• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Και στη μετά κορωνοϊό περίοδο, επιβάλλουν καθεστώς εκτάκτου ανάγκης! Χούντα του κεφαλαίου και των επενδυτών! Καμιά νομοθετική απαγόρευση σε απεργίες και διαδηλώσεις!

July 01, 2020 446

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

Και στη μετά κορωνοϊό περίοδο, επιβάλλουν καθεστώς εκτάκτου ανάγκης! Χούντα του κεφαλαίου και των επενδυτών! Καμιά νομοθετική απαγόρευση σε απεργίες και διαδηλώσεις!

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε το φθινόπωρο τον αντισυνδικαλιστικό νόμο με τον περιορισμό του δικαιώματος στην συλλογική δράση των σωματείων, την έμπρακτη αμφισβήτηση του κατοχυρωμένου δικαιώματός τους να προκηρύσσουν απεργία, που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το 50% + 1 για τη λήψη απόφασης. Ψήφισε επίσης τον «αναπτυξιακό» με την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που ακολούθησαν δεκάδες ΠΝΠ, νομοθετικές ρυθμίσεις που απελευθερώνουν πλήρως τις απολύσεις από 15 Ιούλη, επιβάλλουν καθεστώς εκ περιτροπής ή αναστολής σύμβασης για ένα εκατομμύριο εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, με ή χωρίς πανδημία και ανάμεσα σε άλλα, έχουν ψηφιστεί ο αντιασφαλιστικός νόμος Βρούτση, που ως συνέχεια του νόμου Κατρούγκαλου, μετατρέπει την σύνταξη σε φιλοδώρημα ή την κάνει επίδομα, ο περιβαλλοντοκτόνος νόμος που χαρίζει σε ιδιώτες αιγιαλούς, δάση κ.ά., ο αντιεκπαιδευτικός νόμος που σαρώνει την δημόσια εκπαίδευση και τα μορφωτικά δικαιώματα του λαού μας.

Με τη νεοσυντηρητική τους ιδεολογία, κι ενώ κάποιοι από αυτούς δικαιολόγησαν χούντες, αντιτρομοκρατικούς νόμους, βασανιστήρια και προώθησαν ιδιωτικοποιήσεις-σκάνδαλα τύπου ΑΓΕΤ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ κλπ, έρχεται τώρα φορτσάτη η κυβέρνησή τους να προχωρήσει σε έναν ακόμα περιορισμό των λαϊκών ελευθεριών: στο δικαίωμα στις διαδηλώσεις, στα συλλαλητήρια, στις πορείες. Οι αμερικανοκίνητες χούντες περασμένων δεκαετιών στην Λατινική Αμερική, αλλά και σήμερα οι νεοφιλελεύθεροι και ακροδεξιοί «πρόεδροι», βαστάζοι και εκπαιδευμένοι των ΗΠΑ, είτε βγαίνουν με εκλογές είτε όχι, περνούσαν και περνούν συγκεκριμένες πολιτικές για τις «υπερχρεωμένες» χώρες, που εξυπηρετούν το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα, τον ιμπεριαλισμό, ακόμη και με το κατέβασμα του στρατού στους δρόμους. Η πρόσφατη εξέγερση στις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία από την αστυνομία του Τζορτζ Φλόιντ, αλλά και πολλών άλλων νεοπρολετάριων, αποδεικνύει την βαρβαρότητα στα καθεστώτα του προχωρημένου καπιταλισμού-ιμπεριαλισμού. Σήμερα πολλές κυβερνήσεις, όπως και στη χώρα μας, παράλληλα με την άμεση βίαιη κρατική καταστολή των κινημάτων, για να πετύχουν προληπτική καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων, προχωρούν σε ακραία αντιδημοκρατικά μέτρα.

Πρόκειται για τη συνέχεια του δόγματος «του νόμου και της τάξης». Οι ειδικές δυνάμεις και τα ΜΑΤ δίνουν το τέμπο στην κυβέρνηση που εκκαθαρίζει ως «κέντρα ανομίας» τις συλλογικές διεκδικήσεις και τα ατομικά δικαιώματα, το Πανεπιστημιακό άσυλο, τις προσφυγικές και άλλες καταλήψεις στέγης. Επιδιώκει σιγή νεκροταφείου για τις εργατικές διεκδικήσεις και ευρύτερα για τις άλλες λαϊκές διεκδικήσεις, θέλει να βάλει στον γύψο την ταξική σύγκρουση και πάλη. Η κυβέρνηση αυτή με το πενιχρό 22,5% του εκλογικού σώματος κινείται πάντα στις κατευθύνσεις της Ε.Ε., του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ. Εξυπηρετεί τα συμφέροντα του αρπακτικού κεφαλαίου, με υποτυπώδη φορολογία και εξωφρενικές φοροαπαλλαγές, συνεχή κίνητρα και ανεξέλεγκτη «ανάπτυξη». Θέλει τώρα να καταργήσει τις πορείες, να φιμώσει τη δημοκρατική έκφραση των εργαζομένων, των χιλιάδων παλιών και νέων ανέργων μετά τον κορωνοϊό, των φτωχών, των απολυμένων, των υποαπασχολούμενων, των απλήρωτων, όσων εναντιώνονται στον φασισμό, στον πόλεμο, στις ανισότητες, στις συνεχιζόμενες περικοπές στο κοινωνικό κράτος, στους πετσοκομμένους μισθούς και τα επιδόματα, στις συμβολικές συντάξεις.

Σύμφωνα με το χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, ορίζεται οργανωτής (φυσικό πρόσωπο) που οφείλει να δηλώνει την πορεία στην αστυνομία ή στο λιμενικό πριν από τη διεξαγωγή της ενώ επιβάλλονται μεγάλοι περιορισμοί και απαγορεύσεις των διαδηλώσεων. Νέο ιδιώνυμο-καταπέλτης με απειλές για μεγάλες ποινές για συμμετοχή σε διαδηλώσεις που ποινικά αντιμετωπίζονται ως «τρομοκρατικές πράξεις».

«Όσοι μετέχουν σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, η οποία έχει απαγορευθεί νόμιμα με απόφαση της αρμόδιας αστυνομικής ή λιμενικής αρχής ή παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης, τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι ενός (1) έτους». «Όσοι αλλοιώνουν ή επιχειρούν να αλλοιώσουν με βιαιοπραγίες τον ειρηνικό χαρακτήρα δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι δύο (2) ετών».

Ο οργανωτής δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης θεωρείται υπεύθυνος της εξέλιξης της διαδήλωσης και καθίσταται υπόλογος για τυχόν «επεισόδια», ενώ οι περιορισμοί της διαδήλωσης, αφορούν τον χώρο που θα αναπτυχθεί, την αλλαγή της διαδρομής ή ακόμη τη σύλληψη ατόμων μέσα από τη διαδήλωση που θεωρούνται επικίνδυνα. Απαγορεύονται διαδηλώσεις όταν κατά τη γνώμη της αστυνομίας απειλείται η δημόσια ασφάλεια, η ιδιωτική περιουσία, η πολιτειακή εξουσία. Προβλέπεται απαγόρευση ακόμη όταν πρόκειται για «δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ο σκοπός της οποίας αντιτίθεται προς τον σκοπό ήδη προγραμματισμένης γνωστοποιηθείσας κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 3 και μη απαγορευθείσας συνάθροισης που πραγματοποιείται ή βρίσκεται σε εξέλιξη στην ίδια περιοχή ή εγγύς

της ίδιας περιοχής και κατά το αυτό χρονικό διάστημα», που σημαίνει ότι απαγορεύονται δια νόμου όλες οι αντιφασιστικές αντισυγκεντρώσεις.

Έτσι λοιπόν πορείες αδήλωτες, πορείες αυθόρμητες, πορείες χωρίς «οργανωτή», θα θεωρούνται παράνομες, άρα δικαιολογημένη η άσκηση βίας για τη διάλυσή τους. Πέρα από το φακέλωμα των ενεργών πολιτών, θα υπάρχει ειδική πλατφόρμα όπου ανακοινώνονται οι κινητοποιήσεις, ενώ ανάλογα με τον όγκο των διαδηλωτών, θα προσδιορίζεται και ο χώρος που θα καταλαμβάνουν οι διαδηλώσεις. Τα μποτιλιαρίσματα στους δρόμους, οι καθυστερήσεις στα μέσα μεταφοράς, η αδυναμία να ξοδέψει κάποιος και η αναδουλειά στα μικρομεσαία εμπορικά καταστήματα, οφείλονται στην αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, στα μνημόνια και τη δημοσιονομική «κανονικότητα». Η «ομαλότητα στους δρόμους και ο σεβασμός στα δικαιώματα των πολλών» είναι το πρόσχημα. Αν το ζήτημα ήταν τα δικαιώματα των πολλών, δεν θα συνεχίζονταν για δέκα και πλέον χρόνια, με τους πιο αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς το καθεστώς της διαρκούς λιτότητας και των περικοπών, σε μια χώρα που χρεοκόπησαν οι ίδιες πολιτικές και το 1/3 του πληθυσμού βρίσκεται στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Αυτή η πολιτική του κοινωνικού αποκλεισμού και κανιβαλισμού θέλει τώρα να βάλει στο γύψο τις διαδηλώσεις και για αυτό τον σκοπό θα χρησιμοποιήσει νέες αντιλαϊκές νομοθετικές τροποποιήσεις και αλλαγές.

Στις αρχές του 2001 ο ίδιος υπουργός, ο Μ. Χρυσοχοΐδης, όργανο του ιμπεριαλισμού και της ολιγαρχίας, υπέβαλε σχέδιο νόμου για τις διαδηλώσεις στα συναρμόδια υπουργεία, που δεν προωθήθηκε καθώς αρκετοί υπουργοί εξέφρασαν φόβους για αντιδράσεις. Ξανατέθηκε τις μέρες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αργότερα τον Απρίλιο του 2009 από τον Χρ. Μαρκογιαννάκη, ενώ ακόμα μια απόπειρα για «ελεγχόμενες διαδηλώσεις» έγινε το 2011 από τον Χρ. Παπουτσή. «Νομοθετική ρύθμιση» είχε επιχειρήσει τον Μάιο του 2013 ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της κυβέρνησης Σαμαροβενιζέλων, Ν. Δένδιας, για διαδηλώσεις κάτω των 200 ατόμων, για όλες τις περιόδους του χρόνου, σε πόλεις με πληθυσμό μεγαλύτερο από 100.000 κατοίκους.

Ψηφίζουν και προσπαθούν να επιβάλουν αυτά τα μέτρα γιατί φοβούνται τις νεολαιίστικες, εργατικές και ευρύτερα τις άλλες λαϊκές αντιστάσεις που αναπτύσσονται και μαζικοποιούνται ενάντια στις πολιτικές αυτές. Θέλουν να αποκρύψουν το μήνυμα και τη δυναμική που έχουν, όλο το τελευταίο διάστημα, οι μαζικές μαχητικές κινητοποιήσεις εργαζομένων, υγειονομικών, εκπαιδευτικών, νεολαίας. Φοβούνται ότι, αν δυναμώσουν ακόμη περισσότερο, θα ακυρώσουν τα σχέδια τους.

Όπως και όλες οι προηγούμενες κι αυτή η απόπειρα περιορισμού των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών μέσω της απαγόρευσης των διαδηλώσεων πρέπει να πέσει στο κενό. Καλούμε σωματεία, ομοσπονδίες και κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο να αντισταθούν!

Κάτω τα χέρια από τις διαδηλώσεις και τις απεργίες!

Στους δρόμους καταργούνται οι νόμοι και τα διατάγματα!

1 Ιούλη του ΄20

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search