• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

«Η μήτρα που τους γέννησε μπορεί ξανά να πιάσει (Μπ. Μπρεχτ)

October 05, 2020 3822

Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Εκπαιδευτικών

Δεν είναι αθώοι - Home | Facebook

«Η μήτρα που τους γέννησε μπορεί ξανά να πιάσει (Μπ. Μπρεχτ)

Σε δυο μέρες, στις 7 Οχτώβρη του 2020, ολοκληρώνεται η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη πολιτική δίκη των τελευταίων χρόνων: η δίκη της εγκληματικής ναζιστικής συμμορίας που παρίστανε το πολιτικό κόμμα, της «Χρυσής Αυγής». Κατά την πολυετή ακροαματική διαδικασία, οι καταθέσεις των μαρτύρων κατέδειξαν περίτρανα την εγκληματική δράση του ναζιστικού μορφώματος, κεντρικές στιγμές της οποίας ήταν η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν (με μόνο του «έγκλημα» το χρώμα του δέρματός του), η επίθεση ενάντια στους αιγύπτιους αλιεργάτες και στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, η δολοφονία του αγωνιστή αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα. Κατέδειξαν επίσης περίτρανα το γεγονός ότι η εγκληματική αυτή δράση υπήρξε προϊόν κεντρικού σχεδιασμού αλλά και αυτονόητο αποτέλεσμα του φασισμού και του ναζισμού, που φυτρώνει αποκλειστικά και μόνο πάνω στο έδαφος του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού και τρέφεται και ανθίζει μέσα στη σήψη του.

Έχουμε πλήρη επίγνωση τι σημαίνει αστικό κράτος και αστική δικαιοσύνη: φρόντισε εξ άλλου να μας το υπενθυμίσει με την αγόρευσή της η εισαγγελέας, η οποία προσπάθησε με κάθε τρόπο να πείσει το ακροατήριο ότι κεντρική ευθύνη, κεντρικός σχεδιασμός για τα εγκλήματα δεν υπήρχε, αλλά ότι επρόκειτο για πράξεις μεμονωμένων φανατικών. Όμως, από την άλλη πλευρά, αντιλαμβανόμαστε ότι η επικύρωση του εγκληματικού χαρακτήρα της συμμορίας με την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου και τη φυλάκιση των μελών της όχι θα ικανοποιήσει το περί δικαίου αίσθημα των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και θα φανερώσει τη δυναμική του λαϊκού κινήματος και τη δυνατότητά του να δημιουργεί ρωγμές στο τείχος που φυλακίζει τις ζωές μας. Γιατί για 5,5 χρόνια το αντιφασιστικό κίνημα με την εμβληματική μορφή της μάνας Μάγδας κράτησε ζωντανή την ανάγκη για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Θα αποτελέσει ακόμα μια καλή βάση, ένα έρεισμα για να αφυπνιστούν και άλλες συνειδήσεις, να κατανοήσουν σε βάθος το φασιστικό φαινόμενο, να συστρατευτούν στον αγώνα εναντίον του. Ακόμα και το νομικό προηγούμενο που θα δημιουργήσει θα ξεκαθαρίσει και θα επικυρώσει στις συνειδήσεις ότι χιλιετίες ανθρώπινης ιστορίας, ανθρώπινου μόχθου, αγώνων της ανθρωπότητας για μια καλύτερη ζωή δεν κύλησαν επί ματαίω …

Εμείς, από τη μεριά μας, δάσκαλοι στον τόπο όπου γράφτηκαν οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι»∙ στον τόπο όπου μελοποιήθηκε ο «Ύμνος» που συνόδεψε τους «200» της Καισαριανής στο θάνατο και στην αθανασία (και που τον λεκιάζουν, πιάνοντάς τον στο στόμα τους και παριστάνοντας τους πατριώτες οι επίγονοι των δημίων τους)∙ στον τόπο που οι άλλοι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» αντίκρυσαν τον «ανατέλλοντα πυρφόρον» από τα βουνά της «απέναντι στεριάς» για τελευταία φορά, στο μαρτυρικό Λαζαρέτο∙ στον τόπο τέλος που «πελεκήθηκε σαν το πεύκο» από τις γερμανικές ναζιστικές βόμβες το Σεπτέμβρη του `43∙ καλούμε τους συντοπίτες και συμπολίτες μας, τους συναδέλφους, τους αγωνιζόμενους μαθητές μας και τους γονιούς τους, τους εργαζόμενους του νησιού μας, να ενώσουμε όλοι μαζί τις φωνές μας, την Τρίτη, 06/10, ώρα 18.30, στο Εργατικό Κέντρο, για να απαιτήσουμε την καταδίκη της ναζιστικής συμμορίας.

Την Τρίτη το μαζικό λαϊκό κίνημα, δίνει την απάντησή του στο φασισμό, σε όλες του τις εκφάνσεις, στις διακρίσεις απέναντι στο φτωχό, τον ξένο, το διαφορετικό, τη γυναίκα∙ αλλά και ενάντια στις συνθήκες που τον γεννούν και τον εκτρέφουν, ενάντια στον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό, μέχρι νάρθει η στιγμή που «θα λάβουν τα όνειρα εκδίκηση»

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search