Μια ακόμη ιστορία μοντέρνας σκλαβιάς σε ελληνική start up. Σε καπιταλιστική επιχείρηση απ’ αυτές που θεωρούνται το… καμάρι του έθνους, οι… ατμομηχανές της οικονομίας, ενώ στην πραγματικότητα αποτελούν εργασιακά γκέτο όπου οι εργαζόμενοι υφίστανται την πιο σκληρή εκμετάλλευση, με εξαντλητικά ωράρια-λάστιχο και εξουθενωτική ένταση εργασίας.

Η εταιρεία λογισμικού Harbor Lab θεώρησε σκόπιμο για τις ανάγκες ενός νέου πελάτη να ζητήσει από τους εργαζόμενους να δουλέψουν σε καθεστώς ετοιμότητας (standby) ‒χωρίς αμοιβή και εκτός του συμφωνηθέντος ωραρίου‒ και να βάλουν πλάτη γιατί δεν υπάρχει budget!

Εργαζόμενη στην επιχείρηση, αν και το support είναι εκτός καθηκόντων της, δήλωσε διαθεσιμότητα, υπό τον όρο ότι αυτό θα γίνει με τον νόμιμο τρόπο (τροποποίηση σύμβασης, επίδομα καθεστώτος ετοιμότητας και νόμιμες προσαυξήσεις σε περίπτωση που κάποιος χρειαστεί όντως να κάνει support).

Άλλοτε αυτό θα θεωρούνταν αυτονόητο. Τι πιο αυτονόητο από την απαίτηση να εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία; Στις μοντέρνες γαλέρες, όμως, αυτό θεωρείται ανταρσία. Και τιμωρείται με την ποινή της απόλυσης. Ποινή που θεωρείται απαραίτητη προς παραδειγματισμό των υπόλοιπων εργαζόμενων. Ωρα είναι τώρα ν’ αρχίσουν να ζητούν αυτά που προβλέπουν τα υπολείμματα της εργατικής νομοθεσίας. Να μην δέχονται να τους χρησιμοποιεί η εταιρία όπως θέλει, όποτε θέλει, ανάλογα με τις ανάγκες της.

Η εργαζόμενη κλήθηκε σε έκτακτη και χωρίς προειδοποίηση συνάντηση (meeting τα ονομάζουν πλέον), στο οποίο της ανακοίνωσαν την απόλυσή της λόγω… μειωμένης απόδοσης. Δεν φτάνει που πήρε μέρος στις απεργίες του τελευταίου διαστήματος (το ότι αυτές κηρύχτηκαν με όλους τους νόμιμους τύπους από τη ΓΣΕΕ και το ΕΚΑ δεν έχει καμιά σημασία για τους καπιταλιστές), δεν ήθελε να δουλέψει χωρίς τη νόμιμη πληρωμή και εκτός σύμβασης. Αυτό κι αν είναι… έγκλημα κατά της επιχείρησης.

Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της εταιρίας με την παρουσία μελών του ΣΕΤΗΠ (Συνδικάτο Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική) και εργαζόμενων του κλάδου. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση μελών του ΔΣ του ΣΕΤΗΠ με εκπροσώπους της διοίκησης της εταιρίας. Οταν οι συνδικαλιστές ρώτησαν γιατί δεν παρευρίσκεται στη συνάντηση κάποιο διευθυντικό στέλεχος που συμμετείχε στην απόφαση απόλυσης, τους απάντησαν ότι ο CEO της εταιρίας βρίσκεται στη Σιγκαπούρη, ενώ εργαζόμενοι τον είχαν δει να βγαίνει από τα γραφεία, μαζί με άλλα μέλη της διοίκησης μόλις λίγες ώρες νωρίτερα!

Οι συνδικαλιστές παρουσίασαν στους εκπροσώπους της εταιρίας το ιστορικό της απόλυσης, που αποδεικνύει ότι ήταν απροειδοποίητη και εκδικητική, καθώς η εργαζόμενη δε δέχτηκε να δουλέψει τζάμπα σε καθεστώς ετοιμότητας για τις ανάγκες ενός νέου πελάτη. Οι εκπρόσωποι της διοίκησης, με τη γνωστή καπιταλιστική ξεδιαντροπιά, ισχυρίστηκαν ότι η απόλυση ήταν δρομολογημένη από καιρό, λόγω χαμηλής απόδοσης. Οταν εισέπραξαν την απάντηση ότι ο ισχυρισμός τους είναι ανυπόστατος και προσχηματικός, καθώς η εργαζόμενη είχε επιβραβευτεί (και μισθολογικά) από την εταιρία για τα καθήκοντα που είχε αναλάβει και την εργασία της, μόλις πριν από δύο μήνες, το βούλωσαν και επικαλέστηκαν… άγνοια των λεπτομερειών, ενώ δήλωσαν και… αναρμόδιες να απαντήσουν!

Το αν η απόλυση ήταν απροειδοποίητη και εκδικητική δεν έγκειται στην προσωπική γνώμη κανενός. Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που το επιβεβαιώνουν και αποδεικνύουν ότι το «πρόβλημά» τους προέκυψε όταν η εργαζόμενη διεκδίκησε τα δικαιώματά της και αρνήθηκε να κάνει τη νύχτα μέρα για τις ανάγκες ενός νέου πελάτη. Έχει γίνει ήδη καταγγελία στην αρμόδια επιθεώρηση εργασίας και οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να ανακληθεί η παράνομη απόφαση, παρά την αδιαλλαξία και το σκληρό πρόσωπο που επιδεικνύει η καπιταλιστική εργοδοσία.