• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Το Παλαιό φρούριο – αγέρωχος φύλακας της Κέρκυρας

May 12, 2023 2451

 

Ένα επιβλητικό μνημείο που μοιάζει να αναδύεται από τη θάλασσα - Δείτε τις φωτογραφίες

Tο ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας απλώνεται μεταξύ των δύο φρουρίων -το Παλαιό Φρούριο στα ανατολικά και το Νέο Φρούριο στα δυτικά- που την πλαισιώνουν, τα οποία, μάλιστα, κατά το παρελθόν ενώνονταν από τείχη που «αγκάλιαζαν» την πόλη.

Το Παλαιό Φρούριο, το πιο παλιό από τα δύο όπως γίνεται άμεσα αντιληπτό και από την ονομασία του, γνωστό κι ως Fortezza, δεσπόζει στην ανατολική πλευρά της πόλης της Κέρκυρας, σε φύσει οχυρή θέση, που επί Ενετοκρατίας (15ος αιώνας) μετατράπηκε για αμυντικούς λόγους από χερσόνησο σε νησίδα με την κατασκευή τάφρου. Αν και κατά την διάρκεια των χρόνων υπέστη πολλές μετατροπές και επεκτάσεις, η σημερινή του όψη οριστικοποιήθηκε από τους Ενετούς.

Συναντάται στην άκρη της Σπιανάδας, σε απόσταση λίγων λεπτών από το Λιστόν και με το που διασχίζει κανείς τη γέφυρα, πάνω από την τεχνητή τάφρο, την Κόντρα Φόσσα -δημιουργήθηκε για μεγαλύτερη ασφάλεια και σήμερα είναι γεμάτη με μικρά σκάφη και ψαρόβαρκες που βρίσκουν εκεί καταφύγιο- και περάσει την επιβλητική του κεντρική πύλη, θα νιώσει αυτόματα ότι πραγματοποιεί ένα γοητευτικό ταξίδι στο παρελθόν.

Στο Παλαιό Φρούριο με τους δύο λόφους, μάλιστα, η Κέρκυρα οφείλει και την ονομασία Corfu με την οποία είναι διεθνώς γνωστή. Στις κορυφές των δύο αυτών λόφων έχουν χτιστεί και δύο πύργοι, ο Πύργος της Ξηράς και ο Πύργος της Θάλασας, από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του φρουρίου.

Οι οχυρώσεις του φρουρίου κατασκευάστηκαν μέσα σε ένα σημαντικό ιστορικά διάστημα περίπου 15 αιώνων. Στο διάστημα αυτό ξεχωρίζουν τρεις ιδιαίτερες ιστορικές φάσεις. Η Βυζαντινή περίοδος, κατά την οποία οχυρώθηκε ο Ανατολικός λόφος (Castell Vechio), η Πρώιμη Ενετική περίοδος όταν η χερσόνησος μετατράπηκε σε νησί και οχυρώθηκε ο Δυτικός λόφος (Castell Novo) και η Ύστερη Ενετική όταν συμπληρώθηκαν τα οχυρωματικά έργα και έλαβαν τη τωρινή τους μορφή προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νέα σύγχρονη απειλή της εποχής, τα κανόνια.

Στην τελευταία αυτή φάση ισοπεδώθηκαν τα κτίσματα μπροστά στο Φρούριο και κατασκευάστηκε η επιβλητική "Πλατεία Σπιανάδα”, στην οποία βρίσκεται έως σήμερα η είσοδος του. Παρόλο που ποτέ κανείς δε κατάφερε να κυριεύσει το κάστρο αυτό, πολλές και διαφορετικές σημαίες κυμάτισαν στη κορυφή του, αποτέλεσμα των αλλαγών που συντελέστηκαν στην Ευρώπη. Έτσι πολλά έθνη κατάφεραν να αφήσουν το σημάδι τους: Βυζαντινοί, Ενετοί, Γάλλοι, Ρώσοι, Άγγλοι, Έλληνες, Ιταλοί, Γερμανοί, και να συνθέσουν αυτό το ιδιαίτερο κόσμημα της Κέρκυρας.

Η πόλη παρέμεινε στην κατοχή των Βενετών μέχρι το 1797 οπότε και ο Μέγας Ναπολέων κατέλυσε την δημοκρατία της Βενετίας. Η Κέρκυρα στην συνέχεια αποτέλεσε την πρωτεύουσα της Επτανήσου πολιτείας για επτά χρόνια. Την περίοδο 1807-1814 περιήλθε στους Γαλλους για να ακολουθήσει μέχρι το 1864 η περίοδος της Αγγλοκρατίας. Το 1864 ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος και ακολούθησε μία περίοδος παρακμής μέχρι την δεκαετία του 1950 που γνώρισε εντυπωσιακή τουριστική ανάπτυξη.

Τα σημαντικότερα μνημεία στο χώρο του Παλαιού Φρουρίου είναι η κεντρική πύλη, οι προμαχώνες Σαβορνιάν, Μαρτινένγκο και Μανδρακίου, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου σε δωρικό ρυθμό που χτίστηκε το 1840 επί Αγγλοκρατίας, το κτήριο των φυλακών, οι αγγλικοί στρατώνες και το αγγλικό στρατιωτικό νοσοκομείο.

Στους χώρους του Παλαιού Φρουρίου φιλοξενούνται, επίσης, η Δημόσια Βιβλιοθήκη και το Ιστορικό Αρχείο, ένα από τα σημαντικότερα της χώρας μας.

Από τις εμπειρίες που αξίζει να βιώσει κανείς εδώ η «αναρρίχηση» μέχρι το πιο ψηλό σημείο στο Παλαιό Φρούριο, όπου μπορεί να απολαύσει τη θέα στο Λιστόν και τη Σπιανάδα, τη Γαρίτσα αλλά και το νησάκι του Βίδο.

 

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search