• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Ακόμα μια χρονιά το ΥΠΑΙΘ πιστό στις πολιτικές της συρρίκνωσης και των περικοπών!

February 21, 2020 540

  ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

Οργανικά Κενά και Πλεονάσματα: Ακόμα μια χρονιά το ΥΠΑΙΘ πιστό στις πολιτικές της συρρίκνωσης και των περικοπών! 

ΟΛΜΕ και ΕΛΜΕ να ζητήσουν παράταση των διαδικασιών και τα ΠΥΣΔΕ να μη συνεδριάσουν μέχρι τότε!

(Για την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για τον υπολογισμό κενών και πλεονασμάτων για τις μεταθέσεις)

Το Υπουργείο Παιδείας, ακολουθώντας την πεπατημένη των προκατόχων του τα προηγούμενα χρόνια, εξέδωσε εγκύκλιο για τον προσδιορισμό κενών - πλεονασμάτων ενόψει των μεταθέσεων για το σχολικό έτος 2020, για τη γενική εκπαίδευση και την ειδική αγωγή, αλλά και για τους διορισμούς στην ειδική. Η εγκύκλιος εκδόθηκε στις 18/2/2020, κοινοποιήθηκε στις Διευθύνσεις την Τετάρτη 19/2 και ζητάει από τα σχολεία να καταθέσουν προτάσεις την ίδια μέρα σχετικά με την ειδική αγωγή και μέχρι τις 28/2 σχολεία – ΠΥΣΔΕ – Διευθύνσεις να αποστείλουν τα στοιχεία στην Περιφερειακή Διεύθυνση. Για την ειδική αγωγή κενά και πλεονάσματα των εκπαιδευτικών έπρεπε να καθοριστούν όλα σε μία ημέρα!... Αυτό σημαίνει ότι τα  ΠΥΣΔΕ καλούνται να εκφράσουν μόνο γνώμη χωρίς να προλάβουν να ελέγξουν τα στοιχεία. Στην ειδική αγωγή ζητάει από τις Διευθύνσεις να καταθέσουν ξανά στοιχεία για τις οργανικές θέσεις στα Τμήματα Ένταξης για τα οποία, όμως, ήδη τα ΠΥΣΔΕ κατέθεσαν προτάσεις, κουτσουρεύοντας τα κενά με βάση τις συγκεκριμένες οδηγίες του Υπουργείου για τον καθορισμό τους. Το Υπουργείο ούτε τότε αποδέχθηκε οι οργανικές θέσεις να υπολογιστούν με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων και τις προσλήψεις των αναπληρωτών, αλλά ούτε και τώρα το προβλέπει με τις οδηγίες που δίνει.

Με την εγκύκλιο αυτή προσπαθεί να διαμορφώσει το «κατάλληλο περιβάλλον» για τις μεταθέσεις και τους ελάχιστους διορισμούς στην ειδική αγωγή που έχει προαναγγείλει.  Είναι φανερό, τόσο από την ίδια την διαδικασία, όσο και από το περιεχόμενο που αυτή έχει, ότι η κυβέρνηση παίρνει άμεσα στα χέρια της την υπόθεση των κενών και των πλεονασμάτων στο πλαίσιο της συνολικότερης αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.

Η Υπουργική Απόφαση στοχεύει στην εφαρμογή μιας σειράς αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων που προώθησαν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις, με βασική επιδίωξη την ελαχιστοποίηση των κενών και τη δημιουργία νέων «δεξαμενών» πλεοναζόντων εκπαιδευτικών. Η διαχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού (αύξηση ωραρίου, κατάργηση 3ωρου των υπεύθυνων εργαστηρίων, στοίβαγμα μαθητών στα τμήματα,  ουσιαστική κατάργηση της μείωσης των μαθητών στο τμήμα λόγω μαθησιακών δυσκολιών, δραστική περικοπή των τμημάτων ξένων γλωσσών, χαρακτηρισμός μη παρακολουθούντων στα ΕΠΑΛ, ηλεκτρονικές εγγραφές, κ.ά.) εκτινάσσει τα τελευταία χρόνια τις οργανικές υπεραριθμίες που αποτυπώνονται στον υπολογισμό των οργανικών κενών και πλεονασμάτων.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη τακτική του Υπουργείου στον υπολογισμό των κενών και πλεονασμάτων για το 2020. Με τις γνωστές πλέον συνοπτικές διαδικασίες και μακριά από τον κόσμο της εκπαίδευσης, προχωρούν στην υλοποίηση της πολιτικής που επιβάλλει τις περικοπές, την κινητικότητα και ευελιξία του προσωπικού, το παραπέρα χτύπημα των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και της νέας γενιάς. Το Υπουργείο προχωράει στον υπολογισμό κενών και πλεονασμάτων χωρίς να το γνωρίζουν και χωρίς να συνεδριάσουν οι σύλλογοι διδασκόντων στα σχολεία, γι’ αυτό και καθορίζει τόσο ασφυκτικά όρια. 

Τα τελευταία χρόνια όλη αυτή η κατάσταση είναι ένα φαινόμενο κινούμενης άμμου που προσπαθεί να κρύψει κενά, αλλά κάθε Σεπτέμβρη με τους μηδενικούς μόνιμους διορισμούς αυτά εκτοξεύονται, όπως φέτος που ξεπέρασαν τις 40.000.  Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και σήμερα δεν έχουν πλήρως καλυφθεί. Ταυτόχρονα, με προφορικές εντολές κάποιων ΔΙΔΕ δίνονται παρατάσεις για τη διαδικασία δήλωσης των κενών της ειδικής, πράγμα που δημιουργεί άνισους όρους για τους συναδέλφους και τα σχολεία και δείχνει την επιτακτική ανάγκη για παράταση με απόφαση του Υπουργείου.

Όλα αυτά πρακτικά σημαίνουν ότι το Υπουργείο δεν καθορίζει τους διορισμούς με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων σε εκπαιδευτικό προσωπικό, ενώ δεν είναι στις προθέσεις του να δώσει, για μεταθέσεις και διορισμούς στην ειδική αγωγή, ούτε καν το σύνολο των κενών που καθόρισε με την απαράδεκτη ρύθμιση για τη σύσταση οργανικών θέσεων που εφάρμοσε. Οδηγεί τυπικά σε ελάχιστες μεταθέσεις και στην απόγνωση χιλιάδων εκπαιδευτικών που παραμένουν εγκλωβισμένοι μακριά από τις οικογένειές τους για χρόνια. Οδηγεί στην εργασιακή ανασφάλεια τους εκπαιδευτικούς που είναι οργανικά υπεράριθμοι, στο απαράδεκτο καθεστώς διάθεσης στο ΠΥΣΔΕ και την εργασιακή περιπλάνηση σε πολλά σχολεία.

Το εκπαιδευτικό κίνημα οφείλει να αντισταθεί στην αντιεκπαιδευτική πολιτική κυβέρνησης – Ε.Ε – ΟΟΣΑ αναπτύσσοντας ενωτικούς, μαζικούς, ταξικούς, πανεκπαιδευτικούς αγώνες, απαιτώντας λύσεις  στα προβλήματα της παιδείας με βάση τις διεκδικήσεις του για το δημόσιο σχολείο, τα εργασιακά δικαιώματα, τις ανάγκες του εκπαιδευτικού και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.

Απαιτούμε:

• Το Υπουργείο να αποσύρει την εγκύκλιο και να εκδώσει νέα που θα δίνει τη δυνατότητα στους συλλόγους διδασκόντων να συνεδριάσουν και να τοποθετηθούν με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων.

• Ο υπολογισμός των κενών - πλεονασμάτων να γίνει σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες, τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

• Να δοθούν όλες οι οργανικές θέσεις για μεταθέσεις και διορισμούς στην ειδική αγωγή.

• 20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις και 10 μαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια.

• Τα κενά να υπολογιστούν με βάση τη λειτουργία όλων των ολιγομελών τμημάτων, αλλά και με βάση τις προτάσεις των σχολείων για έγκριση ολιγομελών σε ομάδες προσανατολισμού, τομείς, ειδικότητες, λειτουργία εργαστηρίων, που δεν έγιναν αποδεκτές.  

• Καμιά συγχώνευση - κατάργηση σχολείων και τμημάτων.

• Να μην ισχύσουν τα ασφυκτικά όρια για τη συγκρότηση τμημάτων ξένων γλωσσών, τμημάτων με μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες. Να συμπεριληφθούν στον προσδιορισμό των κενών και τα τμήματα των σχολείων που ζητήθηκε η έγκρισή τους και απορρίφθηκαν.

• Να μην ισχύσει η διάταξη του χαρακτηρισμού φοίτησης «μη παρακολουθούντων» στα ΕΠΑΛ.

• Επαναφορά του διδακτικού ωραρίου που ίσχυε έως το 2013.

• Όχι στην κινητικότητα και τις υποχρεωτικές μετακινήσεις. Οργανικές θέσεις για όλους.

• Όχι στη μετατροπή των ΠΥΣΔΕ σε «διακοσμητικά» όργανα.

Καλούμε την ΟΛΜΕ και τις ΕΛΜΕ να απαιτήσουν οι υπηρεσιακές μεταβολές να γίνουν με βάση τις θέσεις του κλάδου. Να απαιτήσουν παράταση των διαδικασιών. Το ίδιο να κάνουν και οι αιρετοί και να απαιτήσουν να μην γίνουν συνεδριάσεις των ΠΥΣΔΕ. Να μη νομιμοποιήσουν τη διαδικασία, να την καταγγείλουν, να απέχουν από τη σύνταξη των πινάκων, αν δε γίνουν δεκτές οι προτάσεις του κλάδου και να μην τους υπογράψουν.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search