Εν αναμονή των τελικών ανακοινώσεων την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου 2020 από το υπουργείο Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων, και με φόντο τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού, αλλά και τη γυμνή από ουσιαστικά μέτρα προστασίας κυβερνητική πολιτική, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στο ζήτημα που απασχολεί έντονα μαθητές, τις οικογένειές τους και τους εκπαιδευτικούς, λίγο πριν ακουστεί το «πρώτο κουδούνι» για τη νέα σχολική χρονιά. Όπως είπε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι το άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου ή σε δύο φάσεις.

Αναφορικά με το άνοιγμα στις 14 Σεπτεμβρίου, ο κ. Μαγιορκίνης  επεσήμανε ότι «αυτό είναι ένα σενάριο που έχει συζητηθεί εδώ και αρκετό καιρό και θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κρουσμάτων που θα δούμε σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες (παιδιά και έφηβους μέχρι 18 ετών)». Παράλληλα ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το άνοιγμα των σχολείων να γίνει σε δύο φάσεις. «Τα σχολεία του Δημοτικού θα μπορούσαν να ανοίξουν άμεσα και του Γυμνασίου-Λυκείου αργότερα ή και τα δύο αργότερα», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, ο οποίος έκανε λόγο για χαμηλότερη επιδημικότητα στα παιδιά του Δημοτικού.

 
 

Στη συνέχεια, ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε πως σε περίπτωση που αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσματα, τότε η χρήση μάσκας θα πρέπει να γίνει υποχρεωτική τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοικτούς χώρους. «Μη ξεχνάμε ότι το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε σε περιοχές με αυξημένο επιδημικό φορτίο και έδειξε ότι έχει αυξημένη αποτελεσματικότητα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει πια κανένας λόγος να μην φοράμε μάσκα συνέχεια». Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι έχει γίνει ήδη σχετική εισήγηση περί αυτού σε περίπτωση που δούμε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων.

 

Τέλος ο καθηγητής επεσήμανε ότι η επιδημία ανεβαίνει γρήγορα και κατεβαίνει αργά, προσθέτοντας πως ακόμη και με R κάτω από το 1 θα αργήσουμε να δούμε πτώση των κρουσμάτων. «Μπορεί να δούμε αύξηση πριν να δούμε την μείωση» τόνισε και πρόσθεσε πως με το ενδεχόμενο των 500 κρουσμάτων, στο οποίο αναφέρθηκε νωρίτερα σήμερα, θα δούμε πίεση στο σύστημα υγείας.

Από την πλευρά της  η κυβέρνηση μιλά μόνο για την ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ αποποιούμενη των δικών της πολιτικών ευθυνών, αποτέλεσμα της ανεπαρκούς διαχείρισης από την μια και της πολιτικής της επιλογής από την άλλη. Κάθε ευθύνη μετακυλίεται στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς . Την ίδια ώρα οι περισσότερες  Ευρωπαϊκές χώρες φρόντισαν, με πρώτη την γειτονική Ιταλία, η οποία στο πρώτο κύμα υπέστη οδυνηρές απώλειες, να εξασφαλίσουν την υγειονομική προστασία των μαθητών και παιδιών. ( χιλιάδες νέες αίθουσες, 80.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών, δωρεάν χρήση μάσκας και τέστ, 2,5 εκατομ. μονά θρανία).

Επισκευή σχολείων-εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, ώστε να διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις σε κάθε τάξη και η αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές. Άμεση αξιοποίηση σχολείων που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια και άλλων κρατικών υποδομών, ή ακόμα και ιδιωτικών, που πληρούν τις προϋποθέσεις. Άμεση εκπόνηση κεντρικού πανελλαδικού σχεδίου για νέα σχολικά κτίρια που να καλύπτουν τις ανάγκες για σχολική στέγη. Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών είναι αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας που επιβάλλεται να υλοποιηθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας