Print this page

H αποκατάσταση ναών στο Περιβόλι και στην Άνω Κορακιάνα εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ

July 08, 2020 4972

 

 

Αποκατάσταση κτηριακού συγκροτήματος Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Άνω Κορακιάνας Κέρκυρας» με απόφαση της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδης Κράτσα – Τσαγκαροπούλου.

 

«Σε συνεχή εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα αποκατάστασης και συντήρησης των πλούσιων εκκλησιαστικών μνημείων της Κέρκυρας με ιστορικήκαι αρχιτεκτονική αξία», δηλώνει η Περιφερειάρχης.

 

Tο πρώτο έργο,προϋπολογισμού,1.000.000 ευρώ, αφοράστην συντήρηση καιαποκατάσταση του κτηριακού συνόλου του Ιερού Ναού Αγίων Σαράντα στον οικισμό Περιβολίου του Δήμου Νότιας Κέρκυρας που βρίσκεται σε απόσταση 35 χλμ. νότια της πόλης της Κέρκυρας.

 

Πρόκειται για μονόχωρη βασιλική επτανησιακού τύπου με ξύλινη δίρριχτη στέγη και ημικυκλική αψίδα ιερού. Εσωτερικά διασώζει ιδιαίτερα σημαντικό τοιχογραφικόδιάκοσμο, που σύμφωνα με κτητορική επιγραφή χρονολογείται το 1704. Το κωδωνοστάσιο του ναού ανήκει στον τύπο του διάτρητουτοιχώματος και χρονολογείται στις αρχές του 18ου αιώνα. Στο συγκρότημα του ναού ανήκουν δύο βοηθητικά κτήρια, ένα του 18ου αιώνακαι ένα του 19ου. Ο ναός και το κτηριακό συγκρότημα που τον συνοδεύει παρουσιάζει προβλήματα και φθορές λόγω παλαιότητας καικακής συντήρησης.

 

Οι εργασίες που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν αφορούν σε καθαρισμούς περιβάλλοντος χώρου, αποψιλώσεις, αποχωματώσεις καιαρχαιολογική τεκμηρίωση στον περιβάλλοντα χώρο του κτηριακού συγκροτήματος, εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης της φέρουσαςτοιχοποιίας, αρμολογήματα, αποκαταστάσεις επιχρισμάτων, επισκευή - αντικατάσταση στεγών, εργασίες συντήρησης τοιχογραφιών καιφορητών εικόνων, εργασίες επιδιόρθωσης - ευπρεπισμού περίφραξης, δίκτυο πυρόσβεσης,μελέτη φωτισμού και εφαρμογή της, στατική μελέτη, τοποθέτηση πάγκων ανάπαυσης στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου, τοποθέτηση ενημερωτικής δίγλωσσης πινακίδαςκαι σε γραφή Braille, έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου και φυλλαδίου σε γραφή Braille, διοργάνωση ημερίδας ενημέρωσης και προβολής του έργου.

 

Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), ενώ ως ημερομηνία λήξης της πράξης ορίζεται η 29/12/2023.

 

Συντήρηση και αποκατάσταση κτηριακού συγκροτήματος Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Άνω Κορακιάνας Κέρκυρας

 

Η πράξη, προϋπολογισμού 700.000ευρώ, αποσκοπεί στην συντήρηση και αποκατάσταση του μνημειακού συνόλου του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου του οικισμού Άνω Κορακιάναςτου Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας που βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ. περίπου βορειοδυτικά της πόλης της Κέρκυρας. Ο ναός είναιμονόχωρη βασιλική επτανησιακού τύπου με ξύλινη δίρριχτη στέγη και ημικυκλική κόγχη ιερού στα ανατολικά και νεότερο κωδωνοστάσιο με

στοιχεία μπαρόκ.

Ο ναός φέρει τοιχογραφίες του 16ου και 18ου αιώνα. Στο συγκρότημα ανήκει, επίσης, ένα βοηθητικόκτήριο, παλαιό ελαιοτριβείο. Ο ναός έχει κηρυχθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο το 1989. Το μνημειακό σύνολο παρουσιάζειπροβλήματα και φθορές λόγω παλαιότητας.

Με την ολοκλήρωση του έργου θα παραδοθεί το μνημειακό σύνολο του Αγίου Αθανασίου, αποτελούμενο από τον Ι.Ν. και ένα βοηθητικό κτήριο, αποκατεστημένο προσβάσιμο και λειτουργικό.

 

 

Το βοηθητικό κτήριο θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος πληροφόρησης κοινού. Επιπλέον θα παραδοθούν συντηρημένες οι τοιχογραφίες και οι φορητές εικόνες του ναού, μελέτη για την  αποκατάσταση κτηρίων, μελέτη στατική και φωτισμού, διαμορφωμένος ο περιβάλλοντας χώρος, επιδιορθωμένη περίφραξη, δίκτυο πυρόσβεσης, φωτισμός, πάγκος ανάπαυσης. Τέλος θα τοποθετηθεί ενημερωτική πινακίδα (δίγλωσση) και σε γραφή Braille, δίγλωσσο ενημερωτικό φυλλάδιο και φυλλάδιο σε γραφή Braille.

 

Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), ενώ ως ημερομηνία λήξης της πράξης ορίζεται η 31/12/2023.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.