• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Σκάνδαλο Novartis: Το κουκούλωμα ολοκληρώθηκε

May 30, 2023 769

ΠΗΓΗ: Eksegersi.gr

Ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη. Αφού τα φερόμενα ως δωροδοκηθέντα πολιτικά πρόσωπα (οι 10 πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που παρέπεμψε ο ΣΥΡΙΖΑ) απαλλάχτηκαν, χωρίς καν να παραπεμφθούν σε δίκη, με διατάξεις της εισαγγελέα Διαφθοράς Τουλουπάκη, πώς θα μπορούσαν να παραπεμφθούν σε δίκη τα μη πολιτικά πρόσωπα, στελέχη της Novartis, που φέρονταν ότι δωροδόκησαν τους πολιτικούς;

Με αμετάκλητο βούλευμά του, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών απάλλαξε τον περιβόητο Φρουζή, τον Μανιαδάκη και τρία στελέχη της μητρικής εταιρίας από την πράξη της δωροδοκίας των Σαμαρά, Πικραμμένου, Λυκουρέντζου, Σαλμά, Στουρνάρα, Βενιζέλου, Κουτρουμάνη, Γεωργιάδη, Αβραμόπουλου και Λοβέρδου.

Τι απέμεινε απ’ αυτή την υπόθεση; Απέμειναν οι καταθέσεις των διαβόητων «προστατευόμενων μαρτύρων», στις οποίες στηρίχτηκαν οι παραπομπές. Κρίθηκαν αναξιόπιστες. Οι ίδιες καταθέσεις των ίδιων μαρτύρων, όμως, κρίθηκαν αξιόπιστες στις ΗΠΑ. Οχι μόνο από τις αμερικάνικες αρχές αλλά και από την ίδια τη Novartis, που προχώρησε σε συμβιβασμό και δέχτηκε να πληρώσει ένα πρόστιμο-μαμούθ, συνολικού ύψους 346,7 εκατομμυρίων δολαρίων στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DOJ) και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) «για την επίλυση όλων των εκκρεμών υποθέσεων της εταιρίας και θυγατρικών της που σχετίζονται με τη νομοθεσία περί Πρακτικών Διαφθοράς Εξωτερικού (FCPA)».

Όπως συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις στις ΗΠΑ, ο φάκελος σφραγίστηκε και το περιεχόμενό του κατέστη απόρρητο. Στην Ελλάδα δεν έφτασε κανένα στοιχείο αυτού του φακέλου! Και η Novartis είχε κάθε λόγο να δηλώσει δημόσια ότι «η συμφωνία δεν περιλαμβάνει ισχυρισμούς σχετικά με φερόμενη δωροδοκία πολιτικών στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό συμβαδίζει με την εσωτερική έρευνα της Novartis». Δηλαδή, ο απατεώνας έγινε φορέας της αλήθειας!

Οι συριζαίοι, αφού έκαναν το σχετικό ντόρο (ποιος δε θυμάται τη δήλωση Παπαγγελόπουλου, κάτω από τις νερατζιές του Μαξίμου, ότι πρόκειται «για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους»;), αρνήθηκαν να κάνει η επιτροπή της Βουλής προανακριτικό έργο και έστειλαν την υπόθεση στην εισαγγελία Διαφθοράς, από την οποία προέκυψαν η μία μετά την άλλη οι αρχειοθετήσεις των κατηγοριών κατά των πολιτικών προσώπων.

Στη συνέχεια είχαμε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να παραπέμπουν τον Παπαγγελόπουλο για στήσιμο σκευωρίας, αλλά τα αρμόδια όργανα της αστικής Δικαιοσύνης να τον απαλλάσσουν για οτιδήποτε σχετίζεται με τη  Νοvartis, να τον παραπέμπουν για παράβαση καθήκοντος σε κάποιες περιπτώσεις εισαγγελέων και να τον καταδικάζουν για μία απ’ αυτές σε μια ποινή της πλάκας. Και βέβαια, είχαμε την πανηγυρική αθώωση της εισαγγελέα Τουλουπάκη, την οποία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατήγγειλαν ως όργανο του Παπαγγελόπουλου. 

Σοφά πράγματα: ούτε σκάνδαλο Novartis υπήρξε, ούτε σκευωρία από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε βάρος των πολιτικών της αντιπάλων! Ολα ήταν… μια παρεξήγηση. Το τι έγινε στις ΗΠΑ, τι παραδέχτηκε εκεί η Novartis στο πλαίσιο του εξωδικαστικού «ντιλ» που έκανε, δεν το γνωρίζουμε ακριβώς και δεν μας αφορά!

Άλλωστε, η Novartis είναι ένας επιχειρηματικός αδάμας, ένα φαρμακευτικό μονοπώλιο με… ηθικές αρχές, όπως είχε δηλώσει μετά το συμβιβασμό με τις αμερικανικές αρχές η Shannon Thyme Klinger, CEO της μητρικής Novartis: «Είμαστε ικανοποιημένοι που όλες οι εκκρεμείς έρευνες FCPA για την εταιρία έχουν πλέον κλείσει. Η σημερινή συμφωνία αποτελεί ορόσημο στη δέσμευσή μας να επιλύσουμε παρελθοντικά ζητήματα συμμόρφωσης και να παραμείνουμε συνεπείς στις αξίες μας. Εχουμε εφαρμόσει και συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε πρωτοβουλίες για να διασφαλίσουμε ότι λειτουργούμε με υψηλές ηθικές αξίες παγκοσμίως και παραμένουμε επικεντρωμένοι στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης με την κοινωνία»!

Στην Ελλάδα έχουν μείνει κάποιες «ουρές» που αφορούν κατηγορίες για χρηματισμό γιατρών προκειμένου να συνταγογραφούν σκευάσματα της Novartis. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Χρήστος Μπαρδάκης έχει δώσει παραγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος 15 γιατρών για το κακούργημα της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα χρήματος). Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Οικονομική Εισαγγελία συνεχίζει την έρευνα για να βρει αν προκύπτουν ενδείξεις και για άλλους γιατρούς.

Κάτι μας λέει πως ούτε και από τις «ουρές» θα προκύψει κάτι, είτε λόγω παραγραφής είτε επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία (κάποιες «ξέμπαρκες» δίκες κατέληξαν ήδη σε αθωώσεις). Αλλά κι αν καταφέρουν να «δέσουν» κάποιους γιατρούς, αυτό είναι «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους»; Οτι κάποιοι γιατροί πήραν «φακελάκι» για να «σπρώχνουν» σκευάσματα της Novartis; Αλήθεια, οι γιατροί ρυθμίζουν την τιμολόγηση των φαρμάκων ή οι υπουργοί και τα τσιράκια τους στα υπουργεία;

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search