• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Τουριστική πολεοδομία

April 25, 2023 548

 

Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση της ΝΔ “φύτεψε” μια διάταξη για την ίδρυση “Πολεοδομίας Τουρισμού”, μέσα σε ένα “νομοσχέδιο σκούπα” 132 άρθρων, με τίτλο: “Μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023, συνταξιοδοτική διάταξη, ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των συγκοινωνιών, διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής νομοθεσίας και άλλες επείγουσες διατάξεις”. Η υπηρεσία αυτή θα έχει σαν αντικείμενο την έκδοση οικοδομικών αδειών για νέες ή υφιστάμενες μονάδες τεσσάρων ή πέντε αστέρων, μεγαλύτερες των 300 κλινών. Όπως είναι φυσικό η είδηση αυτή πέρασε απαρατήρητη από τον αστικό τύπο.

Ήδη πριν από είκοσι χρόνια προσδοκώντας την τρομερή ανάπτυξη που θα έφερναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες (που όμως δεν είδαμε) χτίστηκαν στην Αττική νέα ξενοδοχεία, όταν ως τότε θεωρούνταν κορεσμένη και δεν δίνονταν άδειες καταλληλότητας για νέες μονάδες. Την τελευταία δεκαετία και στο όνομα της οικονομικής κρίσης άρχισε να δημιουργείται μια προνομιακή νομοθεσία για τις τουριστικές εγκαταστάσεις, που συνεχώς διευρύνεται και επεκτείνεται. Τα “νέα” μοντέλα τουριστικής ανάπτυξης (ΕΣΧΑΣΕ, ΕΣΧΑΔΑ, Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα κλπ) είναι τελείως ανεξάρτητα από τους ισχύοντες ως τότε περιβαλλοντικούς και πολεοδομικούς κανόνες. Μπορούν να χωροθετηθούν σε δασικές περιοχές ή εκτός σχεδίου, περιοχές ως τότε αδόμητες ή με σοβαρούς περιορισμούς δόμησης. Μπορούν ακόμα να απαλλοτριώνουν εκτάσεις ιδιωτών ή να “ενοποιούν” εκτάσεις, να ανοίγουν δρόμους, να φτάνουν πάνω στο κύμα ή να χτίζουν γέφυρες μέσα σε παραλίες κλπ. Υπόκεινται μόνο σε προδικαστικό έλεγχο από το Συμβούλιο της Επικρατείας και εγκρίνονται μέσω ειδικού προεδρικού διατάγματος.

Παρόμοιος οικοδομικός οίστρος υπήρξε στη διάρκεια της Απριλιανής Δικτατορίας, γεμίζοντας ολόκληρη την Ελλάδα με ψηλά κτίρια (σύστημα ελεύθερης δόμησης) και χτίζοντας τουριστικά μεγαθήρια σε παραλίες. Τα περισσότερα δεν πρόλαβαν καν να λειτουργήσουν αλλά τα κουφάρια τους στέκουν ακόμα εκεί, έστω και αν πολλά έχουν κριθεί ως επικίνδυνα λόγω διάβρωσης. Δυστυχώς ακόμα και η μελλοντική κατεδάφιση παρόμοιων κατασκευών έχει σημαντικό κόστος με αποτέλεσμα αυτές οι επεμβάσεις στη φύση να μονιμοποιούνται.

Όταν ακόμα και η πολλά υποσχόμενη “επένδυση” στο Ελληνικό δεν φαίνεται να περπατάει, η κυβέρνηση της ΝΔ δυο μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές νομοθετεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, κάνοντας ολόκληρη την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι, βορά στις ορέξεις των όποιων “επενδυτών” ενσκήψουν στο μέλλον.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search