• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Ιδιωτικά σχολεία, χρηματοδότες της Νέας Δημοκρατίας!

July 09, 2020 103

 

 

Είναι δυνατόν ολόκληρα σχολεία να αποτελούν πόρους χρηματοδότησης πολιτικού κόμματος; Στην Ελλάδα, είναι!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Άννα Αδριτσάκη στην efsyn.gr, σχολάρχες έχουν μετατρέψει τα ίδια τα εκπαιδευτήριά τους, τα σχολεία τους, σε χρηματοδοτικά κέντρα πολιτικού κόμματος.

Πόσο πιο σκανδαλώδες; Πόσο ντροπιαστικό για μια κυβέρνηση όταν η πολιτική της παρέμβαση -και να μη θέλει- αποτελεί εξαργύρωση χορηγιών;

«Τις τελευταίες ημέρες πληροφορήθηκα ότι υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ιδιωτικά σχολεία ηγετικών στελεχών του Συνδέσμου των σχολαρχών χρηματοδοτούσαν τη Νέα Δημοκρατία» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Κουρουτός παραπέμποντας στην Επιτροπή Διαφάνειας και στη Διαύγεια. Η αναζήτηση στην τελευταία ανέδειξε ότι το 2018, ο γενικός διευθυντής του κόμματος, Νίκος Παπαθανάσης, ενημερώνει για τις χρηματοδοτήσεις της Ν.Δ. τα έτη 2016 και 2017. Μεταξύ των φορέων χρηματοδότησης και ιδιωτικά σχολεία, τα περισσότερα εξ αυτών ηγετικά στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης αλλά και στον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων. Οι χορηγίες ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ και φτάνουν τις 20.000. Η ετήσια οικονομική τροφοδότηση του κόμματος της Ν.Δ. δίνει χαρακτήρα συστηματικής χρηματοδότησης, γεγονός που δεν αποκλείει παρόμοιες αποκαλύψεις και για τα επόμενα έτη, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τη θέση της κυβέρνησης στο πλέγμα σχέσεων και διαπλοκής (αυτών) όπου εντάσσεται.

Παλιοί φίλοι

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγγέλλεται η στενή σχέση της Ν.Δ. με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων η οποία, συνήθως, διαπιστώνεται είτε από τις προνομιακές μεταξύ τους επαφές ή από την -πάντα- ευνοϊκή πολιτική στάση απέναντι στους συγκεκριμένους παράγοντες της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Είναι, όμως, η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ότι πρόκειται για σχέση ζωτική και αδιάλειπτη σε βαθμό ανεπίτρεπτο για καθαρά πολιτικά πεδία. Η ΟΙΕΛΕ ζητά να διερευνηθεί άμεσα το ζήτημα και θα προσφύγει στις ευρωπαϊκές αρχές για ζητήματα παραβίασης της διασφάλισης νομιμότητας στην ελληνική ιδιωτική εκπαίδευση και παραβίασης των σχετικών κοινοτικών οδηγιών. Οπως επισημαίνει ο κ. Κουρουτός: «Το να χρηματοδοτείται ένα κόμμα από κάποιον ιδιώτη σε συνθήκες διαφάνειας, αυτό είναι θεμιτό. Το να χρηματοδοτείται ένα κόμμα εξουσίας από ένα ιδιωτικό σχολείο, έναν φορέα δηλαδή που εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας, που παρέχει κατά το Σύνταγμα δημόσιο αγαθό και εκδίδει ισότιμους τίτλους, αυτό είναι ηθικά, ενδεχομένως και νομικά, επιλήψιμο». Και συμπληρώνει: «Τώρα πλέον μπορούμε να ερμηνεύσουμε την απόλυτη μονομέρεια του απολύτως καταστροφικού για την ιδιωτική εκπαίδευση και για τον χώρο της Παιδείας νομοσχεδίου Κεραμέως, που εκπληρώνει ακόμη και τις πιο ακραίες επιθυμίες των σχολαρχών. Θεωρώ ότι είναι μείζον ζήτημα μια κυβέρνηση να νομοθετεί υπό τέτοιες συνθήκες. Είναι μείζον ζήτημα για τη δημοκρατία μας ένα κοινωνικό αγαθό να αλλοιώνεται τόσο βάναυσα από σχέσεις διαπλοκής κομμάτων με ορισμένους επιχειρηματίες. Αποτελεί, πλέον, μονόδρομο για την ΟΙΕΛΕ η προσφυγή μας με κάθε νόμιμο μέσο, ώστε το κατάπτυστο αυτό νομοθέτημα που θέτει θέμα νομιμότητας των εκδιδόμενων τίτλων σπουδών να ανατραπεί».

 

«Χρηματοδοτήσεις από νομικά πρόσωπα του πολιτικού κόμματος/συνασπισμού κομμάτων Νέα Δημοκρατία 2016» έγιναν από Ελληνογερμανική Αγωγή Παναγέα Σάββα Α.Ε. 20.000 ευρώ, Εκπαιδευτήρια Δούκα Α.Ε. 20.000, Σ. Αυγουλέα Λιναρδάτου Ανώνυμη Εκπαιδευτική Εταιρεία 20.000, Δωδώναι Α.Ε. 1.000, Κοραής Εκπαιδευτικές Επιχειρήσεις 1.000. Εμφανίζεται και η ACS (9.000) χωρίς να διευκρινίζεται αν είναι τα ACS Εκπαιδευτήρια ή συνώνυμη εταιρεία. «Χρηματοδοτήσεις από 1/1/217 έως 17/5/2017» έγιναν από: Ελληνογερμανική Αγωγή Παναγέα Σάββα Α.Ε., Σ. Αυγουλέα Λιναρδάτου Ανώνυμη Εκπαιδευτική Εταιρεία, Κοραής Εκπαιδευτικές Επιχειρήσεις, ενώ εμφανίζεται πάλι η εταιρεία ACS (9.000).

Για το κόμμα, 15/1/2018 και 28/2/2018, αντιστοίχως. Υπογράφει ο γενικός διευθυντής Παπαθανάσης Νικόλαος.

Εξώδικο της ΟΙΕΛΕ προς την Υπουργό Παιδείας

Εξώδικη διαμαρτυρία απέστειλε σήμερα η ΟΙΕΛΕ προς την Υπουργό Παιδείας για την παραπάνω αποκάλυψη της Εφημερίδας των Συντακτών όπου τεκμηριώνεται με συγκεκριμένα στοιχεία ό,τι, δηλαδή, η ΝΔ χρηματοδοτείται από συγκεκριμένους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και ότι αυτοί που διοικούν το Υπουργείο Παιδείας είναι επί της ουσίας οι εκπρόσωποι των σχολαρχών.

Η δημοσιογράφος φέρνει στο φως συγκεκριμένες λίστες της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής για τη χρηματοδότηση της Νέας Δημοκρατίας από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις για τα έτη 2016 και 2017 (δεν έχουν ακόμη εκδοθεί στοιχεία για τα επόμενα έτη). Στους χορηγούς του κόμματος περιλαμβάνονται κάποια ιδιωτικά σχολεία των οποίων οι νόμιμοι εκπρόσωποι είναι ηγετικά στελέχη του Συνδέσμου των ιδιοκτητών.

Στην εξώδικη διαμαρτυρία, με αφορμή το συγκεκριμένο άρθρο, απευθύνεται πρόσκληση στην Υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως, έστω και την ύστατη στιγμή, να αποσύρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που μετατρέπει τα ιδιωτικά σχολεία σε ένα απέραντο allinclusive εκπαιδευτικό supermarket, που διαλύει κάθε ίχνος εργασιακού δικαιώματος και που μετατρέπει τον ιδιωτικό εκπαιδευτικό σε «εθελοντή» πάροχο υπηρεσιών κάθε είδους (από συνοδεία σχολικών μέχρι απογευματινές δράσεις και φύλαξη) με συμβάσεις-λάστιχο. Της  ζητείται, δε, να επιδιώξει ειλικρινή και γόνιμο διάλογο με τους φορείς της εκπαίδευσης για να λυθούν τα όποια ζητήματα.

Το τεράστιο ηθικό, πολιτικό, ίσως και νομικό, ζήτημα που προκύπτει από την αποκάλυψη της εφημερίδας είναι το εξής: Δεν πρόκειται για χορηγίες ιδιωτών, αλλά για χρηματοδότηση ιδιωτικών σχολείων που είναι φορείς εποπτευόμενοι από το Υπουργείο Παιδείας, παρέχουν κατά το Σύνταγμα δημόσιο και κοινωνικό αγαθό και εκδίδουν ισότιμους τίτλους σπουδών. Τα έσοδά τους προέρχονται από δίδακτρα, γεγονός που θέτει νέο ηθικό ζήτημα για το αν οι γονείς είναι σύμφωνοι που τα χρήματα τα οποία επενδύουν για την εκπαίδευση των παιδιών τους κατευθύνονται σε κομματικά ταμεία. Σε κάθε περίπτωση, εδώ έχουμε την αποκάλυψη ενός πρωτοφανούς lobbyingπου αγγίζει τα όρια της νομιμότητας. Κάποιοι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων χρηματοδοτούν ένα πολιτικό κόμμα για να νομοθετήσει υπέρ τους και εναντίον του δημόσιου συμφέροντος. Είναι αυτονόητο ότι για την προστασία του εκπαιδευτικού αγαθού, των μαθητών, της διασφάλισης της νομιμότητας των εκδιδόμενων τίτλων σπουδών, η Ομοσπονδία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ένδικα και μη, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

prologos.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Calendar

« August 2020 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search