Print this page

Κύμα καταλήψεων σχολείων σε όλη την Ελλάδα – Κύριο αίτημα: Ολιγομελή τμήματα

September 21, 2020 879

 

Μετά τη Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Πάτρα οι καταλήψεις εξαπλώνονται στην Αττική, όπου από σήμερα Δευτέρα το πρωϊ δεκάδες σχολεία βρίσκονται υπό κατάληψη, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως το Αγρίνιο και αλλού.  

Φωνή οργής, αγανάκτησης για το στοίβαγμα τους σε τάξεις με 24-27 μαθητές. Οι μαθητές χαρακτηρίζουν ημίμετρα τα μέτρα της κυβέρνησης, ζητούν μείωση των μαθητών ανά τμήμα στους 15, άμεσες προσλήψεις και κάλυψη των κενών των εκπαιδευτικών, μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων, όχι κάμερες στα σχολεία, ενώ κατά περίπτωση θέτουν και μια σειρά από αιτήματα για κτιριακά προβλήματα των σχολείων τους κ.ά.

Αττική

Εξήντα περίπου σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Δυτική Αθήνα βρίσκονται σε κατάληψη και αρκετά στον Πειραιά, όπως το 2ο ΓΕΛ, όπου σημειώθηκε και επεισόδιο  με γονέα έξω από το σχολείο ο οποίος εξύβρισε χυδαία μαθητές και καθηγητές, ενώ μπούκαρε με το έτσι θέλω στο σχολείο. Κάλεσε την αστυνομία, αλλά όταν ήρθε, ο ίδιος φρόντισε να εξαφανιστεί, καθώς η συμπεριφορά του ήταν μηνύσιμη. Η αστυνομία ήρθε, είδε και, με παρέμβαση των εκπαιδευτικών, απήλθε. Στο Κερατσίνι, από τις περιοχές με τα πιο πολυπληθή τμήματα, βρίσκονται υπό κατάληψη το 2ο και 2ο ΓΕΛ

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Την Παρασκευή, αυξήθηκε ο αριθμός των καταλήψεων στα σχολεία των δήμων της Θεσσαλονίκης καθώς περισσεύουν τα προβλήματα. Σε κατάληψη προχώρησαν μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες οι μαθητές του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, του 2ου Γυμνασίου Ευόσμου, του 1ου Γυμνασίου Συκεών και του ΕΠΑΛ Νεάπολης. Συνεχίστηκε η κατάληψη στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου και στο 3ο – 4ο ΓΕΛ Σταυρούπολης.

 

ΠΑΤΡΑ - ΑΙΓΙΟ

 

Την ίδια ώρα, «φουντώνουν» οι μαθητικές κινητοποιήσεις στην Πάτρα, όπουσήμερα 39 σχολεία βρίσκονται υπό κατάληψη. Την αρχή έκαναν την Τρίτη τρία σχολεία της Αχαΐας και μέσα στις επόμενες ημέρες ακολούθησαν κι άλλα, με τους μαθητές που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις να ζητούν μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό και ολιγομελή τμήματα. Να σημειώσουμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξαν και εντάσεις. Πιο συγκεκριμένα διαπληκτισμοί σημειώθηκαν στο 1ο και 7ο ΕΠΑΛ. Σημειωτέον πως στις 11 προγραμματίζεται και μαθητική συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης.

Κατάληψη γίνεται στο 1ο ΕΠΑΛ Αιγίου και στο Γυμνάσιο-Λύκειο Αιγείρας

Πορεία στις 11 από τους μαθητές

 

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

 

Όλα τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ της Καρδίτσας τελούσαν υπό κατάληψη καθώς και αρκετά Γυμνάσια (1ο-3ο-2ο-5ο), το Μουσικό σχολείο το  Γυμνάσιο Λ.Τ. Μητρόπολης. Αποχή έκαναν μαθητές σε άλλα Γυμνάσια (7ο).

 

Η φωνή των μαθητών ήταν φωνή οργής, αγανάκτησης για το στοίβαγμα τους σε τάξεις με 24-27 μαθητές.

 

 

Στη φωτογραφία φαίνεται το χαρτί με τα αιτήματα των μαθητών από το 2ο ΓΕΛ όπως και άλλα που δόθηκαν στη ΔΔΕ Καρδίτσας με αιτήματα : “την απολύμανση των σχολείων με τον ενδεδειγμένο τρόπο, στην εξασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας της υγείας με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, μικρότερη αναλογία μαθητών ανά τάξη, κατάργηση της νομοθετικής διάταξης για κάμερα στην τάξη και online μαθήματα, να μην εφαρμοστεί η τράπεζα θεμάτων στο Λύκειο.”

 

Να επισημάνουμε ότι υπάρχουν και μέσα τους μαθητές οι γνωστές συνομωσιολογικές απόψεις που καταλήγουν στην άρνηση της μάσκας και της ύπαρξης του κορωνοϊού, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν κυριαρχούν και χαρακτηρίζουν τα μαθητικά αιτήματα. Όταν οι μαθητές μιλούν για τη δυσκολία της χρήσης μάσκας τη συναρτούν με  τις ασφυκτικά γεμάτες σχολικές αίθουσες και την έλλειψη διαλειμμάτων ώστε να ξεκουράζονται και να… παίρνουν ανάσες.

 

Ανεξάρτητα αν θα συνεχιστούν και τη βδομάδα που έρχεται οι κινητοποιήσεις των μαθητών έφεραν ακόμα μια ρωγμή στο “όλα πάνε καλά” της Κεραμεως και των κυβερνητικών παπαγάλων. Και αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη μπροστά στην κυβερνητική επίθεση που εξαγγέλλεται (νομοσχέδιο για επαγγελματική εκπαίδευση, μείωση εισακτέων, βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ κλπ).

 

Αγρίνιο

Υπό κατάληψη τελούν σήμερα, Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, πολλά σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  στην περιοχή του Αγρινίου. Οι καταλήψεις στην πλειοψηφία τους γίνονται για την 7η επέτειο μνήμης από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα (18 Σεπτεμβρίου 2013).

Πρόκειται για καταλήψεις που ήταν προγραμματισμένες για την περασμένη Παρασκευή ωστόσο ματαιώθηκαν καθώς τα σχολεία παρέμειναν κλειστά λόγω της κακοκαιρίας.

 

Αντιφασιστική χαρακτηρίζουν την κατάληψη τους οι μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου Αγρινίου που ανήρτησαν πανό και σχετική ανακοίνωση. “Αυτό δεν είναι το μόνο έγκλημα της Χρυσής Αυγής . Ευθύνεται και για άλλες δολοφονίες, επιθέσεις και κηρύγματα μίσους κατά μεταναστών και δημοκρατικών ανθρώπων”, αναφέρει η ανακοίνωση. Σημειωτέον πως στις 11 προγραμματίζεται και μαθητική συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης.

ΚΡΗΤΗ

 Στην Κρήτη είναι δεκάδες σχολεία υπό κατάληψη . Στο νομό Ηρακλείου είναι σήμερα 35.

Προεπισκόπηση εικόνας

Ρέθυμνο: 3ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου, Γυμνάσιο Περάματος, Λύκειο Περάματος, Λύκειο Φουρφουρά, Λύκειο Ατσιπόπουλου, Γυμνάσιο Γαράζου, ΕΠΑΛ Γαράζου, ΓΕΛ Ανωγείων

Ηράκλειο: Γυμνάσιο Καστελλίου, Λύκειο Καστελλίου, Γυμνάσιο Θραψανού, 5ο ΓΕΛ Ηρακλείου, 6ο ΓΕΛ Ηρακλείου, 7ο ΓΕΛ Ηρακλείου, 8ο ΓΕΛ Ηρακλείου, ΓΕΛ Αλικαρνασσού, 2ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου, 3ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου, 5ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου, 6ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου, ΓΕΛ Χερσονήσου, Γυμνάσιο Χερσονήσου, Γυμνάσιο Γουβών, Λύκειο Γουβών, Γυμνάσιο Αγίων Δέκα, Λύκειο Αγίων Δέκα, Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας, Λύκειο Αγίας Βαρβάρας, Γυμνάσιο Προφήτη Ηλία, Γυμνάσιο Ζαρού, Γυμνάσιο Αρχανών, ΓΕΛ Ασημίου, ΕΠΑΛ Μοιρών, Γυμνάσιο Χάρακα, Λύκειο Χάρακα

ΒΟΛΟΣ

Μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων σε Βόλο και Νέα Ιωνία έχουν αποκλείσει τα σχολεία τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποχρεωτική χρήση της προστατευτικής μάσκας. Οκτώ σχολεία ήδη βρίσκονταν υπό κατάληψη από την περασμένη Παρασκευή ενώ σήμερα ο αριθμός έφτασε τα 26.

ΗΛΕΙΑ

Στην Ηλεία, κατάληψη πραγματοποιούν οι μαθητές στο 1ο ΓΕΛ Πύργου, στο 10ο, το 2ο, το 3ο και το 4ο Γυμνάσιο Πύργου, το 1ο και το 2ο ΕΠΑΛ, το Γυμνάσιο Αρχ. Ολυμπίας και το ΓΕΛ Βάρδας.

ΣΕΡΡΕΣ

Νέες καταλήψεις σχολείων σημειώθηκαν σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. Μετά το ΕΠΑΛ Σιδηροκάστρου που συνεχίζει να βρίσκεται υπό κατάληψη από την προηγούμενη εβδομάδα, από σήμερα σε κατάληψη προχώρησαν οι μαθητές του Λυκείου Σιδηροκάστρου, «παρασύροντας» και το Γυμνάσιο.

Επίσης, σε κατάληψη προχώρησαν και οι μαθητές των Γυμνασίων Ν. Πετριτσίου και Λευκώνα, μετά από διαδικτυακό κάλεσμα.

Νότια Κέρκυρα

Το μεγάλο πανελλαδικό κύμα των καταλήψεων των σχολείων έφτασε και στην Κέρκυρα. Από σήμερα Δευτέρα 21/9 βρίσκονται υπό κατάληψη το Γυμνάσιο - Λυκειακές Τάξεις Αργυράδων και το Λύκειο Λευκίμμης. Οι μαθητές  ζητούν να τηρούνται τα μέτρα καθαριότητας με τον κατάλληλο αριθμό καθαριστριών, διαθέσιμα τεστ covid19 καθώς και νοσοκόμους στα σχολεία.

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.