• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Η συντριπτική υπεροπλία της προπαγανδιστικής επικοινωνίας

June 04, 2023 708

Της Ματίνας Παπαχριστούδη

Η άκριτη αναπαραγωγή κυβερνητικών ισχυρισμών για «πρωτοφανή επίθεση» στην Τράπεζα Θεμάτων, ακόμη και σε μίντια που φιλοξένησαν τον επιστημονικό αντίλογο, κατέδειξε μια ακόμη φορά την υπεροπλία του συστήματος χειραγώγησης που έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία η Νέα Δημοκρατία. Ο μηχανισμός προπαγάνδας της Πειραιώς έκανε αυτό που κάνει εδώ και τέσσερα χρόνια με σημαντικές επιτυχίες. Διοχετεύει ένα «ψευδές» γεγονός και τα υποταγμένα, πλήρως ελεγχόμενα, μίντια το αναπαράγουν.

Ακόμη και η φιλοξενία της όποιας «αντίθετης άποψης», όπως συνέβη με καλεσμένους, ειδικούς στα ψηφιακά συστήματα, που επιχείρησαν να εξηγήσουν γιατί η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων είναι... της πλάκας, καταπνίγηκε σε πάνελ και αρθρίδια εφημερίδων-ιστοσελίδων. Όχι από τους πολιτικούς που παπαγάλιζαν το «ψευδές» γεγονός, αλλά από τους δημοσιογραφίσκους που δεν έθεταν τα εύλογα ερωτήματα ούτε ζητούσαν αποδείξεις.

Το παραπάνω παράδειγμα δεν είναι το μόνο με το οποίο τεκμηριώνεται η ολοκληρωτική ενσωμάτωση της πλειονότητας των μίντια στην επικοινωνιακή βιομηχανία προπαγάνδας του πολιτικού συστήματος. Όλων των συστημικών κομμάτων, ακόμη κι αυτών που ορέγονται ρόλο αντιπολίτευσης στη Βουλή, αλλά στις κοινωνικές δομές κράτους και συνδικάτων μια χαρά συνεργάζονται και λειτουργούν με τους εκπροσώπους της ΝΔ. Κάτι που συμβαίνει και στον κλάδο της δημοσιογραφίας από το 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες που τα μίντια μετατράπηκαν σε «κυβερνητικές υπηρεσίες» προπαγάνδας και απώλεσαν πλήρως τη δημοσιογραφική τους λειτουργία, έστω και ως αστικά Μέσα.

Η τακτική της άκριτης μαζικής αναπαραγωγής «ψευδών» γεγονότων ή προώθησης μεμονωμένων γεγονότων ή απόκρυψης άλλων, εντοπίζεται στο σύνολο της επικαιρότητας, στην οποία εστιάζουν τα συστημικά μίντια. Παράδειγμα πρώτο: Στο Ευρωκοινοβούλιο ήρθη η ασυλία των Μαρία Σπυράκη και Αλέξη Γεωργούλη, η είδηση μεταδιδόταν όμως μόνο στο ένα σκέλος της, αναλόγως με το Μέσο που την μετέφερε. Παράδειγμα δεύτερο: Συνελήφθησαν συνοριοφύλακες και αστυνομικοί στον Έβρο για διακίνηση μεταναστών και κλοπή κινητών, αλλά στα μίντια προβαλλόταν μόνο η πρώτη είδηση.

Τραγικά απούσα η ΕΣΗΕΑ, συνολικά οι Ενώσεις και το ΕΣΡ, από την επίθεση νεοσκοταδισμού με αφορμή την ταινία μικρού μήκους Αγόρια στο Ντους, εγκεκριμένης από το υπουργείο Παιδείας. Στην πλειονότητα των μίντια μεταδίδονταν επιθετικά ρεπορτάζ που διέδιδαν τον σκοταδισμό, χωρίς κανείς από τους δημοσιογραφίσκους να έχει παρακολουθήσει την ταινία, να ζητήσει τη γνώμη των δασκάλων, απλώς αναμασούσαν και πρόβαλαν μόνο τις απόψεις θρησκόληπτων.

ΠΗΓΗ: Πριν

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search