• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Καθυστερήσεις συνοδεία ρατσιστικών ρυθμίσεων για τον καθαρισμό των σχολείων

September 02, 2020 613

 

Με πιστοποιητικό ελληνικότητας θα κρίνεται πλέον η εργασιακή ικανότητα των καθαριστριών στα σχολεία, σύμφωνα με νέα ρύθμιση του αρμόδιου υπουργείου, που θέτει ως προϋπόθεση εργασίας την υπόδειξη αποδεικτικού της ελληνικής υπηκοότητας. Η παρούσα ρύθμιση συμπληρώνεται από την ευρύτερη ολιγωρία της κυβέρνησης σχετικά με τις προσλήψεις των εργαζομένων, με τους εκπαιδευτικούς συλλόγους να καταγγέλλουν ότι τα συγκροτήματα ενδέχεται να ανοίξουν χωρίς να έχουν προλάβει να τοποθετηθούν στις θέσεις τους οι καθαρίστριες.
 
 

Τον δρόμο για την συγκεκριμένη ρύθμιση και την κατάσταση προχειρότητας που επικρατεί άνοιξε η υπαγωγή της καθαριότητας των σχολικών μονάδων στην δικαιοδοσία των Δήμων και κατά συνέπεια στις αρμοδιότητες του υπουργείου εσωτερικών, το οποίο με την σειρά του, ενώ διατυμπάνιζε την αύξηση των προσλήψεων και την βελτίωση της ποιότητας της καθαριότητας, καθυστέρησε την διαδικασία και διατήρησε στο ακέραιο τον αριθμό των καθαριστριών παρά τις αντίθετες εξαγγελίες.

Η ρατσιστική ρύθμιση περί ιθαγένειας, έρχεται να συμπληρώσει την στάση ολιγωρίας που επιδεικνύει εδώ και καιρό η κυβέρνηση, δεδομένου ότι οι διαδικασίες για τις προσλήψεις άργησαν υπερβολικά να ξεκινήσουν, με τα σχολικά ιδρύματα ανά τους Δήμους ευρισκόμενα  2 εβδομάδες πριν την επανέναρξη των μαθημάτων, να μην γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των υπαλλήλων που θα φροντίζουν για την καθαριότητα των σχολικών χώρων.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η απόφαση του υπουργείου εσωτερικών για την στελέχωση των Δήμων με τα αναγκαία άτομα στην καθαριότητα των σχολείων, εκδόθηκε μόλις την 21η Αυγούστου, κάτι που όπως επισημαίνει ο σύλλογος εκπαιδευτικών Πειραιά δημιουργεί έντονες ανησυχίες σχετικά με την έγκαιρη στελέχωση των σχολείων, δεδομένου μάλιστα ότι προβλέπονται τρεις μέρες για τις αιτήσεις και άλλες δύο μέρες για την κατάθεση ενστάσεων.

«Αν λάβουμε υπόψη και τις συνθήκες που επικρατούν στις διοικητικές υπηρεσίες των δήμων- ότι σε πολλούς δήμους το αναγκαίο προσωπικό δεν θα έχει προσληφθεί ούτε στις 14 του Σεπτέμβρη που ανοίγουν τα σχολεία»!, σχολιάζει ο σύλλογος.

Ανησυχίες για το θέμα εξέφρασε από την μεριά του ο γραμματέας της ΟΛΜΕ Βαγγέλης Μπουντουλούλης, οποίος τόνισε στην ΕΡΤ ότι υπάρχει πρόβλημα τόσο με τις μάσκες όσο και με τις σχολικές καθαρίστριες που θα έπρεπε με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης να βρίσκονται ήδη στα σχολεία

Μέσα σε τρεισήμισι ώρες θα πρέπει να καθαρίζονται πολλά από τα σχολεία

Στα παραπάνω προστίθεται μάλιστα ο αριθμός των καθαριστριών που προβλέπει από το υπουργείο εσωτερικών, ο οποίος συχνά είναι αισθητά μικρότερος από εκείνον που ζητούν οι Δήμοι. Αναφορικά με αυτή την αναντιστοιχία ο υπουργός να επιχειρεί να πετάξει το μπαλάκι στους Δήμους και τα τοπικά κονδύλια κάθε περιοχής, απαντώντας ότι, «εάν υπάρξουν δήμοι οι οποίοι έχουν ανάγκη από πρόσθετο προσωπικό για τον καθαρισμό σχολικών κτιρίων, να το αναλάβουν από δικούς τους πόρους».

Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα στοιχεία που γνωστοποιεί σε καταγγελία της η ΕΛΜΕ Λιοσίων, σύμφωνα με τα οποία από τις 500 σχολικές καθαρίστριες που απαιτούνται στον Δήμο Αθηναίων, θα καλυφθούν μόλις 264 θέσεις.

Επισημαίνεται επίσης, ότι σε αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες των σχολικών μονάδων, πολλοί από τους εργαζόμενους στην καθαριότητα θα απασχολούνται υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης. Σύμφωνα με καταγγελία του συλλόγου εκπαιδευτικών Πειραιά, σε αντίθεση με τις ανάγκες για την καθαριότητα των σχολικών ιδρυμάτων που επιβάλλουν την απασχόληση 65 εργαζόμενοι πλήρους εργασίας, το υπουργείο έχει προνοήσει μονάχα για 41 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και 9 μερικής.

«Η κατάσταση φέτος θα είναι πολύ δύσκολη. Οι προσλήψεις θα γίνουν σε δυο διαφορετικές κατηγορίες: πλήρους και μερικής απασχόλησης. Από τις 9.500 προσλήψεις, δηλαδή, κάποιοι θα υπογράψουν σύμβαση για 6,5 ώρες απασχόλησης, που αντιστοιχούν σε 13 αίθουσες, και οι υπόλοιποι θα είναι με μειωμένο ωράριο 3,5 ωρών, επισημαίνουν στην ΕΦΣΥΝ οι εργαζόμενοι στον κλάδο».

Από την μεριά της η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει ότι οι προσλήψεις παραμένουν ακριβώς στα περσινά ποσοστά, ενώ τονίζεται ότι παρά τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Τ. Θεοδωρικάκου σχετικά με την αύξηση του εν λόγω κονδυλίου, το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί, παρά τις αυξημένες ανάγκες που παρουσιάζονται δεδομένης της πανδημίας.

Αποκορύφωμα των υπουργικών χειρισμών, αποτελεί όπως προαναφέρθηκε η θέσπιση κριτηρίου ελληνικότητας, χωρίς την οποία δεν είναι δυνατή η υποβολή σχετικής αίτησης από τους ενδιαφερόμενους.

Η ρατσιστική εγκύκλιος έχει ως εξής :

«Δεκτοί στη διαδικασία επιλογής γίνονται οι υποψήφιοι που είναι: α) Έλληνες πολίτες, β) πολίτες των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γ) Βορειοηπειρώτες, Κύπριοι ομογενείς και ομογενείς αλλοδαποί που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο, και ομογενείς εξ Αιγύπτου χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας, υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητά τους ως Ελλήνων, κατά το γένος και τη συνείδηση, αποδεικνύεται με άλλους τρόπους», ενώ διευκρινίζεται ότι «για τους υποψηφίους χωρίς ελληνική ιθαγένεια απαιτείται η γνώση της ελληνικής γλώσσας σε βαθμό επαρκή για την άσκηση των καθηκόντων της οικείας ειδικότητας».

Απόσυρση του κριτηρίου ελληνικότητας ζητούν ΚΚΕ και Ανταρσία

Η υπουργική απόφαση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της  αντιπολίτευσης με το ΚΚΕ να καταγγέλλει την απόφαση και να ζητά να τροποποιηθεί άμεσα η επίμαχη ρύθμιση, με ταυτόχρονη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στην σχολική καθαριότητα χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Από την μεριά της η Ανταρσία δια του δημοτικού συμβούλου της, έφερε το ζήτημα Ανταρσία στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, στον Δήμο της Αθήνας, ζητώντας την κατάργησης της εν λόγω ρύθμισης.

The Press Project

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search