Τo πρόσφατο θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε στη Ζώνη του Περάματος και τον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, έβγαλε στην επιφάνεια τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν  οι εργάτες.  Ένας ακόμη πατέρας δεν γύρισε στο σπίτι του μετά την δουλειά. Προφανώς δεν είναι κάτι καινούριο αυτό που συνέβη στη Ζώνη τις προηγούμενες μέρες.

Τα περιστατικά τραυματισμών εργατών είναι πάρα πολλά, αφού άλλωστε τα μέτρα ασφαλείας είναι ανύπαρκτα, στην προσπάθεια των αφεντικών να κερδίζουν, αδιαφορώντας για την ανθρώπινη ζωή.

Και εδώ αξίζει να σημειωθεί πως το δυστύχημα στη Ζώνη που οδήγησε στον θάνατο ενός εργάτη και τον τραυματισμό και άλλων, θα μπορούσε να αποφευχθεί, αφού όπως έγινε γνωστό, έλειπε ένα εξάρτημα που κοστίζει ελάχιστα χρήματα, με αποτέλεσμα να  πλακώσει τους εργαζόμενους το πτερύγιο.

Την ίδια ώρα που η μείωση του κόστους οδηγεί στα τραγικά δυστυχήματα, δεν μπορεί να μην βλέπει κανείς,  ότι ο εφοπλιστικός κλάδος, διατηρεί ιδιαίτερα προνόμια κατατάσσοντας τους Έλληνες εφοπλιστές στους ισχυρότερους του κόσμου.

Αυτή η αντίθεση που υπάρχει, μπορεί κανείς να την αντιληφθεί από τα στοιχεία της κερδοφορίας που οι Έλληνες εφοπλιστές διατηρούν και αυξάνουν όλα αυτά τα χρόνια.

To 2018 η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» συγκεντρώνοντας στοιχεία πλοίων της  Vesselsvalue, αποκάλυπτε πως η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, δεν επηρέασε ούτε στο ελάχιστο τους Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι συνέχιζαν να βγάζουν τεράστια κέρδη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αξία του στόλου των Ελλήνων εφοπλιστών φτάνει τα 100 δις δολάρια, κατατάσσοντας τους Έλληνες εφοπλιστές πρώτους στον κόσμο,  ξεπερνώντας σε δύναμη στόλου,  χώρες όπως είναι η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ.

Παράλληλα σύμφωνα με τα στοιχεία της «Allied Shipbroking» οι επενδύσεις των Ελλήνων εφοπλιστών, για το 2022 φαίνεται ν ξεπέρασαν τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε μεταχειρισμένα πλοία και αντίστοιχα εισέπραξαν και περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια από πωλήσεις των πλοίων τους.

Ας δούμε όμως  τι γίνεται και με την φορολογία. Χωρίς καμία υπερβολή η φορολόγηση των Ελλήνων εφοπλιστών είναι ένα τεράστιο φιάσκο, αφού αυτή την μικρή μερίδα κεφαλαιούχων που βγάζουν αμύθητα χρήματα, φορολογούνται… εθελοντικά!

Καλά διαβάσατε.

Το Δεκέμβριο του 2022 υπογράφτηκε το νέο «συνυποσχετικό» για την εθελοντική φορολογία των εφοπλιστών μεταξύ της κυβέρνησης της Ν.Δ και της Ένωσης των πλοιοκτητών, όπου οι δεύτεροι αποφάσισαν να δώσουν ένα «φιλοδώρημα» στο ελληνικό δημόσιο ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ, και να απολαμβάνουν με αυτή την κίνηση τους φοροαπαλλαγές στα μερίσματα τους, μειώνοντας τον φόρο από 10% σε 5%.

Παράλληλα το εφοπλιστικό κεφάλαιο εντοπίζεται να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και σκακιέρα, βοηθώντας ακόμη και την Ρωσία να παρακάμψει το εμπάργκο για τον ρωσικό στόλο που είχε επιβληθεί στις 8 Απριλίου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως σε  άρθρο της Die Welt τον Μάιο σημείωνε πως  από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου φεύγουν καθημερινά από τη χώρα, κατ’ εκτίμηση, 4,5 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου, αξίας 509 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της ναυτικής επιθεώρησης Lloyd’s List..  Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως οι εξαγωγές της Μόσχας παραμένουν στα ίδια επίπεδα, στα οποία κυμαίνονταν πριν από τον πόλεμο, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην Ελλάδα και στους Έλληνες εφοπλιστές που επεκτείνουν τις εμπορικές συναλλαγές με την Ρωσία.

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο, ότι όσο ανοδικά είναι τα κέρδη των εφοπλιστών, αλλά και συνολικά των μεγάλων  επιχειρήσεων,  άλλο τόσο τεράστια είναι η λίστα των νεκρών και τραυματισμένων εργατών στα εργασιακούς χώρους κυρίως στην βαριά βιομηχανία και τον κλάδο των κατασκευών.  Εκεί δηλαδή που επικρατεί ένα σκληρό  ξεζούμισμα των εργαζομένων, άλλα και έντονη εντατικοποίηση, πληρωμένη πολλές φορές με την ζωή των εργαζομένων.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το έτος 2020, αναφέρουν πως  τα περισσότερα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, συνέβησαν στον κλάδο των Κατασκευών (10 ατυχήματα, 24,4%) και ακολούθησαν οι κλάδοι του Χονδρικού και Λιανικού Εμπορίου, Επισκευής Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσυκλετών (9 ατυχήματα, 22%) και της Μεταποίησης (8 ατυχήματα, 19,5%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι νεκροί εργάτες σε όλη την επικράτεια το 2018 ήταν 46, το 2019 ήταν 51, το 2020 ήταν 41, το 2021 ήταν 31, το  2022 τα εργατικά δυστυχήματα εκτοξεύθηκαν στα 104, ενώ μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2023 οι νεκροί εργάτες έφτασαν τους 57.

Συγκλονιστικά είναι και τα συνολικά στοιχεία των εργατικών ατυχημάτων, αφού  από τα 3.963 ατυχήματα κατά το έτος 2020, τα περισσότερα ατυχήματα συνέβησαν σε Ανειδίκευτους Εργάτες, Χειρώνακτες (1.260 ατυχήματα, 31,8%), αλλά και  σε Χειριστές Σταθερών Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων, Μηχανημάτων και Εξοπλισμού και Συναρμολογητές (μονταδόροι) (823 ατυχήματα, 20,8%).

Δεν πρέπει να ξεχνάμε,  ότι τα εργατικά σωματεία σε όλους κλάδους που «ανθίζουν» τα εργοδοτικά εγκλήματα, έχουν αποκαλύψει με δυναμικό τρόπο τις συνθήκες εργασίας. Η ασυδοσία όμως της εργοδοσίας παραμένει, αποκαλύπτοντας  την ασυλία που απολαμβάνουν όσοι λειτουργούν παρασιτικά βγάζοντας κέρδη από τον ιδρώτα και το αίμα του κόσμου της εργασίας.