• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Είδαν κι έπαθαν να διοριστούν επιτέλους, οργώνοντας ως αναπληρωτές την επαρχία και τώρα το υπουργείο Παιδείας τούς τιμωρεί: Κόβουν άδειες ανατροφής τέκνων σε νεοδιόριστους

August 27, 2020 903

 

Με διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, εκατοντάδες νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί της Ειδικής Αγωγής στερούνται το εδώ και δεκαετίες κατοχυρωμένο δικαίωμα άδειας ανατροφής τέκνου.

Συγκεκριμένα:

Εκπαιδευτικοί που επι σειρά ετών έχουν εργαστεί ως αναπληρωτές στο ελληνικό δημόσιο σχολείο καλύπτοντας πάγιες ανάγκες του εκπαιδευτικού συστήματος, θεωρούνται από το κράτος «νεοδιόριστοι» και τους περικόπτεται το νόμιμο δικαίωμα στην χρήση της άδειας ανατροφής τέκνου στο σύνολό της. 

Συγκεκριμένα: 

1. Το Υπουργείο επιβάλλει τη χρήση μείωσης ωραρίου ενώ βάση νόμου οι εκπαιδευτικοί έχουν το δικαίωμα επιλογής ανάμεσα σε εννεάμηνη άδεια ανατροφής ή μειωμένο ωράριο και σε καμία περίπτωση το μειωμένο αυτό ωράριο δεν αντιστοιχεί σε 9 μήνες άδεια (Το μειωμένο ωράριο των εκπαιδευτικών αντιστοιχεί σε μείωση ωραρίου 2ωρες την εβδομάδα έως τα 2ετη του παιδιού)  και περικόπτει από όλους τους αιτούντες το μειωμένο ωράριο ως τα δυο έτη του παιδιού, είτε έκαναν χρήση του είτε όχι ως εργαζόμενοι. 

2. Στην εγκύκλιο δεν υπάρχει πεδίο που να υπολογίζει την άδεια σε περίπτωση χρήσης μειωμένου (διδακτικού) ωραρίου από αναπληρωτές (ενώ υπάρχει τύπος για τον υπολογισμό της άδειας στο υπ.αρ. 96623/Δ2/12. 9. 2006 έγγραφο του ΥΠΕΠΘ).  

3. Ο υπολογισμός στους τύπους της εγκυκλίου είναι αυθαίρετος καθώς δεν στηρίζεται σε κάποια νομοθεσία ούτε υπάρχει αντιστοίχιση ανάμεσα στο μειωμένο ωράριο και τους μήνες ανατροφής.  

4. Περικόπτεται το δικαίωμα στην άδεια ανατροφής σε όσους έχουν τέκνο άνω των 2 ετών. 

Τα παραπάνω γίνονται με τρόπο καταχρηστικό χρησιμοποιώντας την νομοθεσία όπως τους βολεύει και μεταφράζοντας τη κατά το δοκούν!!!

Η μητρότητα και η προστασία της είναι αναφαίρετο δικαίωμα και είναι πραγματικά παράλογο να περικόπτονται δικαιώματα που αφορούν στην ανατροφή τέκνων ούτως ή άλλως, πόσο μάλλον όταν επιπρόσθετα γίνεται και εσφαλμένη ερμηνεία και χρήση των νόμων. 

 

Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας ελέγχεται για άνιση αντιμετώπιση και διάκριση σε βάρος μερίδας εκπαιδευτικών, οι οποίοι ζητούν την απόσυρσή της και την παροχή σε όλους τους νεοδιόριστους ακέραιου του δικαιώματος στην πλήρη εννεάμηνη άδεια ανατροφής. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) και η ΑΔΕΔΥ, με σχετικές γνωμοδοτήσεις των νομικών τους συμβούλων, υποστηρίζουν τα παραπάνω αιτήματα.

Οι γνωμοδοτήσεις

«Οι νεοδιόριστοι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν τέκνο που δεν έχει συμπληρώσει το 4ο έτος της ηλικίας του δικαιούνται είτε να εργάζονται με μειωμένο ωράριο (δύο ώρες ημερησίως, εφόσον έχουν τέκνο ηλικίας έως 2 ετών, και κατά μία ώρα, εφόσον έχουν τέκνο ηλικίας από 2 έως 4 ετών) είτε να λάβουν πλήρη, συνεχόμενη εννεάμηνη άδεια μετ’ αποδοχών», αναφέρει η γνωμοδότηση της ΑΔΕΔΥ, η οποία υποστηρίζει ότι η απόφαση του υπουργείου μπορεί να προσβληθεί δικαστικώς με προσφυγή στο ΣτΕ.

Ομοίως και η γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της ΔΟΕ αναφέρει ότι η επίμαχη εγκύκλιος «δεν βρίσκει έρεισμα στον νόμο και επιβάλλεται η άμεση ανάκλησή της, άλλως η δικαστική προσβολή της από την Ομοσπονδία για την αποφυγή οικονομικής επιβάρυνσης των ενδιαφερομένων και η χορήγηση της εννεάμηνης άδειας χωρίς καμία μείωση ή περιορισμό».

Σε ανακοίνωσή τους νεοδιορισθέντες εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ/ΕΒΠ Ειδικής Αγωγής, ανάμεσα σε άλλα, επισημαίνουν:

Η πρακτική περικοπής αδειών σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι μητέρες με μικρά παιδιά, θυμίζει μνημονιακή λογική και
σε καμία περίπτωση δεν υπηρετεί τη βασική αρχή του Συντάγματος (α.21,παρ.1) ότι «η οικογένεια ως θεμέλιο της συντήρησης και της προαγωγής του έθνους, καθώς και ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του κράτους», ιδίως δε σε μια
Ελλάδα που πάσχει δημογραφικά.
Η μητρότητα και η προστασία της είναι αναφαίρετο δικαίωμα και είναι πραγματικά παράλογο να περικόπτονται δικαιώματα που αφορούν στην ανατροφή τέκνων ούτως ή άλλως, πόσο μάλλον όταν επιπρόσθετα γίνεται και εσφαλμένη ερμηνεία και χρήση των νόμων.
Καλούμε, λοιπόν, άμεσα το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να αποσύρει την σχετική εγκύκλιο και να παρέχει σε όλους τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς ακέραιο το δικαίωμα στην πλήρη εννεάμηνη άδεια ανατροφής καθώς πλήττονται άμεσα εκατοντάδες
οικογένειες εκπαιδευτικών αλλά το ζήτημα θα απασχολήσει και όλους τους εκπαιδευτικούς που θα διοριστούν στο μέλλον.

Παράλληλα τονίζουν :

Το θέμα που προκύπτει είναι ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ και αφορά τα νομοθετημένα κεκτημένα εργασιακά μας δικαιώματα! Αν το παρακάμψουμε τους ανοίγουμε την πόρτα να καταστρατηγήσουν στο μέλλον οποιοδήποτε κατοχυρωμένο δικαίωμα με μια απλή εγκύκλιο που θα διαστρεβλώνει τη νομοθεσία

Ζητάμε: Α) Να γίνει γνωμοδότηση από τη δικηγόρο του συνδικαλιστικού μας οργάνου Β) Να σταθείτε δυναμικά όλοι οι σύλλογοι δίπλα μας!! Αν δεν γίνει με την δυναμικότητα που πρέπει ο κλάδος θα το βρει μπροστά του Γ) Να προχωρήσει η ΟΛΜΕ στις απαραίτητες εξωδικαστικές ενέργειες έτσι ώστε να ρυθμίσει το θέμα! Και στην περίπτωση που δεν ρυθμιστεί να προχωρήσει στις απαραίτητες νομικές διαδικασίες!!!

ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΑ ΔΙΑΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΑ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ,  ΜΗΝ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΚΑΝΕΝΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!!!

ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ!

Νεοδιορισθέντες εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ/ΕΒΠ Ειδικής Αγωγής 

Χρήστος Κάτσικας, αιρετός εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών της Δ΄ ΔΔΕ Αθήνας εκ μέρους των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search