• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Κυβερνητικό μπλόκο στα αναδρομικά - Νέα προσφυγή στο ΣτΕ μεθοδεύει το υπουργείο Εργασίας ποντάροντας σε παραγραφή

September 06, 2020 393
 

 

 

Νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων μεθοδεύει το υπουργείο Εργασίας, με στόχο να καθυστερήσει και να μπλοκάρει τελικώς τα αναδρομικά για τις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα. Το αίτημα θα υποβάλει στο ΣτΕ ο ΕΦΚΑ, πιθανότατα εντός του Σεπτεμβρίου, αλλά είναι άγνωστο πότε θα συζητηθεί και θα κριθεί, την ώρα που η προθεσμία της παραγραφής τρέχει. 
Η κίνηση αυτή γίνεται υπό το έντονο βάρος νέων προσφυγών στη Δικαιοσύνη από χιλιάδες συνταξιούχους που έμειναν εκτός αναδρομικών επιστροφών ή που υποχρεώνονται να λάβουν αναδρομικά 11 μηνών μόνο για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις τους. Έτσι το υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής δεύτερης πιλοτικής δίκης στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας.


Το βασικό επιχείρημα άλλωστε της κυβέρνησης, προκειμένου να προχωρήσει στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για την επιστροφή των αναδρομικών ύψους 1,4 δισ. ευρώ, ήταν ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν αφορούσε στις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις ούτε και αυτές σε δώρα και επιδόματα. 
Μάλιστα δεν αποκλείεται εντός του Σεπτεμβρίου, εν αναμονή και της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις του Δημοσίου, να υπάρξει αντίστοιχη νομοθετική παρέμβαση από το υπουργείο Οικονομικών. 
Άλλωστε, όπως έχει γίνει γνωστό, στις κυβερνητικές προθέσεις είναι τα ποσά να καταβληθούν εντός του φθινοπώρου προκειμένου να τονωθεί η κατανάλωση, σε μια δύσκολη περίοδο εν μέσω και του δεύτερου κύματος εξάπλωσης της πανδημίας της Covid-19.

 
 
 

Παιχνίδια με τον χρόνο
Η απόφαση για δεύτερη πιλοτική δίκη φαίνεται πως θα ληφθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος), οπότε έρχεται το νέο «τσουνάμι» αγωγών από χιλιάδες συνταξιούχους που δεν θα λάβουν ούτε ευρώ από τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις. Στόχος της κυβέρνησης είναι να «ροκανίσει» τον χρόνο όσων προχωρήσουν σε αγωγές, αφού το ταμείον είναι μείον και δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες τέτοιου είδους ανατροπές.
Άλλωστε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στα δικηγορικά γραφεία το ενδιαφέρον από την πλευρά των συνταξιούχων είναι έντονο και ήδη, καθώς έχει υποπέσει στην αντίληψη των κυβερνητικών στελεχών, προκαλεί πονοκέφαλο. 
Δεν είναι λίγοι βέβαια όσοι εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτόν, σπάζοντας δηλαδή το «πρόβλημα» σε δύο κομμάτια, η κυβέρνηση κέρδισε χρόνο και χρήμα επιστρέφοντας τώρα τα αναδρομικά 11 μηνών σε όσους είχαν περικοπές σε κύριες συντάξεις, ήτοι σε περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους, και αφήνοντας τα υπόλοιπα ποσά σε δεύτερο χρόνο, μετά τη νέα πιλοτική δίκη.

Να σημειωθεί ότι τα αναδρομικά που έχει αποφασιστεί πως θα επιστραφούν στους συνταξιούχους είναι συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ και αφορούν περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. 
Τα ποσά των επιστροφών εκτιμάται πως θα κυμανθούν από 550 έως 7.200 ευρώ, ενώ το μεσοσταθμικό ποσό κυμαίνεται, σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, σε 1.300 - 1.500 ευρώ. Εκτός του λογαριασμού μένουν δώρα και επικουρικές, ήτοι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχοι που είχαν κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά συνταξιοδοτικό εισόδημα το 2012.
Ωστόσο αυτό που παρατηρούν εργατολόγοι είναι ότι πρόκειται για μια προσφυγή η οποία δεν χρειάζεται «εάν η κυβέρνηση έχει αγαθές προθέσεις». Και εξηγούν πως η απόφαση του ΣτΕ, που εκδόθηκε τον Ιούλιο, προβλέπει την επιστροφή στους συνταξιούχους οι οποίοι προσέφυγαν τόσο των αναδρομικών που αναλογούν στις κύριες συντάξεις όσο και των αναδρομικών που αναλογούν στα δώρα και τις επικουρικές.
Η κυβέρνηση, ερμηνεύοντας την απόφαση του ΣτΕ, θεωρεί ότι δεν έχει ευρεία εφαρμογή, δηλαδή δεν προβλέπει την απόδοση του συνόλου των αναδρομικών και σε όσους δεν προσέφυγαν.
Όσοι προσέφυγαν θα λάβουν κανονικά το σύνολο των αναδρομικών για το επίμαχο 11μηνο Ιούλιος 2015 – Μάιος 2016, που αφορούν βέβαια περικοπές που έγιναν το έτος 2012.

Εκβιαστικό δίλημμα
Ερμηνεύοντας κατά το δοκούν την απόφαση του ΣτΕ, το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου δεν αναφέρεται στο σύνολο των αναδρομικών, αλλά μόνο στα αναδρομικά των κύριων συντάξεων.
Αποφάσισε έτσι να δοθούν τα αναδρομικά μόνο για τις κύριες συντάξεις και στους συνταξιούχους που δεν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, αλλά με εκβιαστικό δίλημμα. Όσοι αποδεχτούν τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων παραιτούνται αυτομάτως από τα αναδρομικά των επικουρικών και των δώρων για την ίδια περίοδο, όπως προβλέπει η νομοθετική διάταξη που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.
Οι εργατολόγοι προειδοποιούν τους συνταξιούχους να μην αποδεχτούν τα αναδρομικά κύριων συντάξεων παραιτούμενοι από τα υπόλοιπα, αλλά να υποβάλουν αγωγές και να διεκδικήσουν αναδρομικά επικουρικών και δώρων καθώς, με δεδομένη την απόφαση του ΣτΕ, θα δικαιωθούν με βεβαιότητα 100%.
Όμως οι προσφυγές πρέπει να υποβληθούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, καθώς μετά παραγράφονται. Με τη νέα προσφυγή στο ΣτΕ το υπ. Εργασίας θέλει να κερδίσει χρόνο και να ξεπεραστεί ενδεχομένως η προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου 2020, ώστε να αποφύγει την καταβολή του συνόλου των αναδρομικών των συντάξεων.
Υπενθυμίζεται ότι το κόστος του συνόλου των αναδρομικών που διεκδικούν οι συνταξιούχοι είναι 4 δισ. ευρώ. Από αυτά η κυβέρνηση αποφάσισε να καταβάλει, σε όσους δεν προσέφυγαν, μόνο τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων, κόστους περίπου 1,4 δισ. ευρώ, ενώ δεν καταβάλλει – χωρίς προσφυγή – τα υπόλοιπα αναδρομικών δώρων και επικουρικών, το κόστος των οποίων ανέρχεται σε 2,6 δισ. ευρώ.


Γενική αντεργατική επίθεση από Πισσαρίδη - Βρούτση

Αλλάζει τελείως το καθεστώς των υπερωριών, αφού πλέον θα αναπληρώνονται με ρεπό ή πρόσθετη άδεια, με βάση το νέο εργασιακό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί εντός του Σεπτεμβρίου.
Ειδικότερα, στο σχέδιο νόμου, σε συνδυασμό με την αλλαγή του καθεστώτος των υπερωριών μέσω της αύξησης και της δήλωσής τους στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη ΙΙ σε πραγματικό χρόνο, θα προβλέπεται η προσαρμογή του χρόνου εργασίας στις ανάγκες του εργαζομένου και της επιχείρησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δίνεται η δυνατότητα σε εργοδότη και εργαζόμενο να συμφωνούν την «κάλυψη» της υπέρβασης του χρόνου απασχόλησης μιας ημέρας με αντίστοιχη μείωση σε άλλη ημέρα, ρεπό, πρόσθετη άδεια κ.λπ., κατόπιν αιτήματος του εργαζομένου ή του εργοδότη, το οποίο ο αντισυμβαλλόμενος μπορεί να αρνηθεί μόνο για σοβαρό λόγο.

Αλλαγές και στις άδειες
Ακόμη εξετάζεται η θεσμοθέτηση αλλαγών και στο βιβλίο αδειών. Η Επιτροπή Πισσαρίδη έχει ξεκινήσει τις προτάσεις της με τον εξορθολογισμό της χρήσης και του κόστους των υπερωριών επισημαίνοντας ότι η ευελιξία στη χρήση υπερωριών είναι σημαντική για την οικονομική δραστηριότητα και ότι το κόστος των υπερωριών είναι «απαραίτητο να ευθυγραμμιστεί με εκείνο στα υπόλοιπα κράτη - μέλη της Ε.Ε.».
Η Επιτροπή Πισσαρίδη θέλει να δημιουργήσει ένα αρκετά ευέλικτο πλαίσιο στην αγορά εργασίας. Μάλιστα, βασίζεται σε πρόσφατη απόφαση από ευρωπαϊκό δικαστήριο η οποία δικαίωσε ισπανική εταιρεία που θέλησε να διατηρήσει ευελιξία και στον τρόπο χορήγησης των υπερωριών, αλλά και στον τρόπο αποζημίωσής τους.
Με άλλα λόγια, το ευρωπαϊκό δικαστήριο δικαίωσε την εταιρεία η οποία ζητούσε, αντί να δώσει εγχρήματη αποζημίωση για τις υπερωρίες που έκαναν οι εργαζόμενοί της, να επιλέξει άλλους τρόπους αποζημίωσης όπως χορήγηση μεγαλύτερου χρόνου άδειας πέραν της κανονικής ή να μειώσει το ωράριο της εργασίας τους τις επόμενες μέρες.
Δηλαδή το ευρωπαϊκό δικαστήριο δικαιολόγησε νομικά την ευελιξία του ωραρίου, της χρήσης και της αποζημίωσης των υπερωριών, θεωρώντας την δικαίωμα του εργοδότη.
Πάνω σε αυτήν τη δικαστική απόφαση η Επιτροπή Πισσαρίδη θέλει να αλλάξει το καθεστώς των υπερωριών ανεβάζοντας παράλληλα και το πλαφόν των 120 ωρών ανά εξάμηνο.

Και περιορισμός απεργιών
Μεταξύ άλλων στο σχέδιο νόμου θα καθορίζονται αντικειμενικά κριτήρια για τον προσδιορισμό της έννοιας του διευθυντικού στελέχους που δεν θα δικαιούται υπερωρίες, κάτι που μέχρι σήμερα ερμηνεύεται κατά διαφορετικό τρόπο από κάθε Επιθεώρηση Εργασίας, με αποτέλεσμα όλες οι επιχειρήσεις να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή με πρόστιμα.
Σε εκκρεμότητα παραμένει η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας όσον αφορά τις συλλογικές συμβάσεις, τις εργασιακές σχέσεις και τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση.
Όσον αφορά τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, μεταξύ άλλων εξετάζεται η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, όπου θα αναρτώνται όλες οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας (επιχειρησιακές, κλαδικές και διαιτητικές αποφάσεις) και θα έχει πρόσβαση σε αυτές το σύνολο των εργαζομένων και εργοδοτών της χώρας.
Ακόμη επί τάπητος θα τεθεί η ηλεκτρονική ψηφοφορία των συνδικαλιστών για τη λήψη αποφάσεων, όπως για παράδειγμα η διεξαγωγή απεργίας.
Η νέα διάταξη θα εφαρμοστεί σε συνδυασμό με την ισχύουσα, που προβλέπει την παρουσία του 50% των οικονομικά ενεργών μελών της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στη γενική συνέλευση ώστε να τεκμαίρεται απαρτία και να λαμβάνεται έγκυρη απόφαση για απεργία.
Παράλληλα, θα προβλεφθεί η δημιουργία ηλεκτρονικών μητρώων για συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων αλλά και εργοδοτών.

Ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για σωρεία ρουσφετιών

Αλλαγές στο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, οι οποίες μεταξύ άλλων προβλέπουν την καθιέρωση τεστ προσωπικότητας και σύντμηση των διαδικασιών πρόσληψης, φέρνει το υπουργείο Εσωτερικών με νομοσχέδιο που παρουσίασε ο Τάκης Θεοδωρικάκος στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Πηγές του υπουργείου αναφέρουν πως οι νέες ρυθμίσεις, οι οποίες στηρίζονται στις προτάσεις που κατέθεσε επιτροπή που συστάθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών με συμμετοχή στελεχών του ΑΣΕΠ και εκπροσώπων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και των υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «θα ενισχύσουν επί το δικαιότερο και λειτουργικότερο τη μεγάλη μεταρρύθμιση του νόμου Πεπονή».
Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσιο διάλογο και η κατάθεσή του στη Βουλή αναμένεται να γίνει εντός του Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα προβλέπονται:
1. «Καθιέρωση στις διαδικασίες ΑΣΕΠ υποχρεωτικής γραπτής γνωστικής δοκιμασίας προκειμένου να διασφαλιστεί η ύπαρξη των απαραίτητων, γενικών και ειδικών γνώσεων».
2. «Το σύστημα εξετάσεων να γίνει λειτουργικότερο, ώστε τελικά να τοποθετείται ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Σήμερα η έμφαση δίδεται στα τυπικά προσόντα».
3. «Ηλεκτρονικοποίηση διαδικασιών και ανάπτυξη διαλειτουργικότητας μεταξύ ΑΣΕΠ και εμπλεκομένων στις επιμέρους διαδικασίες φορέων που παρέχουν “στοιχεία - εισροές” στις διαδικασίες ΑΣΕΠ, τόσο για το τακτικό προσωπικό, όσο και για το προσωπικό ορισμένου χρόνου».
4. «Μείωση του διοικητικού βάρους ΑΣΕΠ μέσα από τη δόμηση μιας στιβαρής, ενιαίας και προγραμματισμένης διαδικασίας, σε αντίθεση με το ισχύον σύστημα που ενθαρρύνει την κατά τρόπο αποσπασματικό έναρξη διαδικασιών πρόσληψης και την ως εκ τούτου μη στοχοθετημένη κατανομή των ανθρώπινων πόρων της Ανεξάρτητης Αρχής».
5. «Ενίσχυση - ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ, τόσο ως προς το στελεχικό δυναμικό όσο και τους συμβούλους (αύξηση του αριθμού τους) προκειμένου να καταστεί δυνατή η με όρους αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας άσκηση του έργου της Αρχής, στο πλαίσιο του οράματος για επιτέλεση κομβικού ρόλου από το ΑΣΕΠ, σε όλη τη διάρκεια και τις εκφάνσεις του κύκλου ζωής ενός υπαλλήλου».
6. «Σύντμηση χρόνου ολοκλήρωσης διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, ώστε ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ υποβολής αιτήματος του φορέα και ανακοίνωσης του πίνακα διοριστέων να μην υπερβαίνει το ένα έτος».
7. «Ανάπτυξη ειδικά παραμετροποιημένου και προσαρμοσμένου στις απαιτήσεις της ελληνικής δημόσιας διοίκησης επιστημονικού εργαλείου για τη διακρίβωση δεξιοτήτων και στοιχείων προσωπικότητας των υποψηφίων δημοσίων υπαλλήλων».
Κάθε χρόνο, με βάση τον καθορισμό των αναγκών που θα καταγράφουν οι φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου κάθε Μάιο (και θα εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου), θα προκηρύσσονται θέσεις και θα διεξάγεται διαγωνισμός όπου θα εξετάζονται:
● Το γνωστικό πεδίο του κάθε υποψηφίου.
● Οι δεξιότητές του για να εξετασθεί η αναλυτική και επαγωγική ικανότητα των υποψηφίων.
● Το προφίλ των υποψηφίων μέσα από τεστ προσωπικότητάς τους.
Με δεδομένο ότι το ΑΣΕΠ θα έχει στα χέρια του την εγκριτική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τις προσλήψεις του επόμενου έτους από τον Σεπτέμβριο και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, αφού θα γίνεται χρήση του Συστήματος Διαλειτουργικότητας και τα στοιχεία (τίτλοι σπουδών κ.λπ.) θα μπορούν να αντληθούν ηλεκτρονικά, το υπουργείο εκτιμά πως θα υπάρξει χρονική σύντμηση των διαδικασιών και θα κερδηθεί πολύτιμος χρόνος για τις υπηρεσίες του Δημοσίου καθώς και για τους ίδιους τους υποψηφίους, αφού θα βρίσκονται πιο γρήγορα στις θέσεις τους.

ΠΗΓΗ:  ΑΝΤΡΙAΝΑ ΒΑΣΙΛA

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2141 στις 3-9-2020
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search