Print this page

Εδώ ο κόσμος ...χάνεται τις εκλογές αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια εξήγγειλε το ΥΠΑΙΘ - Η εγκύκλιος

September 19, 2020 571
Σε μια περίοδο που το  ΥΠΑΙΘ επιμένει στην επικίνδυνη πολιτική για την Υγεία και την Παιδεία , επιμένει στο συνωστισμό 25 και 27 παιδιών στα τμήματα, στη χρήση  ακατάλληλων αιθουσών  (υπόγεια, κοντέινερ, μικρές αίθουσες κ.ά.) , στις  τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας, σε διορισμούς – προσλήψεις εκπαιδευτικών με το σταγονόμετρο, στη μη έγκριση των ολιγομελών τμημάτων, στη θεσμοθέτηση του «σχολείου» της τηλεκπαίδευσης δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εκλογές αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης. Είναι η ίδια η κυβέρνηση που χρησιμοποίησε το μέτρο της αναβολής των εκλογών στα συνδικάτα μέχρι το τέλος του 2020.  Τόσο έντονο το ενδιαφέρον που καλεί εσπευσμένα οι υποψηφιότητες πρέπει να υποβληθούν το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου

Γιατί τώρα το υπουργείο στέλνει αυτή την εγκύκλιο; Εύλογη η καχυποψία από συνδικαλιστικούς κύκλους ότι το υπουργείο μπορεί να πραγματοποιήσει αυτές τις εκλογές με ηλεκτρονική ψηφοφορία .

Η ΟΛΜΕ πρόκειται να ζητήσει συνάντηση με το υπουργείο (την Τρίτη μαζί με τα άλλα θέματα) για να καθορίσει τη στάση της και να εκδώσει ανακοίνωση για τον αιφνιδιασμό και τις αντιφάσεις του υπουργείου (άλλο ισχύει για τα σωματεία , άλλο για το ΚΥΣΔΕ ) και για τους κανόνες διεξαγωγής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ζητώντας παράλληλα παράταση των διαδικασιών χωρίς συγκεκριμένη ημερομηνία. Ανάλογα με τις απαντήσεις του υπουργείου θα διαμορφώσεις και τη θέση της.

Η εγκύκλιος

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 1/2003 (Α΄1) «Σύνθεση, συγκρότηση και λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής, αρμοδιότητες αυτών, όροι, προϋποθέσεις και διαδικασία εκλογής των αιρετών τακτικών και αναπληρωματικών μελών των συμβουλίων αυτών», σας γνωστοποιούμε τα εξής:

Οι εκλογές για την ανάδειξη αιρετών μελών των ΠΥΣΠΕ, ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΠΕ και ΚΥΣΔΕ θα διεξαχθούν την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020. 

 

α. Δικαίωμα του εκλέγειν έχουν οι τακτικοί εκπαιδευτικοί (διορισμένοι σε μόνιμες θέσεις) της δημόσιας Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά περίπτωση, καθώς και οι προσωρινοί αναπληρωτές.

β. Δικαίωμα του εκλέγεσθαι έχουν μόνο οι κατά τα ανωτέρω τακτικοί εκπαιδευτικοί, πλην αυτών που τελούν σε αυτοδίκαιη κατάσταση αργίας.

γ. Στην εφορευτική επιτροπή κάθε Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ψηφίζουν οι εκπαιδευτικοί της ίδιας βαθμίδας (τακτικοί ή αναπληρωτές), οι οποίοι υπηρετούν είτε οργανικά είτε με απόσπαση σε σχολεία της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης (σχολεία Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Δεύτερης Ευκαιρίας, κλπ.).

δ. Οι εκπαιδευτικοί που είναι αποσπασμένοι εκτός σχολικών μονάδων (Κ.Υ., Πανεπιστήμια, ΙΕΠ, κλπ.), καθώς και οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στο εξωτερικό, εγγράφονται στους καταλόγους εκλογέων της οργανικής τους θέσης και ψηφίζουν ενώπιον της οικείας εφορευτικής επιτροπής (Αριθμ. 3389/4-11-2008 άποψη του Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου Παιδείας). Οι απουσιάζοντες με άδεια κάθε μορφής ψηφίζουν στην περιοχή της οργανικής τους θέσης

 

ε. Εκπαιδευτικοί που κατέχουν θέσεις στελεχών της εκπαίδευσης, καθώς και εκπαιδευτικοί που υπηρετούν με απόσπαση σε υπηρεσίες των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, ψηφίζουν στις Εφορευτικές Επιτροπές των περιοχών όπου υπηρετούν (όπως είχε γίνει και στις αντίστοιχες αρχαιρεσίες του 2018).

 

στ. Εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που υπηρετούν σε σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θα συμπεριληφθούν στους εκλογικούς καταλόγους της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και αντίστροφα.

3. Οι υποψηφιότητες εκ μέρους συνδυασμών υποψηφίων, ή μεμονωμένων υποψηφίων, πρέπει να υποβληθούν το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020:

α. Στον διευθυντή της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, για την εκλογή αιρετών μελών των ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔ

β. Στον οικείο Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, για την εκλογή αιρετών μελών των ΑΠΥΣΠΕ, και ΑΠΥΣΔΕ και

γ. Στην Γενική Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, για την εκλογή αιρετών μελών του ΚΥΣΠΕ και του ΚΥΣΔΕ.

Οι αποδέκτες των υποψηφιοτήτων θα ανακηρύξουν τους υποψηφίους μέχρι τις 9-10- 2020

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.