• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Τα «πανέτοιμα» νοσοκομεία στενάζουν από τις ελλείψεις και την υποβάθμιση καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ (ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ)

September 08, 2020 400
 
 
  • Επικίνδυνη η κατάσταση για ασθενείς και υγειονομικούς

  • Αγωνιστικές δράσεις από σωματεία στο χώρο της Υγείας την ερχόμενη Παρασκευή

Με αγωνιστικές δράσεις την Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη, τα σωματεία στο χώρο της Υγείας θα αναδείξουν τις ανεπάρκειες και τις ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, τις επιπτώσεις στους υγειονομικούς και στο λαό και το πλαίσιο διεκδικήσεών τους για τα νοσοκομεία και τις υπόλοιπες βαθμίδες.

 

Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζονται πανελλαδική κινητοποίηση - στάση εργασίας (8 π.μ. - 3 μ.μ.) των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και πορεία που θα ξεκινήσει στις 8.30 π.μ. από το Ιπποκράτειο, με κατεύθυνση το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, μπροστά στο ΑΧΕΠΑ, η ΟΕΝΓΕ μαζί με την ΕΝΙΘ προγραμματίζουν συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσουν την κατάσταση που επικρατεί και να προβάλουν την ανάγκη λήψης μέτρων.

 

Και στη Θεσσαλονίκη καταρρέει το αφήγημα της κυβέρνησης για το «πανέτοιμο» σύστημα Υγείας

Καθημερινά καταρρέει μέσα στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, στα κλειστά Περιφερειακά Ιατρεία το κυβερνητικό αφήγημα για δήθεν «ενισχυμένο» και σε «ετοιμότητα» δημόσιο σύστημα Υγείας. Και στις δημόσιες δομές της Θεσσαλονίκης, της Κεντρικής Μακεδονίας ισχύει ό,τι και στην υπόλοιπη Ελλάδα: Από τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, που επιχειρείται να καλυφθούν με επικουρικούς και συμβασιούχους ορισμένου χρόνου μέχρι και αδυναμία των νοσοκομείων λόγω της ένδειας των υποδομών τους να οργανώσουν ακόμη και κτιριακά τον έλεγχο των ύποπτων περιστατικών.

Κάθε τρεις και λίγο μπαίνουν σε καραντίνα δεκάδες υγειονομικοί αλλά και ολόκληρες κλινικές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα της Τρίτης, περιστατικό καρκινοπαθούς προσήλθε στα απογευματινά ιατρεία του χειρουργικού, κρίθηκε ότι χρειαζόταν νοσηλεία και έγινε επείγουσα εισαγωγή.

 

Όμως, λόγω έλλειψης των εργαστηριακών υποδομών για τη διενέργεια τεστ μέσα στο νοσοκομείο (τα δείγματα στέλνονται σε ιδιωτικό εργαστήριο) δείγμα από την ασθενή λήφθηκε την επομένη το πρωί και το απόγευμα της Τετάρτης διαγνώσθηκε θετική. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν τα προγραμματισμένα χειρουργεία Πέμπτης και Παρασκευής, να μπουν σε 7ήμερη καραντίνα 15 άτομα (7 νοσηλευτές και 8 γιατροί) και να σταματήσουν οι εισαγωγές στην κλινική μέχρι το πέρας της καραντίνας. Εκ των υστέρων και μετά τον κίνδυνο θανατηφόρας έκθεσης των ήδη εξασθενημένων (ανοσοκατεσταλμένων) καρκινοπαθών, έγινε γνωστό ότι δρομολογούνται οι διαδικασίες για την τοποθέτηση μηχανήματος μοριακού ελέγχου στο νοσοκομείο.

 

Η υποστελέχωση και οι ελλείψεις οδηγούν σε σύστημα Υγείας «μιας ασθένειας»

 

Ταυτόχρονα, μεγαλώνουν οι καθυστερήσεις στα τακτικά ιατρεία και χειρουργεία, αφού υποστελεχώνονται και συγχωνεύονται οι υπόλοιπες κλινικές και τμήματα για να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες υποδομές για την περίθαλψη των περιστατικών κορονοϊού. Μια πρακτική που δείχνει ολοφάνερα τις επιπτώσεις για την υγεία του λαού από τη μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε «μιας νόσου» (του κορονοϊού) λόγω της αδυναμίας του να ανταποκριθεί συνδυαστικά στις ανάγκες της πανδημίας και ταυτόχρονα στις συνολικότερες ανάγκες των ασθενών.

 

Αποκαλυπτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη (ΑΧΕΠΑ, «Παπαγεωργίου», Ιπποκράτειο, «Παπανικολάου»).

 

Μεγάλο μέρος των κενών του προσωπικού καλύπτεται από επικουρικούς, εργαζόμενους με συμβάσεις του ΟΑΕΔ, πολλές από τις οποίες λήγουν τους επόμενους μήνες. Ενδεικτικά, στο «Παπαγεωργίου» οι 300 περίπου κενές θέσεις καλύπτονται από 220 εργαζόμενους με «ελαστικές» μορφές εργασίας ενώ στο Θεαγένειο οι 220 κενές θέσεις καλύπτονται από 91 συμβασιούχους.

 

Οι προσλήψεις επικουρικών γίνονται με το σταγονόμετρο. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα που έρχεται από την 4η ΥΠΕ. Στα 14 νοσοκομεία και 46 Κέντρα Υγείας (ΚΥ) ευθύνης της (από Θεσσαλονίκη μέχρι Εβρο) από την περίοδο έναρξης της πανδημίας μέχρι και σήμερα προσλήφθηκαν 94 επικουρικοί ιατροί (οι 23 στα ΚΥ). Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο νοσηλευτικό και στο προσωπικό άλλων ειδικοτήτων. Την ίδια ώρα, λήγουν κατά δεκάδες οι συμβάσεις εργαζομένων, π.χ. το Νοέμβρη από το Ιπποκράτειο θα αποχωρήσουν 26 άτομα επικουρικό προσωπικό, 17 εργαζόμενοι στο «Γεννηματάς» κ.ο.κ.

 

Εντατικοποίηση: Η άλλη όψη της υποβάθμισης

 

Η εντατικοποίηση στα νοσοκομεία έχει κορυφωθεί (π.χ. οι νοσηλευτές στο Ιπποκράτειο δουλεύουν 9 - 10 μέρες συνεχόμενα), ενώ μεγάλο μέρος των ρεπό δεν έχει δοθεί. Λόγω των κενών στις οργανικές θέσεις υπάρχει μετακίνηση προσωπικού από τμήμα σε τμήμα αλλά και για την κάλυψη των εφημεριών στα ΤΕΠ, με κίνδυνο διασποράς.

 

Παρόμοια είναι η εικόνα και στο «Παπανικολάου»: Οι ελλείψεις σε προσωπικό έχουν ως αποτέλεσμα γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων να πραγματοποιούν υπεράριθμες εφημερίες για την κάλυψη των αναγκών της κλινικής COVID-19, οι οποίες μάλιστα είναι εδώ και 4 μήνες απλήρωτες.

 

Επίσης, η διοίκηση μετακίνησε στην κλινική COVID 1 παθολόγο και 10 νοσηλευτές από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, διογκώνοντας τα ήδη τεράστια κενά σε προσωπικό του ΨΝΘ.

 

Την ίδια στιγμή, η Α' ΜΕΘ λειτουργεί μεικτά (Covid-19 επιβεβαιωμένα, ύποπτα και γενικά περιστατικά!), παρά τις ενστάσεις των εργαζομένων για τα θέματα ασφάλειας των ασθενών.

 

Στο «Παπαγεωργίου», στη λογική του «κόστους - οφέλους», απ' τη μια αυξάνονται οι πιο «κερδοφόρες» δραστηριότητες (π.χ. χειρουργεία), απ' την άλλη, στο όνομα της αποφυγής του συγχρωτισμού, παίρνονται αποφάσεις για μείωση των πιο δαπανηρών (π.χ. χημειοθεραπείες, λόγω του υψηλού κόστους των φαρμάκων).

 

Σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη συγκυρία για τους ασθενείς με νοσήματα θώρακα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, δύο από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, το Ιπποκράτειο και το ΑΧΕΠΑ, εξακολουθούν να μη διαθέτουν Πνευμονολογικές κλινικές, με αποτέλεσμα κάθε φορά που εφημερεύουν μια ολόκληρη πόλη να μη διαθέτει πνευμονολόγο ούτε για... δείγμα.

 

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στα νοσοκομεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε την περίπτωση του Νοσοκομείου Εδεσσας: Η Παθολογική κλινική μένει με δύο (2) γιατρούς και για την ενίσχυσή της έχει αποσπαστεί άτομο από το Κέντρο Υγείας Αριδαίας, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση ενός Κέντρου που καλύπτει μία άγονη και προβληματική περιοχή της ΠΕ Πέλλας. Το Ακτινολογικό Τμήμα λειτουργεί με έναν (1) ακτινολόγο που προφανώς και δεν μπορεί να εξασφαλίσει την 24ωρη λειτουργία και τη γενική εφημερία ενός νοσοκομείου.

 

Η αγανάκτηση να γίνει αγωνιστική διεκδίκηση

 

Ο Χρήστος Καραχρήστος, ειδικευόμενος πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου», Γραμματέας της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), επισημαίνει: «Οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (πριν από την πανδημία υπήρχαν κενά στο 30% των θέσεων για ειδικευμένους και ειδικευόμενους ιατρούς) οδηγούν το προσωπικό να εργάζεται εξαντλητικά ωράρια και εφημερίες, εγκυμονώντας κινδύνους για τους ασθενείς και για τους ίδιους. Ο μεγάλος όγκος ασθενών με COVID που χρειάστηκε νοσηλεία το προηγούμενο διάστημα δοκίμασε τα όρια των νοσοκομείων ήδη από τον Αύγουστο. Χαρακτηριστικά, στην κλινική πανδημίας του "Παπανικολάου" έφτασαν να νοσηλεύονται πάνω από 60 ασθενείς σε 3 διαφορετικούς ορόφους, με μόλις 3 θεράποντες ιατρούς συνολικά και 3 νοσηλευτές ανά βάρδια σε κάθε όροφο. Η νοσηλεία βαρέως πασχόντων ασθενών είναι αδύνατη με τέτοια υποστελέχωση, πόσο μάλλον στις υπάρχουσες συνθήκες νοσηλείας ασθενών με COVID».

 

Εξηγώντας τις αιτίες αυτής της κατάστασης σημειώνει: «Είναι κρίσιμο να γίνει κατανοητό ότι αποτελεί πάγια τακτική όλων των κυβερνήσεων η απαξίωση της δημόσιας Υγείας, που έχει καταστήσει το ΕΣΥ αδύναμο να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας στο λαό».

 

Ο Χρ. Καραχρήστος καλεί τους συναδέλφους του υγειονομικούς να εκφράσουν την «οργή που βράζει μέσα τους με αγωνιστική διεκδίκηση για την άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Να δυναμώσει ο αγώνας για να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες και τα μέσα που υπάρχουν σήμερα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, για μέτρα προστασίας της υγείας του λαού. Να δυναμώσει ο αγώνας για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, για μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στην Υγεία, στην Πρόνοια, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε όλους τους μεγάλους εργασιακούς χώρους, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, παντού, για σχέδιο επίταξης του ιδιωτικού τομέα».

 

Οι επιπτώσεις τις ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας

 

Για την περίπτωση του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», που αποτελεί άλλωστε πρότυπο λειτουργίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια (ως ΝΠΙΔ), μίλησε ο Θανάσης Τασιούδης, νοσηλευτής στο ΤΕΠ, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων:

 

«Το Ίδρυμα εδώ και χρόνια έχτισε και συνεχίζει να χτίζει, κομπάζοντας για τα εκατομμύρια του κύκλου εργασιών και τα εκατομμύρια "κέρδη", αν και η περίοδος του κορονοϊού έβαλε τους διοικούντες στα βαθιά νερά, αυτά της "μειωμένης παραγωγής", άρα και των εσόδων.

 

Ηδη στο Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" εφαρμόζονται 7 - 8 μορφές εργασιακών συμβάσεων. Η διοίκηση δηλώνει ότι αποτελεί δυσβάσταχτο βάρος το κόστος των επικουρικών. Οψόμεθα δηλαδή γι' αυτούς που οι συμβάσεις τους λήγουν προσεχώς. Μπαίνουν περιορισμοί λόγω κόστους στην υπηρεσία της καθαριότητας.

 

Είναι επιλογές της ΕΕ, των κυβερνώντων όλων των αποχρώσεων μέχρι τα τώρα, να δημιουργήσουν συνθήκες τέτοιες που να διευκολύνουν τη συντήρηση των συστημάτων Υγείας με όλο και μικρότερο κόστος για τον κρατικό κορβανά. Γιατί ο παράγοντας που εξασφαλίζει την κερδοφορία είναι το χαμηλό εργατικό κόστος. "Αναγκαία" λοιπόν η ανακύκλωση εργαζομένων με εποχικότητα και περιοδικότητα στην εργασία... Η περαιτέρω επέκταση της λειτουργίας του δημόσιου συστήματος με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια είναι αυτό που απαιτεί τις "ελαστικές" μορφές εργασίας. Αυτή είναι η αιτία και μ' αυτό πρέπει να συγκρουστούμε».

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search