μου προσωπική ιεράρχηση των επιτυχιών της κυβέρνησής μας». Και συνέχισε λέγοντας ότι «έχουμε καταφέρει και έχουμε εκσυγχρονίσει έναν οργανισμό, ο οποίος ήταν γνωστός ως ΟΑΕΔ, ο οποίος είχε πολλές αγκυλώσεις και να τον προσαρμόσουμε στις ανάγκες μίας αγοράς εργασίας η οποία μετεξελίσσεται πολύ γρήγορα», με τον Διοικητή της ΔΥΠΑ, Σπύρο Πρωτοψάλτη, να υπερθεματίζει, κάνοντας αναφορά για «ρεκόρ προσλήψεων κατά το διάστημα των 3,5 ετών» του εκσυγχρονισμού του ΟΑΕΔ.
Ωστόσο, τα επίσημα στοιχεία διόλου δεν συμφωνούν με τις πανηγυρικές τους δηλώσεις: οι άνεργοι από το 2019 μέχρι σήμερα παραμένουν σταθερά γύρω στο 1 εκατ. (2019 μέσος αριθμός ανέργων 918.986, το 2020 ήταν 1.066.832, το 2021 ήταν 1.024.400, το 2022 ήταν 995.885), δηλαδή στο 20-25% του εργατικού δυναμικού της χώρας, ενώ είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι περίπου οι μισοί εργαζόμενοι (49% για το 2022) προσλαμβάνονται με σύμβαση μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας. Αλλά ακόμη και οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης πολλές φορές είναι ορισμένου χρόνου. Ταυτόχρονα, οι μαζικές απολύσεις συνεχίζονται χωρίς προβλήματα και χωρίς επιπτώσεις – το επίσημο κράτος μόλις επέτρεψε το λουκέτο του εργοστασίου της Tupperware στην Θήβα, αφήνοντας πάνω από 200 εργαζόμενους στον δρόμο. Ενώ υπολογίζεται ότι οι απολύσεις μέσα στο 2022 έφτασαν τον αριθμό 2.838.458, ο μεγαλύτερος αριθμός απολύσεων από το 2013, έτσι όπως καταγράφεται στην Εργάνη.


Παρά αυτά τα δεδομένα που τα δικά τους επίσημα στατιστικά στοιχεία αναφέρουν, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης στην ίδια εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας» ανέφερε περιχαρής «εφαρμόζουμε κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα για τους ανέργους»!
“Ξέχασε”, ωστόσο, να αναφέρει ότι από το 2019 μόνο το 16% των ανέργων επιδοτούνται (2019 μέσος αριθμός επιδοτούμενων 147.813, το 2020 ήταν 181.826, το 2021 ήταν 157.822 και το 2022 ήταν 162.493), ενώ η κυβέρνηση παρακολουθεί αδιάφορη την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις σε όλα τα βασικά αγαθά.
Επίσης, “ξέχασε” να αναφέρει ότι με τον πρόσφατο νόμο «Δουλειές Ξανά» (ν.4921/22), οι άνεργοι θα καταγράφονται σίγουρα λιγότεροι, όχι γιατί θα βρουν δουλειά, αλλά γιατί πολλοί απ’ αυτούς θα μπουν στο «ποινολόγιο»: ο εν λόγω νόμος προβλέπει διακοπή του επιδόματος και διαγραφή από το μητρώα της ΔΥΠΑ από 6 μήνες έως 2 χρόνια σε όσους αρνηθούν τρεις φορές θέση εργασίας ή συμμετοχή σε πρόγραμμα κατάρτισης! Ήδη λίγο μετά την εφαρμογή του καταγράφηκε απότομη …μείωση των εγγεγραμμένων άνεργων! Με τέτοιες “κομπίνες” η κυβέρνηση “μειώνει” την ανεργία και κρύβει ότι αυτή βρίσκεται στα ύψη!
Και δεν είναι μόνο αυτή. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελληνική Στατιστική Αρχή καταγράφει 500.000 ανέργους, δηλαδή τους μισούς από την ΔΥΠΑ!
Έτσι το αφήγημα της κυβέρνησης για το «πάντρεμα» επιχειρήσεων και εργαζομένων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, για την μείωση της ανεργίας κάτω του 10% και για την δημιουργία 200.000 από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, καλά κρατεί παραγεμισμένο με μια θρασεία ψευδολογία, παραποιήσεις των πραγματικών δεδομένων και ασύστολη δημαγωγία!

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.