• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Χρήσιμος ... ψόφος

May 09, 2023 589

Του Δημήτρη Μάνου*

Χρήσιμῆ λέει να είναι η ψήφος μας στις εκλογές της 21ης του Μάη.

Επιχείρημα που δεν διατρέχει μόνο την προεκλογική προπαγάνδα των καθεστωτικών-αστικών κομμάτων αλλά και όσων σχηματισμών θέλουν να αναφέρονται-δυστυχώς- στην αριστερά.

Πιέσεις ασκούνται -αφόρητα όσο πλησιάζουμε στην μέρα των εκλογών- στο αριστερό «ακροατήριο» ειδικά αυτό που εργάζεται στο χώρο της εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με το δεύτερο σε δύναμη καθεστωτικό-αστικό κόμμα χρήσιμη είναι η ψήφος που θα φέρει την κυβερνητική αλλαγή , η οποία αλλαγή θα μπλοκάρει τις διαδικασίες αξιολόγησης κ λ π, κ λ π (δεν μας έχουν διευκρινίσει πως θα γίνει αυτό επίσημα απλά… διαρρέει από τους πρόθυμους προπαγανδιστές). Ο Φίλης μάλιστα υποσχέθηκε και κατάργηση της ΕΒΕ! Μισο… επίσημα!

Τι κι αν η αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας προωθήθηκε από την κυβέρνηση της πρώτης φορά αριστεράς – Θου Κύριε…

Τι κι αν οι δύο ομοσπονδίες του συνδικαλιστικού κινήματος των εκπαιδευτικών βρήκαν τότε την χρυσή ευκαιρία να νομιμοποιήσουν στις αποφάσεις των συνεδρίων τους την λέξη που δεν τολμούσαν τόσα χρόνια ανοιχτά να προφέρουν αν δεν κολλούσαν πλάι της και την λέξη «χειραγώγηση»;.

Τι -ακόμη -και αν από αυτή την περίοδο μας έχει φορτωθεί η αναγκαστική επέκταση του ωραρίου ανεξαρτήτως καθηκόντων, η θεσμοθέτηση της εκπαιδευτικής επάρκειας στις λεγόμενες καθηγητικές σχολές κ λ π; Αυτά περάσαν στη λήθη .

Τώρα με την δεύτερη φορά… πιθανώς «αριστερά» θα ολοκληρωθεί το έργο αυτό. Πιο «εντατικά» αυτή τη φορά !

Έργο που απαιτεί από τις κυβερνήσεις του το σύστημα και τα πραγματικά κέντρα εξουσίας στα οποία υποτάσσονται και στα οποία δίνουν τα πραγματικά διαπιστευτήρια τους τα λεγόμενα «κόμματα εξουσίας»!

Αλλά μιας και αναφέρθηκα στα κέντρα εξουσίας μη ξεχάσω να.. θυμηθώ μία άλλη παραλλαγή χρήσιμης ψήφου. Όχι σε κόμμα αστικής εξουσίας αλλά σε κόμμα που μέχρι πρόσφατα πάλευε -και τυπικά και σήμερα λέει ότι παλεύει- για την λαϊκή εξουσία . Και εννοώ το ΚΚΕ.

Πόσοι αγώνες δεν λοιδορήθηκαν γιατί δεν έκαναν το μεγάλο άλμα να την διεκδικήσουν και περιορίζονταν στις εφήμερες διεκδικήσεις δικαιωμάτων! Περιορισμένοι «οικονομιστές» που προσπαθούσαν να δημιουργήσουν εστίες αντίστασης ενώ το θέμα ήταν η μεγάλη Εργατική Αντεπίθεση! Γι` αυτό το ΚΚΕ -κατά διαστήματα- «μαλώνει» το λαό που δεν μπορεί να καταλάβει τη γραμμή του κόμματος….

Τώρα ο Κουτσούμπας δηλώνει στην Καθημερινή ότι το κόμμα του αν ψηφιστεί από το λαό μπορεί να υπηρετήσει το πρόγραμμα του από… κυβερνητικές θέσεις!

Συγνώμη… Αφού απορρίπτει τις προτάσεις συγκυβέρνησης του Σύριζα (και καλά κάνει καθώς η συγκυβέρνηση μία με τη δεξιά και μία με όλα τα κόμματα αστικής εξουσίας το `89 αποτελεί σχετικά πρόσφατη ιστορική εμπειρία), πως ακριβώς θα επιτευχθεί αυτή η υπηρέτηση του φιλεργατικού προγράμματος; Πως θα την επιβάλλει; Μα με την αυξημένη κοινοβουλευτική του δύναμη στη Βουλή που θα μπλοκάρει τα αντιλαϊκά νομοσχέδια!

Και οι λαϊκοί αγώνες ; Έ , κάπως πρέπει να υποβοηθούν και ετούτοι οι… έρμοι αγώνες για ταπεινές διεκδικήσεις δικαιωμάτων. Οπότε όλα στη θέση τους. Κάπως έτσι ο στόχος της ανατροπής της αξιολόγησης στους εκπαιδευτικούς έχει… καταπλακωθεί από το πρόγραμμα του ενιαίου δωδεκάχρονου σχολείου! Στις τελευταίες δε απεργιακές κινητοποιήσεις σχεδόν εξέλιπεν των διεκδικήσεων!

*Αν αυτός δεν είναι κοινοβουλευτικός κρετινισμός, υψίστου είδους τότε… πραγματικά κάτι δεν έχω καταλάβει καλά.

Και οι κριτικές του ΚΚΕ - σωστές- στα υποδέλοιπα ,πλην ΚΚΕ (μ-λ), κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς ότι η κρατικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών δεν αποτελεί αριστερή απάντηση και πως ο εργατικός έλεγχος δεν είναι αίτημα αλλά κατάσταση που επιβάλλεται κ λ π ,κ λ π ,που πάνε;

Και μιας και αναφέρθηκε και το «εξωκοινοβούλιο» εκεί υφέρπει μία άλλη εκδοχή «χρήσιμης ψήφου»: Η οικειοποίηση της μεγάλης δεξαμενής αναποφάσιστων και…αποφασισμένων να κάνουν αποχή προκειμένου να κρούσουμε τη θύρα εισόδου στη Βουλή . Και χάριν αυτού του υψηλού στόχου οργανώσεις που μέχρι χτες είχαν κόψει και την καλημέρα, που αντάλλασσαν χαρακτηρισμούς -και δυστυχώς όχι μόνον!- για τα δρομολόγια των πορειών που αρνιόνταν να συνεργαστούν στο δρόμο και στη δράση για τα… βασικά, είναι έτοιμες να υποταχτούν , «ενωμένες δήθεν», στο μεγάλο στόχο : Την είσοδο στη Βουλή.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως κομμάτι αυτού του χώρου δεν διστάζει να συνεργαστεί με κόμμα αστικό , γιατί -ανεξάρτητα από εκείνους που το ψηφίζουν- τέτοιο είναι το κόμμα του Βαρουφάκη , που χρησιμοποιεί τον γνωστό εκβιασμό «να ξεπεράσουμε το κατώφλι εισόδου στη Βουλή».

Μα καλά , θα μπορούσε να αντιτείνει κανείς , δεν δικαιούται ένα αριστερό κόμμα να έχει εκλογικούς στόχους; Δικαιούται και κανείς δεν θα του πει τίποτα.

Το Μέγα ζήτημα είναι αν θα υποταχθεί το πολιτικό πρόγραμμα στην εκλογική μάχη ή αν η εκλογική μάχη θα χρησιμοποιηθεί ως ένα -όχι το σημαντικότερο!- εφαλτήριο για το βασικό εξωκοινοβουλευτικό αγώνα.

Γιατί θα πρέπει πολλοί να αναρωτηθούν αν θεωρούνται εξωκοινοβουλευτική αριστερά λόγω… θέσης (επειδή απλά δεν εκπροσωπούνται στη Βουλή) ή λόγω … φύσης! Επειδή βασίζονται δηλαδή στον λαϊκό εξωκοινοβουλευτικό αγώνα στους χώρους ζωής , σπουδών ,δουλειάς.

Το ΚΚΕ (μ-λ) κατεβαίνει στις εκλογές γιατί πιστεύει ότι η εκλογική διαδικασία είναι «ένας τόπος και ένας τρόπος» να πει ότι οι εκλογές δεν φέρνουν καμία ανατροπή , αντίθετα θα χρησιμοποιηθούν για να νομιμοποιήσουν την- ακόμη πιο έντονη- αντιλαϊκή επίθεση.

Γιατί θέλει να τονίσει και να διατρανώσει με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει πως μόνο με τη δημιουργία λαϊκών εστιών αντίστασης ενάντια στην πείνα, τον πόλεμο , την εξαθλίωση και τη φαστικοποίηση της δημόσιας ζωής, με την ενότητα στη δράση, με τη δημιουργία-παραπέρα- ενός μετώπου αντίστασης και διεκδίκησης μπορεί να μπει φραγμός στην αντεργατική και αντιλαϊκή λαίλαπα.

Μόνο μέσα από αυτά τα ανηφορικά μονοπάτια μπορεί να ανοίξουν οι… μεγαλύτεροι δρόμοι για συνολικότερες κοινωνικές ανατροπές που σήμερα φαντάζουν μακρινοί και «καταφρονημένοι».

Χρήσιμη λοιπόν είναι η ψήφος που μπορεί να εκφράσει χωρίς περιστροφές ,αυταπάτες και διπλές αναγνώσεις την απλή -όσο δύσκολη -αυτή αλήθεια. Που δυναμώνει την πολιτική επιρροή αυτής της προσέγγισης : «Για να ζήσουμε πρέπει να αγωνιστούμε».

Η χρήσιμη ψήφος έτσι όπως προωθείται από την κυρίαρχη λογική και επιχειρηματολογία είναι ένα δάνειο , ένα πολύ… επισφαλές μάλιστα , μέρες που είναι, από τα αστικά κόμματα.

Απευθύνεται σε πολίτες «main stream» όπως το κυρίαρχο σύστημα θέλει να δημιουργήσει. Που αποδέχονται τη δήθεν κανονικότητα ,

κανονικότητα πάνω στα… ψόφια εργασιακά ,κοινωνικά ,δημοκρατικά δικαιώματα.

Ένας χρήσιμος… ψόφος!

Δημήτρης Μάνος εκπαιδευτικός που θα ψηφίσει το ΚΚΕ (μ-λ).

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search