Την ερχόμενη Τρίτη η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα ανακοινώσει την τελική απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων. Τη Δευτέρα θα υπάρξει και η τελική συνεδρίαση της ολομέλειας της επιτροπής των ειδικών λοιμωξιολόγων , όπου θα συζητηθούν όλα τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Αμέσως μετά θα παραδώσουν την τελική τους εισήγηση προς την κυβέρνηση για να αποφασιστεί η ημερομηνία.Το άνοιγμα αποδεικνύεται μια δύσκολη εξίσωση και οι απόψεις διίστανται.

 

Σύψας: Tα σχολεία να ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου

Ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής Νικόλαος Σύψας εξέφρασε την άποψη ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου. «Η προσωπική μου άποψη είναι ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου. Για να το πα΄ρουν απόφαση οι γονείς και να γυρίσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα από διακοπές. Να μείνουν τα παιδιά στο σπίτι και αμέσως μετά να πάνε στο σχολείο».

Ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΙ έβαλε και έναν ακόμα παράγοντα που όπως ο ίδιος εκτιμά πρέπει τα σχολεία να ανοίξουν νωρίς. «Π ρέπει οι μαθητές να κερδίσουν χρόνο σε περίπτωση που τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο χρειαστεί να ξανακλείσουν τα σχολεία, αν αυξηθούν πολύ τα κρούσματα» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τη διχογνωμία μεταξύ των επιστημόνων σχετικά με το αν πρέπει να «σπάσουν» τα τμήματα ώστε να είναι λιγότεροι μαθητές, υπογράμμισε ότι «εάν η πολιτεία έχει την δυνατότητα να κάνει μικρότερα τμήματα, να τα κάνει. Αν δε γίνεται, να πάνε στο σχολείο 25 μαθητές ανά τάξη, αλλά με μάσκες».


Γαργαλιάνος: Να ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου εάν είναι όλα έτοιμα

Την ίδια ημερομηνία προκρίνει και ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι όλα έτοιμα, με μάσκες και υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία και εκπαίδευση των εκπαιδευτικών. «Το 7 ή 14 δεν μας προσφέρει τίποτα. Το χειμώνα θα δούμε πως θα πάνε», είπε ο κ. Γαργαλιάνος. Από την πλευρά της η Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι το υπουργείο είναι έτοιμο σε περίπτωση που αποφασιστεί τα σχολεία να ανοίξουν στις 7.

Καμία κουβέντα για αραίωση του μαθητικού πληθυσμού!

 Ένας συνάδελφός τους, δεν αντέχει, και ξεσπάει: «Έχω συγκλονιστεί από συναδέλφους, καθηγητές και διακεκριμένους λοιμωξιολόγους που παρελαύνουν στα δελτία ειδήσεων και προτείνουν τη χρήση μάσκας στα σχολεία και το πλύσιμο των χεριών ως τα μόνα ουσιαστικά μέτρα πρόληψης ! Καμία κουβέντα για αραίωση του μαθητικού πληθυσμού , περισσότερες τάξεις και εκπαιδευτικούς ! Καμία κουβέντα για μαζικά προληπτικά τεστ ! Συνάδελφοι είστε επιστήμονες όχι παπαγάλοι ! Δηλαδή αν ο covid19 σαρώσει τα σχολεία θα φταίνε τα παιδιά που έβγαζαν τις μάσκες ; Ζητάμε ατομική ευθύνη από ανήλικους ;»

Είναι φανερό ότι ένα δευτερεύον μέτρο προστασίας, η μάσκα, έχει γίνει το βασικό. Να θυμίσουμε ότι ο ίδιος ο κ. Τσιόδρας στην ενημέρωσή του στις 4 Αυγούστου, επικαλούμενος διεθνείς μελέτες είπε ότι η φυσική αποστασιοποίηση παίζει μεγαλύτερο ρόλο στον περιορισμό της μετάδοσης του ιού από ό,τι η χρήση μάσκας. Το πρωτεύον λοιπόν αποτρεπτικό μέτρο, η φυσική αποστασιοποίηση, στο βαθμό που απαιτεί πόρους, δηλαδή στο βαθμό που πρέπει να σπάσει το δόγμα της λιτότητας, δεν συζητείται. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ δια στόματος της Υπουργού Παιδείας κ.Κεραμέως αρνείται να ικανοποιήσει ένα καθολικό αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας, εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών για μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ωστέ να μην υπάρχει καμία τάξη με περισσότερους από 15 μαθητές. Αρνείται να προχωρήσει σε εκταμίευση ενός ανάλογου κονδυλίου για το άνοιγμα των σχολείων που θα επιτρέψει την πρόσληψη του κατάλληλου εκπαιδευτικού και υγειονομικού προσωπικού για το άνοιγμα των σχολείων. Αρνείται να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που αφορούν την εξεύρεση των κατάλληλων χώρων και κτιριακών εγκαταστάσεων και θα επιτρέψουν την κατά το δυνατόν ασφαλέστερη επάνοδο μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία...

Οι κυβερνητικές ευθύνες είναι τεράστιες: σπατάλησε το χρόνο και το όφελος του περιορισμού του ιού χωρίς να προβεί στο διάστημα αυτό σε ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας (αύξηση ΜΕΘ, προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού). Από την άλλη η χρήση της μάσκας, ως ατομικό μέσο προστασίας, είναι κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, με βάση τις υποδείξεις των επιστημών

Η σύσκεψη στο Μαξίμου

Την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου σε ευρεία σύσκεψη οι πληροφορίες αναφέρουν ότι «κλείδωσε» η ημερομηνία 14 Σεπτεμβρίου για το άνοιγμα των σχολείων. Στη σύσκεψη μετείχαν η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, Σοφία Ζαχαράκη και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος.

Πέτσας: Πιθανή παράταση στην έναρξη των μαθημάτων

«Η αρχική ημερομηνία ήταν 7 Σεπτεμβρίου, είναι πιθανό να έχουμε παράταση κατά μία εβδομάδα, θα αποφασισθεί την Τρίτη, 1η Σεπτεμβρίου, αν θα έχουμε αυτή την παράταση. Με τα επιδημιολογικά δεδομένα εδώ που βρίσκονται σήμερα, με κρούσματα στα επίπεδα που έχουμε σήμερα είναι πολύ πιθανό να υπάρχει παράταση» ανέφερε σε συνέντευξή του την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.γυτ

 Αναγκαία μέτρ

Απέναντι σε όλα αυτά, την αυξημένη διασπορά κρουσμάτων της πανδημίας σε όλη την Ελλάδα και μάλιστες σε νεανικές ηλικίες, είναι ανάγκη τώρα να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας της υγείας μας, των μαθητών  και των ηλικιωμένων συγγενών τους και των εκπαιδευτικών. 

Ø Να γίνουν τεστ για τον ιό σε όλους τους εκπαιδευτικούς δωρεάν με την ανάληψη υπηρεσίας, και σε όλους τους μαθητές με το άνοιγμα των σχολείων και αυτός ο έλεγχος να επαναλαμβάνεται τακτικά.

Ø Επισκευή σχολείων-εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, ώστε να διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις σε κάθε τάξη και η αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές. Άμεση αξιοποίηση σχολείων που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια και άλλων κρατικών υποδομών, ή ακόμα και ιδιωτικών, που πληρούν τις προϋποθέσεις. Άμεση εκπόνηση κεντρικού πανελλαδικού σχεδίου για νέα σχολικά κτίρια που να καλύπτουν τις ανάγκες για σχολική στέγη.

Ø Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα – κανένα τμήμα με πάνω από 12-15 μαθητές ανάλογα με το μέγεθος της αίθουσας, στον αντίποδα της αύξησης που επέφερε ο νόμος Κεραμέως στα Δημοτικά.

Ø Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, για την πλήρη κάλυψη όλων των κενών, άμεσα. Χρήση όλων των απαραίτητων δημόσιων χώρων για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που δημιουργούνται.

Ø Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών, που να ικανοποιεί την παραπάνω συνθήκη για περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές.

Ø Να προστατευθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε ευπαθείς κατηγορίες.

Ø Κάλυψη όλων των σχολείων με αντισηπτικά μέσα, μάσκες και πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών ανά σχολείο ή ομάδες όμορων σχολείων.

Ø Πρόσληψη όλου του απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας με μόνιμες σχέσεις εργασίας, καθώς και ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών για την αναγκαία επικοινωνία με το οικογενειακό περιβάλλον.

Ø Δημιουργία όλων των απαραίτητων δομών ενισχυτικής διδασκαλίας (παράλληλη, κατ΄ οίκον, πρόσθετη) για τους μαθητές που δε μπορούν λόγω πανδημίας να παρακολουθήσουν τη δια ζώσης διαδικασία και παραμένουν περιορισμένοι στο σπίτι.

Ø Χορήγηση αδειών σε όλους τους εκπαιδευτικούς που τη χρειάζονται με ίσα δικαιώματα για μόνιμους και αναπληρωτές. Η αύξηση του ηλιακού μέσου όρου εξαιτίας της ενδεκάχρονης αδιοριστίας, θέτει σε κίνδυνο την υγεία μεγάλου μέρους των εκπαιδευτικών!

Ø Καμία κάμερα στην τάξη! Το μάθημα είναι μία συλλογική και ζωντανή διαδικασία και όχι μία εικονική, ψυχρή αναμετάδοση πληροφοριών. Κατάργηση του νόμου για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όχι στην ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος, όχι στη χρήση