• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Ξανά στους δρόμους για τη Rosa Nera ο λαός των Χανίων - ΒΙΝΤΕΟ

September 12, 2020 512
Νέα, μαζική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χιλιάδες πολίτες των Χανίων, σε αλληλεγγύη στην κατάληψη Rosa Nera και για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας του ιστορικού κτιρίου της 5ης Μεραρχίας στον λόφο Καστέλι από τις προσπάθειες να παραχωρηθεί σε ιδιώτη ώστε να γίνει ξενοδοχιακή μονάδα

Με συνθήματα όπως «τον λόφο, τον λόφο τον έχουμε εμείς και όχι ο Μητσοτάκης και τα ΜΑΤ- εισαγγελείς», σε μια κινητοποίηση με ίδιο πλήθος και παλμό με αυτές του περασμένου Σαββατοκύριακου, χιλιάδες πολίτες διατράνωσαν ξεκάθαρα την αντίθεση τους στ σχέδια για ξενοδοχειοποίηση του κτιρίου.

 

Yπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν στην εκκένωση της κατάληψης της Rosa Nera, που λειτουργεί επί χρόνια στο εγκαταλελειμμένο κτίριο της 5ης Μεραρχίας, πραγματοποιώντας συλλήψεις και επιτιθέμενοι στις δεκάδες αλληλέγγυων και υποστηρικτών της κατάληψης που βρέθηκαν επί τόπου.

Κλείνουν κοινωνικό χώρο για άλλο ένα ξενοδοχείο

Η κατάληψη της Rosa Nera δεν αποτελεί απλώς μία πολυετή κατάληψη στα Χανιά, λειτουργώντας επί 16 χρόνια, αλλά αποτελεί για την πόλη σημείο  πολιτιστικών και κοινωνικών συναντήσεων, αλλά και χώρο στέγασης. Το κτίριο κατασκευάστηκε την περίοδο της Τουρκοκρατίας, και το 2004 κατελήφθη από αυτόνομη ομάδα που το ανακήρυξε ελεύθερο χώρο, η οποία το καθάρισε και το επισκεύασε με δικά της έξοδα.

Στην κατάληψη λειτουργούν επί χρόνια αίθουσες θεάτρου, προβολών, συνελεύσεων, δανειστικής βιβλιοθήκης και βιβλιοπαρουσιάσεων, παιδικό στέκι, χαριστικό παζάρι, συλλογική κουζίνα και πλήθος άλλων αντίστοιχων δράσεων, λαμβάνουν χώρα εβδομαδιαίως ανοιχτές συνελεύσεις, ενώ φιλοξενούνται ακόμα καλλιτεχνικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Η επίθεση στην κατάληψη δεν ξεκίνησε σήμερα, αλλά βρίσκεται στο στόχαστρο από το 2017, όταν ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης και σημερινός υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης, έχοντας τότε αναλάβει και πρόεδρος της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πολυτεχνείου προχώρησε στην παραχώρηση του χώρου στην εταιρεία «Belvedere Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις» για 25 χρόνια, με αντίτιμο 8,9 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως παρά τον αρχικό εντυπωσιασμό από το ποσό, αυτό αναλογεί σε μόλις 6 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για ένα κτίριο εντός της παλιάς πόλης των Χανίων.

Η υπουργοποίηση του πρώην πρύτανη έδειχνε από την αρχή της θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη πως η κατάληψη παραμένει στο στόχαστρο και πως τα σχέδια για την ξενοδοποίηση του χώρου παραμένουν ενεργά, παρά το γεγονός πως αυτά αντιμετωπίζουν σειρά προβλημάτων, με σημαντικότερα τόσο τον χαρακτήρα διατηρητέου του κτιρίου από την Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων Κρήτης, όσο και το γεγονός πως ακόμα σήμερα δεν έχει εγκριθεί Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) από τον δήμο Χανίων. Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί το γεγονός πως μετά την πανδημία του κορονοϊού, ο τουρισμός είναι πλέον καταβαραθρωμένος.

Ωστόσο, τα παραπάνω δεν εμπόδισαν την εταιρεία Belvedere να επανέλθει μέσα στον Αύγουστο, όταν και με σειρά εγγράφων σε δημόσιους φορείς (στην υπουργό Πολιτισμού, τον Δήμαρχο Χανίων, την τεχνική υπηρεσία και την υπηρεσία δόμησης του Δήμου, τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανιών, το Υπουργείου Πολιτισμού, τις υπηρεσίες Νεωτέρων Μνημείων, τη γενική διεύθυνση αναστήλωσης, τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και αλλού) ενημέρωνε για την εντολη της εισαγγελίας Χανίων για την εκκένωση του κτιρίου, κάνοντας παράπονα ακόμα και για τη δημόσια παρουσία μελών της κατάληψης στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Μάλιστα, κατά τραγική ειρωνεία, μέσω της διαμαρτυρίας της η εταιρεία αναγνώριζε την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας που απολαμβάνει η κατάληψη της Rosa Nera, καθώς μεταξύ άλλων σημείωνε πως «είναι εύκολα αντιληπτό ότι η παράνομη κατάληψη έχει αναχθεί όλα αυτά τα χρόνια σε ΘΕΣΜΟ της πόλης των Χανίων, καθώς έχει διαμορφωθεί πλέον μια παγιωμένη κατάσταση αδράνειας εκ μέρους των αρμόδιων φορέων και αρχών, οι οποίοι δυστυχώς τυγχάνουν απλοί παρατηρητές, ανήμποροι να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην αναχαίτιση της ως άνω παράνομης κατάληψης, ενώ πλέον η τοπική κοινωνία των Χανίων φαίνεται να έχει συμβιβαστεί με αυτή την κατάσταση και να την επικροτεί κιόλας!».

Τέλος, χαρακτηριστικό της αποδοχής που έχει η κατάληψη στην τοπική κοινωνία, το γεγονός πως σε σχετική συλλογή διαδικτυακών υπογραφών που τρέχει από τις 9 Αυγούστου του 2019 για το κλείσιμο της κατάληψης, έχουν συλλεχθεί μόλις 192 υπογραφές, σε μία πόλη που προσεγγίζει του 160.000 κατοίκους.

Στο πλευρό του κόσμου οι ΕΛΜΕ της χώρας

Την στήριξή της δηλώνει και η Γενική Συνέλευση των Προέδρων των Ενώσεων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης καταδικάζει την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης Rosa Nera στα Χανιά.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο «Η κατάληψη ξεκίνησε να λειτουργεί πριν 16 χρόνια σ’ ένα εγκαταλειμμένο κτίριο του Πολυτεχνείου Κρήτης και ανεξάρτητα από τη γνώμη που έχει κανείς για τη μορφή και το περιεχόμενο της, έχει πλούσια κοινωνική και πολιτιστική συνεισφορά.

Η παράδοση ενός ιστορικού χώρου, όπως ο Λόφος Καστέλι, στο ξενοδοχειακό κεφάλαιο και τη μετατροπή του σε ένα ακόμη πολυτελές ξενοδοχείο θα αποκλείσει μεγάλο μέρος Χανιωτών από την πρόσβαση στην περιοχή.

Να σημειώσουμε ότι η προσέγγιση στο χώρο ήταν ελεύθερη και φιλοξενούνταν αρκετοί άστεγοι.

Από τη Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ»

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, υιοθετήθηκε από τον Δήμο Χανίων ψήφισμα με το οποίο συμφωνήθηκε, να μη επιτραπεί να αλλοιωθεί ο αρχικός σκοπός παραχώρησης του λόφου προς το Πολυτεχνείο, που δεν ήταν άλλος πέραν του εκπαιδευτικού. Την ίδια στιγμή βέβαια έχει ήδη διενεργηθεί διαγωνισμός από το Πολυτεχνείο Κρήτης, στο οποίο έχει παραχωρηθεί ο χώρος, κατά τον οποίο αναδείχθηκε νικήτρια εταιρεία η Βelvedere, με τα σχέδια για την δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας να είναι προ των πυλών.

Το κείμενο του ψηφίσματος επισημαίνει την ιστορικότητα του λόφου, ενώ καταδεικνύεται ο κίνδυνος το εν λόγω σύγχρονο μνημείο να «ρευστοποιηθεί στο όνομα της τουριστικοποίησης των πάντων προκειμένου να “αξιοποιηθεί” από το Πολυτεχνείο ως ξενοδοχείο». Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι οι μεθοδεύσεις του Πολυτεχνείου αντίκειται στο υπάρχον πολεοδομικό σχέδιο της πόλης, με την δημοτική αρχή να στέκεται απέναντι στους εν λόγω σχεδιασμούς.

Η δημοτική αρχή, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του δημάρχου, αναζητά τρόπο ώστε να συνάψει συμφωνία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, στο οποίο ανήκει το κτίριο, ώστε να εξασφαλιστούν οι ανάλογοι πόροι που απαιτούνται για την συντήρηση των τριών κτιρίων που βρίσκονται στον λόφο, αλλά και ο δημόσιος χαρακτήρας του χώρου.

Πρόκειται για μια από τις δράσεις διαμαρτυρίας που έχουν διοργανώσει αυτές τις ημέρες σε μια προσπάθειά τους να εκφράσουν τη αλληλεγγύη τους στην κατάληψη Rosa Nera.

Στην πορεία συμμετέχαν οι εξής συλλογικότητες:

Κατάληψη Rosa Nera, Συνέλευση Αλληλεγγύης στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών, Αντιμιλιταριστική Συλλογικότητα Κανάιμα, α.δ.Ρε. (Αντιφασιστική Δράση Ρεθύμνου), Αυτοοργανωμένος Α.Σ. Ασπάλαθος, Ελευθεριακό Σχήμα Πολυτεχνείου Κρήτης, Έμφυλες Αταξίες, Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών, Κ.Ρα.Χ. (Κοινωνικό Ραδιόφωνο Χανίων), Μ.Α.Δ. (Μαθητική Αντιφασιστική Δράση), Μουσική Αμηχανία, Πικραλίδες, Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Αποκόρωνα

ΠΗΓΗ: The Press Project

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Media

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« April 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search