Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού εξέφρασε τον προβληματισμό της για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για το άνοιγμα των σχολείων τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «φοβάμαι ότι τα μέτρα δεν είναι αρκετά».

Η κυρία Λινού επεσήμανε ότι η μάσκα και οι απολυμάνσεις δεν αρκούν καθώς ο μεγάλος αριθμός των μαθητών στις τάξεις δεν βοηθάει και η πανδημία μπορεί να μεταδοθεί εύκολα ανάμεσα στα παιδιά. Προτείνει υπαίθρια μαθήματα για να γίνει διαχωρισμός των τάξεων και σε συνεργασία με τους Δήμους να βρεθούν χώροι εκτός σχολείων, όπως κλειστά καταστήματα τα οποία θα μπορούν να μετατραπούν σε τάξεις.

 

Σε συνέντευξή της στο open τόνισε ότι σχολεία πρέπει να ανοίξουν αλλά επεσήμανε τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού τόσο στις τάξεις όσο και στις μετακινήσεις των παιδιών με τα λεωφορεία , τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά σχολεία.

 

«Δεδομένο ότι θα υπάρχουν κρούσματα στα σχολεία»

Ειδικά στην Αττική, ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο κορονοϊός συνεχίζει να «καλπάζει» με την ανησυχία να εντείνεται καθώς βρισκόμαστε μόλις 10 μέρες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρέας Παρασκευής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1, αναφέρθηκε στο επικείμενο άνοιγμα των σχολείων και τόνισε πως «είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού στα σχολεία».


«Η ανησυχία είναι σεβαστή και κατανοητή. Τα σχολεία και όλα τα εκπαιδευτήρια είναι μέρος της κοινωνίας και άρα είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν κρούσματα. Σύντομα θα ανακοινωθούν τα πρωτόκολλα διαχείρισης. Εάν τυχόν υπάρξει κρούσμα, θα πρέπει να αυτοπεριοριστεί και να μην συνεχίσει να πηγαίνει στην εργασία του. Επίσης, οι στενές επαφές του κρούσματος θα πρέπει να αυτοπεριοριστούν, ενώ αν υπάρξει διαθεσιμότητα να γίνουν διαγνωστικοί έλεγχοι», ανέφερε ο κ. Παρασκευής και συμπλήρωσε: «Απ΄όσο γνωρίζω έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια για να είναι έτοιμα τα σχολεία. Ευελπιστούμε ότι η διαθεσιμότητα συστάσεων στα σχολεία είναι θέμα ημερών» επεσήμανε ακόμη o αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας, κληθείς να σχολιάσει την πανδημία του κορονοϊού.

Κρούσμα κορονοϊου σε εκπαιδευτικό στην Καλλιθέα

Ήδη πριν από το άνοιγμα των σχολείων εντοπίστηκε κρούσμα κορονοϊού σε δάσκαλο δημοτικού στην Καλλιθέα αλλά και σε ένα ιδιωτικό σχολείο της Αθήνας όπου βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό δύο εκπαιδευτικοί.

Όσον αφορά την υπόθεση με το κρούσμα κορονοϊού, στην Καλλιθέα, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, ο εκπαιδευτικός εμφανίστηκε στο σχολείο ως όφειλε την 1η Σεπτεμβρίου με σκοπό να προετοιμάσει την τάξη του και να συμμετέχει στις συνεδριάσεις των διδασκόντων για την οργάνωση του εκπαιδευτικού έτους. Όμως, την επόμενη μέρα ενημέρωσε ότι βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό (είχε υποβληθεί προληπτικά σε τεστ), καθώς η σύζυγός του είχε συμπτώματα του κορονοϊού και βρέθηκε θετική.Η διευθύντρια του σχολείου επιχείρησε να έρθει σε επαφή με τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Παιδείας για τη διαδικασία που θα έπρεπε να ακολουθηθεί. Μάλιστα έγινε απολύμανση στο σχολείο, ωστόσο οι δάσκαλοι θα έπρεπε να έρχονται κανονικά στο σχολείο και να συνεχίσουν την προετοιμασία της νέας σχολικής χρονιάς, επειδή δεν υπάρχει κάποιος αρμόδιος για να αποφασίσει εάν θα κλείσει το σχολείο ή όχι. Παράλληλα, οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί του σχολείου στην Καλλιθέα δεν έχουν υποβληθεί σε προληπτικά τεστ, καθώς θα εξεταστούν τη Δευτέρα από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Στο μεταξύ, τα πρωτόκολλα και οι οδηγίες όταν εμφανιστεί κάποιο κρούσμα σε σχολικό περιβάλλον δεν έχουν έρθει ακόμη στα σχολεία με αποτέλεσμα να δημιουργείται ιδιαίτερη ανησυχία στους εκπαιδευτικούς.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Καρναβός, ανέφερε ότι δεν έχει αρμοδιότητα για το κλείσιμο του σχολείου – επειδή πρόκειται για πανδημία – και θα πρέπει να έρθει σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ, το υπουργείο Παιδείας και τις σχολικές διευθύνσεις. Ακόμη, όπως επεσήμανε, υπέβαλε σχετικό ερώτημα χωρίς να έχει λάβει κάποια απάντηση. Έτσι το πρόβλημα που ανακύπτει είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος που να έχει την αρμοδιότητα για το κλείσιμο των σχολείων.

ΠΗΓΗ: flash.gr