• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Επιστροφή στη δεκαετία του 1960: Μαθητές αναγκάζονται να κάνουν έως 66 χλμ λόγω μη έγκρισης τμήματος προσανατολισμού

September 11, 2020 637

 

Επιστροφή στη δεκαετία του 1960. Πάγια πρακτική των κυβερνήσεων της τελαυταίας δεκαετίας και του διοικητικού μηχανισμού της εκπαίδευσης η μη έγκριση ολιγομελών τμημάτων. Ακόμα πιο σοβαρό το πρόβλημα στα ΕΠΑΛ. Το  σχολικό δίκτυο επί της ουσίας έχει συρρικνωθεί και πολλά παιδιά της επαρχίας είναι αναγκασμένα να κ΄’ανουν δεκάδες χιλιόμετρα για να παρακολουθήσουν μαθήματα ή αναγκάζονται να γίνουν εσωτερικοί μετανάστες.

Ανοιχτή επιστολή στέλνουν προς τη ΔΔΕ Ηλείας οι μαθητές της Γ' Λυκείου του ΓΕΛ Καράτουλα, με αφορμή τη μη έγκριση τμήματος ομάδας προσανατολισμού.

 

Αρχικά το πρόβλημα εντοπιζόταν τόσο στο τμήμα Θετικών Σπουδών και Υγείας, με δύο παιδιά, όσο και στο τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών, με επτά παιδιά. Το τελευταίο ολιγομελές τμήμα εγκρίθηκε, όχι όμως το πρώτο.

Η επιστολή των μαθητών του ΓΕΛ Καράτουλα:

 

Ενημερωθήκαμε από τους καθηγητές μας ότι το υπουργείο δεν ενέκρινε τα τμήματα προσανατολισμού στην τρίτη τάξη του λυκείου, τόσο αυτό των ανθρωπιστικών σπουδών, όσο και αυτό των θετικών σπουδών και υγείας, για το προσεχές σχολικό έτος. Χθες, έγινε γνωστό σε μας η έγκριση του τμήματος των ανθρωπιστικών σπουδών στο σχολείο μας, γεγονός πολύ θετικό και ελπιδοφόρο. Η επιλογή προσανατολισμού είναι κομβική για το μέλλον μας και νομίζουμε ότι πρέπει να γίνεται πάντα δεκτή.

 

Θεωρούμε άδικη και αντιπαιδαγωγική την απόφαση της διοίκησης να μας διώξει από το σχολείο μας. Από το σχολείο που φοιτούμε εδώ και πέντε χρόνια στερώντας μας το συνταγματικό δικαίωμα να σπουδάσουμε στο σχολείο της περιοχής μας. Και μάλιστα τώρα, που ετοιμαζόμαστε να πάμε στο καινούριο σχολείο που η πολιτεία έχτισε για τα παιδιά της περιοχής και εσείς μας το στερείτε.

 

Αδιαφορείτε για τα αδέλφια που αφήνουμε πίσω μας και για τις οικογένειές μας που πρέπει να μας στέλνουν σε τόσα διαφορετικά σχολεία.

 

Θα αναγκαστούμε να κάνουμε διαδρομές ως και 66 χιλιόμετρα καθημερινά για να πάμε στο σχολείο, τη χρονιά μάλιστα που θα δώσουμε πανελλαδικές εξετάσεις. Αδιαφορείτε λοιπόν πλήρως για την ψυχική μας υγεία.

 

Μας χωρίζετε μετά από 11 και 5 χρόνια από τους συμμαθητές και φίλους μας. Από τους καθηγητές μας που είναι συνοδοιπόροι στον αγώνα μας.

 

Σε μια εποχή που ο κορωνοϊός απαιτεί αποστάσεις, θέλετε να μας στοιβάξετε στα σχολεία του Πύργου.

 

Όπως μάθαμε πέρυσι, σε ένα από τα μαθήματα που καταργήθηκαν, η αποτελεσματικότητα στην πολιτική δεν πρέπει να υπάρχει χωρίς μέριμνα για ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.

 

Σε αυτά τα πλαίσια ζητάμε την έγκριση των επιλογών μας, την έγκριση του τμήματος προσανατολισμού θετικών σπουδών και υγείας

 

Καράτουλα, 09/09/2020

 

Ανακοίνωση έχει εκδώσει και ο Σύλλογος Διδασκόντων.

Αναλυτικά:

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι δεν εγκρίθηκαν δύο τμήματα ομάδων προσανατολισμού στο σχολείο μας για τη σχολική χρονιά 2020-2021. Πρόκειται για το τμήμα Θετικών σπουδών και Υγείας με 2 παιδιά και το τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών με 7 παιδιά.

Ας μιλήσουμε λίγο για το σχολείο. Από το 2008 και για 12 χρόνια, το συγκρότημα του Γυμνασίου και του Λυκείου Καράτουλα στεγάζεται σε λυόμενες αίθουσες, οι οποίες εδώ και καιρό έχουν ξεπεράσει τα όρια χρηστής λειτουργίας τους. Εν τούτοις, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς στηρίζουν το σχολείο όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια, παρά τη στέρηση σε διδακτικούς χώρους (μικρότερες αίθουσες, απουσία αίθουσας εκδηλώσεων), σε διδακτικό και εποπτικό υλικό (στερούμαστε τα 4500-5000 βιβλία της βιβλιοθήκης μας, το εργαστήριο Φυσικών Επιστημών λειτουργεί με ελλείψεις) και αυτά σε συνθήκες ψύχους το χειμώνα και ανυπόφορης ζέστης από το Μάιο και μετά. Τα παιδιά προέρχονται από τα 16 χωριά του πρώην δήμου Ωλένης, μιας αγροτοκτηνοτροφικής περιοχής.

Τη φετινή χρονιά το Λύκειο αριθμεί 90 μαθητές και σε λίγο καιρό ετοιμαζόμαστε να μεταφερθούμε στο καινούριο κτίριο που θα στεγάσει το Γυμνάσιο και Λύκειο Καράτουλα. Σε αυτήν ακριβώς τη στιγμή, αντί να στηριχθεί το σχολείο, δεχόμαστε χτυπήματα κάτω από τη μέση από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης (οι αποφάσεις αυτές έχουν συγκεκριμένο ονοματεπώνυμο), και βεβαίως και το Υπουργείο Παιδείας.

Θεωρούμε βαθιά αντιπαιδαγωγική πράξη την εκδίωξη 9 παιδιών από το σχολικό περιβάλλον τους (10 - 15 με τα αδέλφια τους). Οι λόγοι είναι πολλοί:

  • Τα παιδιά θα αναγκαστούν να κάνουν διαδρομές ως και 66 χιλιόμετρα καθημερινά για να πάνε στο σχολείο, τη χρονιά μάλιστα που θα πρέπει να είναι ήρεμα και προσηλωμένα στους στόχους τους.
  • Τα παιδιά έχουν αδέλφια που φοιτούν σε δημοτικά της περιοχής ή στο Γυμνάσιο και Λύκειο Καράτουλα. Δεν είναι δυνατόν να χωρίζουμε βίαια τα αδέλφια που φοιτούν στην ίδια βαθμίδα. Θυμίζουμε, ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις, η ΔΔΕ Ηλείας δεν επέτρεπε σε παιδιά της περιοχής που τα μεγαλύτερα αδέλφια τους φοιτούσαν ήδη στον Πύργο (από σκόπιμο ή μη λάθος), να φοιτήσουν στο σχολείο μας, για παιδαγωγικούς λόγους.
  • Μπορεί οι υπεύθυνοι να θεωρούν λίγα τα σχεδόν 200 παιδιά του συγκροτήματος του Καράτουλα. Είναι δικαίωμά τους. Εμείς υπερασπιζόμαστε το συνταγματικό δικαίωμα των παιδιών να φοιτούν στα σχολεία της περιοχής τους, που έχουν χτιστεί με τα χρήματα του ελληνικού λαού. Ιδιαίτερα, όταν μιλάμε για ένα επαρχιακό σχολείο που ετοιμάζεται να μεταφερθεί σε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις εντός της χρονιάς.
  • Δημιουργείται ρεύμα απομάκρυνσης των παιδιών από το σχολείο από μικρότερες τάξεις ακόμα, αφού γονείς και μαθητές αντιλαμβάνονται ότι η πολιτεία δεν αφήνει τους μαθητές συγκεκριμένων ομάδων προσανατολισμού να ολοκληρώσουν το σχολείο.
  • Στην εποχή του κορωνοϊού είναι αδιανόητο - ελπίζουμε να μην αποδειχθεί και εγκληματικό - το στοίβαγμα των μαθητών στις αίθουσες των αστικών κέντρων και όχι μόνο.

Χρέος της δημοκρατίας είναι να προασπίζει τα συμφέροντα των παιδιών σε κάθε περιοχή της χώρας και να μην τους ορθώνει περαιτέρω εμπόδια στον ανηφορικό αγώνα για τη γνώση και τη μάθηση.

Με βάση τα παραπάνω ζητάμε την έγκριση των δύο τμημάτων των ομάδων προσανατολισμού στο ΓΕΛ Καράτουλα.

Καράτουλα, 24/8/2020

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search