• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Σοβαρά προβλήματα στην πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας – Λευκίμμης

May 15, 2023 2713

Με απόφαση του ΔΣ της ΠΕΝΕΝ ο Γ.Γ Φώτης Κισκήρας πραγματοποίησε επίσκεψη και περιόδευσε σε όλα τα πλοία της ανωτέρω γραμμής.

Στην διάρκεια των συσκέψεων που έγιναν σε όλα τα καράβια αναδείχθηκαν μια σειρά προβλήματα από την πλευρά των μελών μας και συνολικά των πληρωμάτων.

Επισημαίνεται ότι στην διάρκεια των συσκέψεων ανά πλοίο, ο ΓΓ της ΠΕΝΕΝ έκανε εκτενή ενημέρωση στα πληρώματα για όλα τα τρέχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ναυτεργατικός κόσμος της χώρας μας.

Ειδικότερα σημείωσε ότι τα εργασιακά προβλήματα διογκώνονται, η εφοπλιστική παραβατικότητα συνεχίζεται και το ΥΕΝ με τις υπηρεσίες του βάζει πλάτη και νομιμοποιεί τις αυθαιρεσίες τους.

Αναφέρθηκε στα κοινωνικο-ασφαλιστικά ζητήματα, στις περικοπές στις συντάξεις, στο επικουρικό και στα εφάπαξ, στις τραγικές ελλείψεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του Οίκου Ναύτη και των παραρτημάτων, στην ουσιαστική κατάργηση της αναβάθμισης του Α’ Μαγείρου και στις καθυστερήσεις στην απόδοση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των  συνταξιούχων.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στις ΣΣΕ, στο ιδιότυπο δικτατορικό καθεστώς που έχει εγκαινιάσει ο Γ.Γ της ΠΝΟ, Μ. Τσικαλάκης, στις αυθαιρεσίες που έχουν καταστεί νέο μοντέλο της Διοίκησης της ΠΝΟ καθώς και στην απαράδεκτη υπογραφή ΣΣΕ που δεν αντιστοιχούν ούτε στο ελάχιστο στις σημερινές ανάγκες των Ναυτεργατών (πληθωρισμός – ακρίβεια – φοροληστεία).

Υπογράμμισε την σημασία να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι παραδοσιακές συναδελφικές σχέσεις με τους Ναυτεργάτες της γραμμής, που στηρίζονται σε κοινές θέσεις, στην κοινή αγωνιστική μας πορεία και στους κοινούς στόχους και αγώνες.

Οι Ναυτεργάτες της γραμμής πρέπει να κλείσουν τα αυτιά τους στις δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού που θέλουν και επιθυμούν να διαταραχθούν αυτές οι αγαστές σχέσεις… σχέδια και ευσεβείς πόθοι που ουδέποτε θα δικαιωθούν…

Οι Ναυτεργάτες της γραμμής ξέρουν και γνωρίζουν ποια είναι η ΠΕΝΕΝ και η συνεισφορά της στα προβλήματα των συναδέλφων της γραμμής και η εμπιστοσύνη αυτή επιβεβαιώθηκε και αυτή την φορά με απόλυτο τρόπο.

Για αυτό η βρώμικη επιχείρηση του Μ. Τσικαλάκη και της ομάδας του δεν πρόκειται να περάσει στους Ναυτεργάτες…

Η επίσκεψη του ΓΓ της ΠΕΝΕΝ έδωσε την ευκαιρία αυτές οι δοκιμασμένες σχέσεις στα προβλήματα και στην κοινή δράση να αναθερμανθούν, γεγονός που φάνηκε σε όλες τις συσκέψεις που έγιναν μέσα στα πλοία.

Παρακάτω καταγράφουμε μια σειρά προβλήματα που αναδείχθηκαν από την συζήτηση με τα πληρώματα και για τα οποία η ΠΕΝΕΝ θα προβεί σε άμεσες, ουσιαστικές πρωτοβουλίες και ενέργειες για την αντιμετώπιση και επίλυση του.

Ωράρια εργασίας

Το ωράριο κατά κανόνα είναι 12 ώρες με μια ωριαία διακοπή η οποία δεν συμπεριλαμβάνεται σαν χρόνος εργασίας και ως εκ τούτου δεν πληρώνεται.  Αν και πολλά μέλη του πληρώματος συνεχίζουν να δουλεύουν, είτε γιατί υπάρχουν καθυστερήσεις, είτε γιατί κάποιες δουλειές δεν επιδέχονται αναβολή,  ενώ το προσωπικό καταστρώματος είναι σε επιφυλακή για την ασφάλεια του πλοίου,

Η ώρα  αυτή  η οποία παρέχεται για  προμήθεια – παρασκευή - κατανάλωση τροφής, σε μια κατηγορία πλοίων που δεν παρέχεται τροφοδοσία, αδίκως θεωρείται ως μη εργάσιμος χρόνος!

Δεν υπάρχει μέριμνα ούτος ώστε ο χρόνος εργασίας να καταμερίζεται ομοιόμορφα μεταξύ των πληρωμάτων, έτσι κάποια πληρώματα  πλοίων της πορθμειακής γραμμής  εργάζονται  επί το πλείστον νυχτερινές ώρες και άλλα  πρωινές, ενώ θα έπρεπε με μέριμνα του Λιμεναρχείου και  των εταιριών  οι νυχτερινές ώρες να επιμερίζονται με γνώμονα την υγεία   και την ξεκούραση των πληρωμάτων και όχι με γνώμονα το εφοπλιστικό κέρδος. 

Καβοδεσία

Τα πλοία ανοικτού τύπου  δένουν χωρίς την συνδρομή καβοδετών   ακόμα και αν παρέχονται υπηρεσίες καβοδεσίας από τον λιμένα. Απαιτούμε τα συγκεκριμένα πλοία να δένουν με την συνδρομή καβοδετών εφόσον παρέχονται από τον Λιμένα, ενώ στην περίπτωση που οι υπηρεσίες αυτές δεν παρέχονται και το πλοίο το δένει το πλήρωμα, το κόστος καβοδεσίας   να καταβάλλεται  στο πλήρωμα  που ασχολήθηκε με αυτήν την εργασία.

24ωρη απασχόληση

Στην πορθμειακή γραμμή Ηγουμενίτσας - Λευκίμμης τα πληρώματα εργάζονται επί δωδεκάωρο. Όταν μάλιστα πραγματοποιείται μεταφορά απορριμμάτων γίνεται ολική ναύλωση του πλοίου και  σε αυτήν την περίπτωση τα πληρώματα εργάζονται, σε μια περίοδο που υπερβαίνει τις 24 ώρες κατά πολύ, με ενδιάμεση διακοπή μόνο έξι ή και λιγότερες ώρες, δεν καταβάλλεται δε έξτρα αμοιβή αλλά παραβιάζονται και οι ώρες ανάπαυσης που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Δέσμευση Λιμενικής Αρχής

Το γεγονός αυτό καταγγείλαμε μεταξύ άλλων στην Λιμενική αρχή της Ηγουμενίτσας  η οποία δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το θέμα και εδώ και μια εβδομάδα από την τελευταία φορά που συνέβη  δεν έχουμε παρατηρήσει τουλάχιστον παραβίαση του χρόνου ανάπαυσης.  Δηλώνουμε ότι παρακολουθούμε την υπόθεση  και θα επανέλθουμε εφόσον χρειαστεί.

Ακινησίες πλοίων

 Οι ακινησίες πλοίων, τις οποίες αρκετές φορές έχουμε  καταγγείλει στο παρελθόν με έγγραφά μας και άλλες διαμαρτυρίες, έχουν εξελιχτεί σε κορυφαίο πρόβλημα αφού είναι συχνό φαινόμενο πλοίο ή πλοία να παραμένουν σε ακινησία πολλούς μήνες!

Για κάθε πρόβλημα αυτό που έχει καθοριστική  σημασία για την επίλυσή του  είναι   η οργάνωση και η κινητοποίηση του κλάδου και σε αυτήν την κατεύθυνση η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ  θα εργαστεί με όλες τις  δυνάμεις προκειμένου ο κλάδος μας και σύσσωμοι οι Ναυτεργάτες να διεκδικήσουν ενωτικά – δυναμικά – αγωνιστικά τα δικαιώματά τους!

Η ΠΕΝΕΝ τις επόμενες ημέρες θα προωθήσει τα παραπάνω προβλήματα στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΕΝ και ταυτόχρονα εάν και εφόσον δεν δοθούν λύσεις θα δρομολογήσει σε συνεννόηση με τον κλάδο αγωνιστικές δράσεις και κινητοποιήσεις.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search