• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Μάτι: Δύο χρόνια από την συμφορά Ηχητικό ντοκουμέντο από την «Καθημερινή» - Άθλια πολιτική τυμβωρυχία

July 19, 2020 619

Μάτι: Δύο χρόνια από την συμφορά

Ηχητικό ντοκουμέντο από την «Καθημερινή» - Άθλια πολιτική τυμβωρυχία

Το «Μάτι δεν είναι καταβόθρα νεκρών», φώναξαν σήμερα οι συγγενείς των θυμάτων, στο μνημόσυνο για τα δύο χρόνια από την τραγωδία. Η τραγωδία στο Μάτι με τους 102 νεκρούς ίσως να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα ενός συστήματος και ενός κράτους που με τις πολιτικές του καταδικάζουν ανθρώπινες ζωές…

Ωστόσο σήμερα δύο χρόνια μετά οι ίδιοι εκπρόσωποι του σάπιου συστήματος έστησαν έναν άθλιο πολιτικό σκηνικό αντιπαράθεσης ανταλλάσοντας κατηγορίες και μοιράζοντας απειλές… 

Αφορμή για το νέο δικομματικό παιχνίδια εντυπώσεων αποτέλεσε το δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», στο οποίο υπάρχουν καταγγελίες, δικαστικά έγγραφα και ηχογραφημένες συνομιλίες. Στα στοιχεία που παρουσιάζει η εφημερίδα υπάρχουν αναφορές για απόπειρες συγκάλυψης πράξεων και παραλείψεων σχετικά με τη διαχείριση της πολύνεκρης πυρκαγιάς στο Μάτι, δυο χρόνια πριν. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής φέρεται να κάλεσε τον αξιωματικό του Σώματος στον οποίο είχε ανατεθεί η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης για την τραγωδία, να αποκρύψει στοιχεία και ονόματα, ενώ επίσης φέρεται να τον απειλεί. Όπως σημειώνεται, ο αξιωματικός «νιώθοντας την ανάγκη να προστατευθεί, σε μια από τις συναντήσεις του με τον τότε αρχηγό πατάει το κουμπί εγγραφής στο κινητό του τηλέφωνο» και σύμφωνα με το δημοσίευμα κατέθεσε τη συνομιλία στον ανακριτή. 

Με δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής Βασίλης Ματαθαιόπουλος έσπευσε να διαψεύσει τα όσα αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής», δηλώνοντας στην ΕΡΤ: «Καμία συνάντηση, καμία επαφή για κανένα θέμα και ειδικά για αυτό το θέμα. Αυτός έκανε τη δουλειά του, εγώ έκανα τη δουλειά μου. Ούτε συνάντηση, ούτε επαφή, τίποτα. Όλα αυτά είναι ψεύδη που γράφονται».

Καυγάς πάνω σε νεκρούς και καμένα…

Το δημοσίευμα πυροδότησε μπαράζ ανακοινώσεων και δηλώσεων από στελέχη της κυβέρνησης και  του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα σχολιάζοντας το δημοσίευμα της «Καθημερινής» «περί πολιτικών παρεμβάσεων», η τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, δηλώνει «ουδέν ψευδέστερον». 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κάνει λόγο για «έγκλημα συγκάλυψης, με τεράστιες ηθικές, πολιτικές και ποινικές διαστάσεις» και καλεί την Ο. Γεροβασίλη και την τότε ηγεσία της Πυροσβεστικής να δώσουν εξηγήσεις. Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που μιλάει για «προσπάθεια συγκάλυψης» και σημειώνει ότι είναι «απαραίτητο να διαλευκανθεί η υπόθεση μέχρι τέλους και να αποδοθούν ευθύνες».

Ωστόσο στην πορεία υπήρξε και παρέμβαση του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, «ο Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε συνεργάτες του για τις συνταρακτικές αποκαλύψεις της Καθημερινής για την τραγωδία στο Μάτι, ανέφερε τα εξής:  «Όσα αποκαλύπτονται είναι ανατριχιαστικά. Φαίνεται ξεκάθαρα πια ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης. Είναι απαραίτητο να διαλευκανθεί η υπόθεση μέχρι τέλους και να αποδοθούν ευθύνες. Το οφείλουμε στη μνήμη των θυμάτων».

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για άθλια επιχείρηση πολιτικής καπηλείας.  «Η ΝΔ προσπαθεί για ακόμα φορά να εκμεταλλευτεί την τραγωδία στο Μάτι για να προάγει τη δική της πολιτική ατζέντα των ψεμάτων και της λάσπης. Επιλέγει μάλιστα, επιχειρώντας μια χυδαία σπέκουλα στον ανθρώπινο πόνο, να το κάνει αυτό τη μέρα ακριβώς που οι άνθρωποι της περιοχής αλλά και όλοι οι Έλληνες κάνουν μνημόσυνο στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας. Ο κ. Μητσοτάκης την ώρα που βρίσκεται στις Βρυξέλλες και αφήνει μια ακόμη μάχη για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας να πάει χαμένη, δήθεν συγκλονίστηκε από τις αποκαλύψεις και μιλά ξανά για ευθύνες. Είναι όμως ο ίδιος άνθρωπος που τον περασμένο Σεπτέμβρη από τη Σύνοδο του ΟΗΕ μίλησε για καταστροφική πυρκαγιά που οφείλεται στη κλιματική αλλαγή», υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Τα ηχητικά ντοκουμέντα της Καθημερινής

Σύμφωνα με τα ηχητικά που δημοσιοποίησε η «Καθημερινή» ο τότε αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ακούγεται να ζητάει από τον αξιωματικό που έχει αναλάβει την πραγματογνωμοσύνη να θάψει στοιχεία από την έρευνα. «Εγώ δε σε βάζω ούτε να μπλέξεις ούτε τίποτα. Πέντε πραγματάκια γράψε από την εμπειρία σου. Εαν είναι ελλιπή στοιχεία στα αρχίδια σου. Τι θα σου πει ο Εισαγγελέας; Τίποτα. Αυτά είχα, αυτά βρήκα, αυτά έβαλα» του λέει. Και όλα αυτά, ισχυριζόμενος πως μεταφέρει εντολές από την τότε πολιτική ηγεσία: «Η υπουργός αυτό μου είπε. Κάλεσέ τον και πες του το. Μη γράψει για ευθύνες ανωτέρων. (…) Σε κάλεσα, λοιπόν και στά’ πα. Για να ξυπνήσεις».

Οι συνέπειες εάν δεν συμμορφωθεί; Δυσμενής μετάθεση και δικαστήρια ως κατηγορούμενος που θα κρατήσουν χρόνια. «Εαν γράψεις για ευθύνες ανωτέρων σου, όλοι θα μαζευτούμε και θα σε σκίσουμε» του ξεκαθαρίζει. Για να τον πείσει πως οι απειλές γίνονται πράξη, κάνει μια συγκλονιστική αποκάλυψη για το τι κρυβόταν πίσω από δύο παλαιότερες πυρκαγιές στα Κύθηρα και τη Μάνη: Επιχειρησιακές δολοπλοκίες που έχουν βάλει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές  και περιουσίες.

 

ΠΗΓΗ: imerodromos.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search