• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Αμερικανική «παρέμβαση» απέναντι στην τουρκική κινητικότητα σε «αμφισβητούμενα ύδατα»

July 21, 2020 524

 

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων ανταποκριτών στις ΗΠΑ, αναφορικά με την Τουρκική NAVTEX η οποία δυναμιτίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προχώρησε σε μια εξαιρετικά σύντομη και αμφιλεγόμενη τοποθέτηση, κάνοντας λόγο μάλιστα για «αμφισβητούμενα ύδατα», καλώντας ωστόσο τη τουρκική πλευρά να σταματήσει τις επιχειρήσεις της στη περιοχή.
 
 
 

Για «αμφισβητούμενα ύδατα» στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και, κάλεσμα για παύση τουρκικών κινήσεων που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή κάνει λόγο σε δήλώση του εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά από ερώτηση Ελλήνων ανταποκριτών σχετικά με την τουρκική NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για σεισμικές έρευνες, δεσμεύοντας περιοχή πλησίον του Καστελόριζου και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Πιο συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Λίγη ώρα μετά την αμερικανική παρέμβαση, ήρθε και μία ανακοίνωση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που αναφέρεται σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό ΥΠΕΞ, ενώ για το θέμα φέρονται να έχουν ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, ο ΟΗΕ και οι πρωτεύουσες των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ).

«Η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή» αναφέρει, μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ κατά της τουρκικής προκλητικότητας, κατά την οποία αναφέρεται σε «αμφισβητούμενα ύδατα».

Στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ καλείται η Τουρκία «να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή» και να σεβαστεί τη διεθνή νομιμότητα.

Η τουρκική κινητικότητα στο Αιγαίο

Νωρίτερα την Τρίτη, η Τουρκία κλιμάκωσε τις προκλήσεις απέναντι στη χώρα μας, ανακοινώνοντας NAVTEX και προχωρώντας σε σεισμικές έρευνες στο Αιγαίο, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η τουρκική NAVTEX δεσμεύει την θαλάσσια περιοχή νοτιανατολικά του Καστελόριζου για σεισμικές έρευνες από σήμερα μέχρι τις 2 Αυγούστου.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα και παρακολουθούν τις τουρκικές κινήσεις. Στον ίδιο τόνο και η διαρροή του Μεγάρου Μαξίμου, που αργά το απόγευμα γνωστοποίησε την ενημέρωση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον υπουργεό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στέλνοντας μήνυμα «ετοιμότητας και ψυχραιμίας».

Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρονται από ΜΜΕ στρατιωτικού περιεχομένου, μέσα στην ημέρα πραγματοποιήθηκαν πτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από το Καστελόριζο, λίγο μετά την ανακοίνωση για σεισμικές έρευνες από το Ορούτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Μάλιστα, το militaire.gr αναφέρει ακόμα ότι από το ναύσταθμο του Ακσάζ συνεχίζουν να αποπλέουν Νότια πολεμικά πλοία κάνοντας λόγο για 17 μέχρι στιγμής, ενώ άλλες πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό τους στα 19.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως πληροφορίες από τοπικά ΜΜΕ μεταφέρουν κινητοποίηση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων, όπως στη Λέσβο και την Κρήτη, ενώ αντίστοιχη κινητικότητα σημειώνεται και στον Έβρο.

 

Η Τουρκική NAVTEX είναι η εξής:

TURNHOS N/W : 0977/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 21-07-2020 11:23)

TURNHOS N/W : 0977/20
MEDITERRANEAN SEA
1.SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZ HAN BETWEEN 21 JUL-02 AUG 20 IN AREA BOUNDED BY;

33 55.22 N – 027 59.83 E

34 58.25 N – 030 31.50 E
34 18.18 N – 030 54.52 E
34 17.03 N – 030 06.12 E
33 49.13 N – 030 06.38 E
33 40.95 N – 028 46.62 E
33 47.37 N – 028 20.27 E
33 52.98 N – 027 59.97 E
6 NM BERTH REQUESTED.

«Ετοιμότητα και ψυχραιμία» δηλώνουν στην κυβέρνηση

Με το λιτό μήνυμα πως «ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα» αντιμετωπίζουν στην κυβέρνηση την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά και τις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο στην κυβέρνηση, την ώρα που ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα από την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Κύπρο. Συνομιλία του υπουργού Άμυνας με τον Αμερικανό ομόλογό του, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ενημέρωση από τον υπουργός Εξωτερικών. Ενημέρωση ζητάει η αξιωματική αντιπολίτευση, κριτική στον Μητσοτάκη από το Κίνημα Αλλαγής.

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια είχε το απόγευμα της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση τους με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο γραφείο του με τον υπουργό Εξωτερικών, καθώς και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.

«Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα» αναφέρει η κυβερνητική διαρροή.

Για τον τελευταίο, σημειώνεται πως βρισκόταν σε προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Κύπρο. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συναντήθηκε με τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Κύπρου, «συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, οι διάφορες πτυχές του Κοινού Μνημονίου Χειρισμού Κρίσεων μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου, ενώ αναδείχθηκαν οι στενοί δεσμοί των δυο Επιτελείων στα θέματα άμυνας και ασφάλειας». Ακόμα, «κατά τη συζήτηση, «καταγράφηκε η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο», καθώς και «επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Αθηνών και Λευκωσίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας».

Νωρίτερα, κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πλέον η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος, μετά και την έκδοση των τριών NAVTEX που εξέδωσε η γειτονική χώρα.Συνομιλία Παναγιωτόπουλου με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας

Το απόγευμα της Τρίτης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, η οποία ήταν προγραμματισμένη μετά την προσωρινή αναβολή της επίσκεψης του ΥΕΘΑ στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους ο Έλληνας υπουργός, αρχικά, ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογο του για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή νότια και ανατολικά του Καστελόριζου, όπου η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διεξάγει έρευνες σε περιοχή που περιλαμβάνει και την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο Ν. Παναγιωτόπουλος παρουσίασε την κατάσταση που διαμορφώνεται με την κίνηση ναυτικών μονάδων στην περιοχή και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εφόσον τούτο απαιτηθεί.

Πέραν της ανταλλαγής απόψεων για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο συζητηθήκαν οι νέες προοπτικές και ευκαιρίες που δημιουργεί η υπογραφή του Πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ των δύο χωρών, για την περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας τους στον αμυντικό και αμυντικό-τεχνικό τομέα. Ειδικότερα, επιβεβαιώθηκε η σημασία της διμερούς συνεργασίας για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και αναγνωρίστηκε η συνεισφορά της Ελλάδας ως ισχυρού συμμάχου στο ΝΑΤΟ και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπλέον, ο Ν. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας για ανάπτυξη τριμερών σχημάτων αμυντικής περιφερειακής συνεργασίας με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, με στόχο την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία των χωρών της περιοχής.

The Press Project

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search