• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Τα μνημονιακά δάνεια αυξάνονται και ο Μητσοτάκης βλέπει «εύλογο και δίκαιο συμβιβασμό» με τους δανειστές

July 22, 2020 385

Τα μνημονιακά δάνεια αυξάνονται και ο Μητσοτάκης βλέπει «εύλογο και δίκαιο συμβιβασμό» με τους δανειστές

Παρά το ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού, άλλαξαν προς το χειρότερο τα δεδομένα για την Ελλάδα, καθώς αρχικά προβλεπόταν ότι θα δοθούν 22,5 δισ. από επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. από δάνεια που θα συνοδεύονται με μνημονιακού τύπου δεσμεύσεις, ενώ τελικά θα δοθούν 19 δισ. από επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. από δάνεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είδε «εύλογο και δίκαιο συμβιβασμό» και έκανε λόγο για «κάποιες παραχωρήσεις» προκειμένου να ικανοποιηθούν όλα τα κράτη – μέλη της Ένωσης.

 

Ικανοποιημένος δήλωσε ο πρωθυπουργός από τα αποτελέσματα της τετραήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, αν και οι συσχετισμοί είναι αρνητικοί για την Ελλάδα. Παρά το ότι η αρχική συμφωνία, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, ανέφερε ότι η Ελλάδα θα λάβει 22,5 δισεκατομμύρια από επιχορηγήσεις και 9,4 δισεκατομμύρια από δάνεια μνημονιακού χαρακτήρα, θα λάβει τελικά 19 δισεκατομμύρια από επιχορηγήσεις και 12 δισεκατομμύρια από δάνεια. Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «εύλογο και δίκαιο συμβιβασμό», προσθέτοντας πως πρόκειται φιλόδοξη αντίδραση.

«Ήταν ένας εύλογος και δίκαιος συμβιβασμός. Καταλήξαμε σε μια ιστορική συμφωνία. Πρόκειται για πολύ φιλόδοξη αντίδραση στο συμμετρικό σοκ που προκάλεσε η πανδημία, που δείχνει ότι η Ευρώπη ακούει “τη βοή των επικείμενων γεγονότων” με Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. και προϋπολογισμό 1.074 τρισ. ευρώ για την επόμενη επταετία. Οι επιδοτήσεις από το πρόσθετο πρόγραμμα που εγκρίθηκε ουσιαστικά αντιστοιχούν σε ένα επιπλέον ΕΣΠΑ κάτι παραπάνω από 19 δισ. ευρώ στα οποία προστίθενται γύρω στα 12,5 δισ. ευρώ σε δάνεια για να καταλήξουμε ξανά στο τελικό ποσό των 32 δισ. ευρώ. Τα χρήματα εκταμιεύονται με όρους πιο ευέλικτους από το υφιστάμενο ΕΣΠΑΈγιναν κάποιες παραχωρήσει.  Το τίμημα για να δεχθούν οι φειδωλές χώρες να δεχθούν επί της αρχής ένα πολύ 390 δισ. ευρώ πακέτο επιχορηγήσεων και 360 δισ. σε δανεισμό το τίμημα ήταν οι συμβιβασμοί και να πάρουν οι φειδωλές χώρες κάποιες επιστροφές».

Έχουμε λοιπόν τα εργαλεία, έχουμε το σχέδιο, ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε. Θα το ξαναπώ: δεν έχουμε καμία πρόθεση να σκορπίσουμε τα χρήματα με την ανεμελιά του νεόπλουτου. Θα εργαστούμε με ευθύνη, με σύνεση, θα παρουσιάσουμε σύντομα ένα αναλυτικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα μεταμορφώσει τη χώρα. Αυτό το σημαντικό ευρωπαϊκό κεφάλαιο που τίθεται στη διάθεσή μας δεν έχουμε πρόθεση να το σπαταλήσουμε, θα το επενδύσουμε προς όφελος όλων των Ελλήνων.

Θα στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας, θα στηρίξουμε τολμηρές πολιτικές πράσινης μετάβασης, το ψηφιακό εκσυγχρονισμό, τις δεξιότητες. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη να κάνει ένα μεγάλο άλμα μπροστά και δεν έχουμε πρόθεση να την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη».

Παράλληλα, επιχείρησε να δώσει εικόνα« success story» τα ποσά που διατεθούν στην Ελλάδα από το 2021 στο πλαίσιο του επταετούς προϋπολογισμού της Κομισιόν για την περίοδο 2021 – 2027, λέγοντας ότι γυρνά στη χώρα με 70 δισεκατομμύρια τα οποία στην πραγματικότητα αφορούν περίοδο επταετίας.

The Press Project

 
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Media

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search