• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

Στα σκουπίδια της Ιστορίας η Χρυσή Αυγή - Τα σενάρια για τις ποινές της εγκληματικής οργάνωσης, «κλειδί» τα ελαφρυντικά - Αντιδράσεις

October 08, 2020 489

Επτά χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και 5,5 χρόνια μετά την έναρξη της δίκης, το κόμμα της Χρυσής Αυγής κρίνεται εγκληματική οργάνωση και με την σφραγίδα της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάνθηκε ομόφωνα ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση «ενδεδυμένη με τον μανδύα πολιτικού κόμματος», σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα της υπόθεσης. Η απόφαση του δικαστηρίου, η οποία φέρνει αντιμέτωπη την ηγεσία της Χρυσής Αυγής με ποινές κάθειρξης από 5 έως 15 χρόνια, δίνει πολλά μηνύματα, τόσο αποδεχόμενη τη ναζιστική φύση της οργάνωσης όσο και για τα ιδεολογικά κίνητρα με τα οποία κινήθηκαν τα μέλη της. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας υποδέχθηκε με χαμόγελα τη σημερινή ιστορική απόφαση. Ύμνοι διεθνούς Τύπου.

Χειροκροτήματα και αντιφασιστικά συνθήματα κυριάρχησαν έξω από το Εφετείο Αθηνών όταν ακουγόταν από τα μεγάφωνα η ετυμηγορία του δικαστηρίου υπέρ της ενοχής των κατηγορουμενων. Από τα μεγάφωνα κόσμος ενημέρωνε για τις εξελίξεις μέσα στο δικαστήριο. Με το άκουσμα της ενοχής του Νίκου Μιχαλολιάκου ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα ενώ άρχισε να φωνάζει: «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί», με τη λεωφόρο Αλεξάνδρας να έχει πλημμυρίσει από χιλιάδες ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν έξω από το εφετείο αναμένοντας την απόφαση της δίκης. Τους πανηγυρισμούς στο άκουσμα της καταδικαστικής απόφασης της Χρυσής Αυγής διαδέχθηκαν μικρής διάρκειας επεισόδια, με τις αστυνομικές δυνάμεις, κάνοντας χρήση νερού από τον «Αίαντα» και χρήση χημικών να καταφέρνουν να αμαυρώσουν τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στην οποία συμμετείχαν πάνω από 20.000 άτομα, αντιπροσωπείες κομμάτων, συνδικαλιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες κυριάρχησαν στα ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Πλέον, η προσοχή εστιάζεται στη μάχη που δίνουν οι δικηγόροι των κατηγορουμένων για την αναγνώριση ελαφρυντικών και στη συνέχεια για την αναστολή εκτέλεσης των ποινών τους. Οι ποινές αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο 8/10.

Εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή

Συνολικά η απόφαση του δικαστηρίου είναι η ακόλουθη:

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η οποία έχει πολλαπλό αντίκτυπο στην κοινωνική και πολιτική σκηνή της χώρας, επτά πρώην βουλευτείς της ΧΑ κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μχιάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση. Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δυο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

Νωρίτερα, οι δικαστές επίσης ομόφωνα έκριναν ένοχο για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα τον καθ' ομολογία δολοφόνο Γιώργο Ρουπακιά και 15 ακόμη από τους συνολικά 18 κατηγορούμενους για τη συγκεκριμένη εγκληματική πράξη.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε καταδικαστικές αποφάσεις για εγκληματική οργάνωση συνολικά σε βάρος 50 από τους 65 κατηγορουμένους και για τις υποθέσεις της δολοφονικής απόπειρας κατά Αιγύπτιων ψαράδων στο Κερατσίνι, την επίθεση κατά μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, τη δολοφονία Λουκμάν, τις επιθέσεις στους κοινωνικούς χώρους Αντίπνοια και Συνεργείο, καθώς και μια παλαιότερη επίθεση εναντίον Πακιστανών εργατών στην Κρήτη.

Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών, ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι.

Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, οι δικαστές μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος τριών εκ των τεσσάρων αρχικών παθόντων. Για τον τέταρτο παθόντα τα το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη ως προς το συγκεκριμένο πρόσωπο λόγω παραγραφής.

Το δικαστήριο σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) μετέτρεψε σε απλή οπλοκατοχή για τους πρώην βουλευτές Μιχαλολιάκο, Γερμενή, Κασιδιάρη, Λαγό, Μίχο και Μπούκουρα. Τέλος, το δικαστήριο κατά περίπτωση έκρινε ενόχους οκτώ κατηγορούμενους για παράνομη οπλοκατοχή.

Το δικαστήριο με την απόφασή του επί της ενοχής της Χρυσής Αυγής, δέχεται οργανωμένη και συστηματική δράση εγκληματικής οργάνωσης από το 2008, με την επίθεση στον χώρο Αντίπνοια. Σύμφωνα με το δικαστήριο, ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση είναι δύο από τους ήδη καταδικασθέντες αμετάκλητα για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο.

Αντίστοιχα, ως δράση της οργάνωσης δέχεται επίσης τη δολοφονία του εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν, την επίθεση στον χώρο Συνεργείο, αλλά και παλαιότερη επίθεση στην Κρήτη σε βάρος Πακιστανών εργατών. Και αυτό γιατί κρίθηκαν ένοχοι ως μέλη της οργάνωσης οι δύο καταδικασθέντες ήδη σε κάθειρξη 21 ετών ο καθένας, δράστες της δολοφονίας του Λουκμάν, ένας από την υπόθεση του χώρου Συνεργείο καθώς και ο πυρηνάρχης της τοπικής της Χρυσής Αυγής στην Ιεράπετρα.

Τα επόμενα στάδια στη διαδικασία

Η διαδικασία συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για την αναγνώριση ελαφρυντικών. Μέχρι στιγμής αιτούνται γενικά σύννομο βίο (ο παλιός πρότερος έντιμος βίος), μεταγενέστερα καλή συμπεριφορά κ.α. Η διαδικασία θα συνεχισθεί μέχρι την ανακοίνωση των ποινών για κάθε έναν από τους καταδικασθέντες.

Πλέον το λόγο έχει η υπεράσπιση όσων κρίνονται ένοχοι, για να αιτηθεί την αναγνώριση ελαφρυντικών. Η Πολιτική Αγωγή δεν έχει δικαίωμα λόγου σε καμία από τις φάσεις της απόφασης.

Οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα να μην παρίστανται στο ακροατήριο, ενώ σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα το δικαστήριο δεν έχει δικαίωμα να διατάξει την προσαγωγή και κράτηση τους μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης.

Το δικαστήριο δεν δεσμεύεται σε αναγνώριση «σύννομου βίου» μόνο από την ύπαρξη καθαρού ποινικού μητρώου, ενώ κάποιοι εκ των κατηγορουμένων έχουν καταδίκες, επί το πλείστον τελεσίδικες για άλλες υποθέσεις. Δύο κατηγορούμενοι έχουν αμετάκλητη καταδίκη για τη δολοφονία του εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν.

Πρώτη αγόρευση ήταν αυτή για τον πρώην βουλευτή Μιχαήλ Αρβανίτη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, με τον συνήγορο να ζητά την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου. Όπως ανέφερε ο συνήγορος «πρόκειται για αξιοσέβαστο άτομο, που τήρησε στο έπακρο τους περιοριστικούς όρους που του επεβλήθησαν».

Εκ μέρους του Παναγιώτη Ηλιόπουλου, ζητήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, αλλά αυτό της ελαφρυντικής περίστασης που προβλέπεται στο νέο Ποινικό Κώδικα για μη εύλογη διάρκεια της δίκης.

Αντίστοιχα ελαφρυντικά ζήτησε και ο Γιώργος Γερμενής. Όπως αναφέρθηκε, δεν είχε παραβατική πράξη μέχρι την απόδοση των κατηγοριών το 2012. Σύμφωνα με τη συνήγορο, ο εντολέας του «τα χρόνια της νεότητάς του πάλευε για ένα μεροκάματο ως διανομέας και είχε μία αγάπη, τη μουσική. Η προφυλάκιση του σταμάτησε την πορεία της μουσικής του διαδρομής γιατί δεν μπορούσε να μεταβεί στο εξωτερικό. Σε καμιά περίπτωση δεν είχε σχέση με έκνομες πράξεις» και προσέθεσε πως ο πρώην βουλευτής νυχθημερόν ασχολούνταν με το κοινοβουλευτικό του έργο και είχε άριστη διαγωγή.

Ο Αντώνης Γρέγος αιτήθηκε την αναγνώριση του σύννομου βίου καθώς και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης «λοιδορήθηκε και προπηλακίστηκε όσο κανένας» είπε η υπεράσπιση του ενόχου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης βουλευτή αιτούμενη τρία ελαφρυντικά. Σύμφωνα με τους συνηγόρους του πρώην βουλευτή, το δικαστήριο πρέπει να αναγνωρίσει τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη της παραβίασης του τεκμηρίου αθωότητας, καθώς και το ελαφρυντικό της μη τήρησης του εύλογου χρόνου της δίκης αφού «σαφέστατα υπέστη βλάβη εξαιτίας αυτής της δίκης η οποία σερνόταν πεντέμισι χρόνια, με ευθύνη όχι του δικαστηρίου αλλά της Πολιτείας, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να επανεκλεγεί».

Σύμφωνα με την υπεράσπιση του κ. Κασιδιάρη «η απόφαση είναι προδήλως εσφαλμένη» και ασφαλώς «θα καταθέσουμε έφεση». Οι συνήγοροι ανέφεραν επίσης πως ο εντολέας τους υπέστη σκόπιμα έναν «ορυμαγδό αρνητικής δημοσιότητας».

Η Ελένη Ζαρούλια αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Κατά την υπεράσπισή της, η πρώην βουλευτής αν δεν ήταν σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου, δεν θα κρίνοταν ένοχη για «τη μια ομιλία από την οποία κρίθηκε ένοχη». Ο συνήγορός της τόνισε επίσης καταλήγοντας ότι «είναι αυτονόητο για ένα μέλος του κοινοβουλίου με τέτοιο αξίωμα να του αναγνωριστεί ο σύννομος βίος».

Ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Οι αγορεύσεις για τους υπόλοιπους βουλευτές συνεχίζονται. 

Ποινές

Οι ποινές αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο 8/10 οπότε και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το ποιοι από τους ενόχους θα προφυλακιστούν, πέραν από τον ένοχο για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά ο οποίος και έχει σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις δεδομένη την ποινή των ισοβίων.

Το πλαίσιο ποινών για εγκληματική οργάνωση, με βάση τις ευμενέστερες συνθήκες του νέου Ποινικού Κώδικα για την εγκληματική οργάνωση είναι το εξής:

  •  Ποινή ένταξης: 5-10 χρόνια (με ελαφρυντικό 1-5)
  •  Ποινή διεύθυνσης: 5-15 χρόνια (με ελαφρυντικό: 2-8)

Οι κατηγορούμενοι που κρίνονται ένοχοι για τις τρεις πρώτες υποθέσεις, είναι αντιμέτωποι με πρόσκαιρες καθείρξεις το ύψος των οποίων θα κριθεί από τα ελαφρυντικά που θα δεχθεί το δικαστήριο.

Το δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίσει για τις ποινές, αλλά και για το αν θα υπάρχουν αναστολές στην εκτέλεση τους. «Μάχη» θα δοθεί και για το αν θα υπάρξουν αναστολές στην εκτέλεση των ποινών, καθώς από αυτό εξαρτάται αν οι καταδικασθέντες θα οδηγηθούν στη φυλακή ή θα αφεθούν ελεύθεροι με όρους.

Οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα έφεσης για κάθε καταδίκη που είναι άνω των 2 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί, στην περίπτωση που εκδοθούν εντάλματα σύλληψης θα κινηθούν άμεσα προκειμένου να τους εντοπίσουν.

Νωρίτερα, με την ολοκλήρωση της απόφασης επικράτησε πανζουρλισμός, χειροκροτήματα μέσα και έξω από την αίθουσα, ενώ η μητέρα του Παύλου Φύσσα τρέχοντας βγήκε από το ακροατήριο, φωνάζοντας εν μέσω χιλιάδων ζητωκραυγών «Γιέ μου... τα κατάφερες» και ξέσπασε σε κλάματα στην αγκαλιά της κόρης της.

Οι μέλισσες νίκησαν τους λύκους 

Βγαίνοντας από το Εφετείο συνήγοροι της πολιτικής αγωγής έκαναν δηλώσεις για την δικαίωση των θυμάτων της Χρυσής Αυγής αλλά και της κοινωνίας, λέγοντας χαρακτηριστικά «οι μέλισσες νίκησαν τους λύκους».

«Η σημερινή απόφαση αποτελεί μια δικαίωση του αντιφασιστικού κινήματος και των συνηγόρων πολιτικής αγωγής. Είναι μια απόφαση η οποία τερματίζει την ατιμωρησία της φασιστικής δράσης στην Ελλάδα και ακυρώνει την προσπάθεια της αναβίωσης της φασιστικής βίας. Στο κρίσιμο ζήτημα εάν η Χρυσή Αυγή αποτελεί ή όχι εγκληματική οργάνωση το Δικαστήριο απαντάει ένα κεφάλαιο "Ναι". Καταδικάζει εφτά στελέχη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και όλους του υπόλοιπους βουλευτές και κατηγορούμενους για αδίκημα ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, άρα δηλαδή δεν αθωώνει κανένα από τα στελέχη» υπογράμμισε ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων ψαράδων στην δίκη της Χρυσής Αυγής.

 

Κατόπιν ο κ. Παπαδάκης ανέφερε περισσότερες λεπτομέρειες για το σύνολο των κατηγοριών και των υποθέσεων, τονίζοντας ότι «η υπόθεση των Αιγυπτίων ψαράδων αντιμετωπίστηκε από το δικαστήριο, ορθά, ως απόπειρα ανθρωποκτονίας και όχι ως βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, όπως η εισαγγελέας πρότεινε, και οι δράστες κρίθηκαν ένοχοι και για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση».

Αυτή τη στιγμή, όπως ανέφεραν οι δικηγόροι, το Δικαστήριο συζητά τα αιτήματα των κατηγορουμένων για ελαφρυντικά, διαδικασία στην οποία οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής δεν έχουν δικονομικά λόγο, ούτε για τις ποινές, ούτε για τις αναστολές αλλά, όπως είπε ο κ. Παπαδάκης «θα έχει λόγο ο λαός και είναι βέβαιο ότι θα αποτρέψει κάθε απόπειρα οι δράστες να πέσουν στα μαλακά και ακόμα μια φορά το Δικαστήριο θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων». «Η σημερινή απόφαση είναι ένα μήνυμα τιμωρίας και όχι ατιμωρησίας, ένα μήνυμα απαγορευτικό για τις δυνάμεις του φασισμού στα νησιά, στα σύνορα, στα Καμένα Βούρλα, στο Τυμπάκι και όπου αλλού. Η κοινωνία αγωνίζεται επί εφτά χρόνια και πέτυχε μια ιστορική νίκη, μέσα και έξω από τα δικαστήρια» κατέληξε ο κ. Παπαδάκης.

Κατόπιν ο Θανάσης Καμπαγιάννης, επίσης δικηγόρος πολιτικής αγωγής και μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, χαρακτήρισε την απόφαση «ιστορική».

Όπως είπε «το Δικαστήριο δίκασε την Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση. Έκρινε το σύνολο του πολιτικού της συμβουλίου ως διευθύνουσα ομάδα εγκληματικής οργάνωσης. Εκτός του Μιχαλολιάκου δηλαδή καταδικάζει και τον Κασιδιάρη, τον Λαγό, τον Γερμενή, τον Παναγιώταρο, τον Παππά, τον Ματθαιόπουλο. Το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας κρίθηκε κομμάτι της εγκληματικής οργάνωσης με την κατηγορία της ένταξης. Αυτό δηλαδή που το αντιφασιστικό κίνημα έλεγε επί δεκαετίες στις προκηρύξεις του, ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια ναζιστική συμμορία μαχαιροβγαλτών, επισφραγίστηκε σήμερα από το Δικαστήριο. Όλες οι εγκληματικές ενέργειες εκπορεύονταν από τον αρχηγό. Όλες οι δολοφονίες και οι απόπειρες ανθρωποκτονιών εκπορεύονταν από τον Μιχαλολιάκο. Αυτή είναι η απόφαση του Δικαστηρίου και ελπίζουμε στη φάση των ποινών να μην επιτρέψει το Δικαστήριο παρερμηνείες. Σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο μπορούμε να πούμε είναι ότι μιλάμε σήμερα για μια πρώτη δικαίωση των θυμάτων της ναζιστικής βίας. Σήμερα κέρδισε ο κόσμος της αλληλεγγύης, κέρδισε ο κόσμος της ανθρωπιάς. Κέρδισαν οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν στο Εφετείο. Μπορούμε να πούμε ότι αποδείξαμε ότι σε μια δύσκολη στιγμή για την κοινωνία οι μέλισσες μπορούν να νικάνε τους λύκους» κατέληξε ο κ. Καμπαγιάννης.

Πολιτειακή και πολιτική ηγεσία

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας υποδέχθηκε με χαμόγελα τη σημερινή ιστορική απόφαση για τη Δίκη της Χρυσής Αυγής. 

Η δικαστική απόφαση επιβεβαιώνει ότι η Δημοκρατία και οι θεσμοί της μπορούν να ανατρέψουν κάθε προσπάθεια υπονόμευσής τους, τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η Δημοκρατία σήμερα νίκησε» και πως «είναι στο χέρι όλων μας να νικά καθημερινά». 

 

«Με τη σημερινή απόφαση του Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών επέρχεται η Νέμεση στην Ύβρη που συνιστά για το Κράτος Δικαίου η Χρυσή Αυγή» δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Για μεγάλη μέρα για τη Δημοκρατία, μέρα δικαίωσης και υπερηφάνειας έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη σε όσους «αγωνίστηκαν για να φτάσουμε εδώ» και κυρίως στη Μάγδα Φύσσα.

 

Την ικανοποίησή της μετά την απόφαση του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή εξέφρασε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η οποία έκαν λόγο για δικαίωση για τα θύματα και την Δημοκρατία.

«Το δικαστήριο, με οδηγό την αλήθεια, όπως προέκυψε από πλήθος αποδεικτικών στοιχείων, καταδίκασε σήμερα ποινικά τους ΧΑυγίτες δολοφόνους. Η καταδίκη αυτή πρέπει να συνοδευτεί με την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, που είναι η επιβολή ανώτατων ποινών και φυσικά να οδηγηθούν στη φυλακή» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«H στιγμή της ανακοίνωσης της καταδίκης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής ήταν μια στιγμή ανείπωτης χαράς για όλους τους Δημοκράτες» σχολίασε το ΜέΡΑ25

«Με την ιστορική απόφασή της για το ναζιστικό μόρφωμα της «Χρυσής Αυγής», η Ελληνική Δικαιοσύνη, αιρόμενη στο ύψος των περιστάσεων, όρθωσε με την δίκαιη ετυμηγορία της στιβαρό τείχος υπεράσπισης του Ανθρώπου, της Δημοκρατίας μας και του Πολιτισμού μας», ανέφερε ο τέως Προέδρος Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

«Σήμερα δικαιώνεται η Δημοκρατία και οι εθνικές και ευρωπαϊκές αξίες μας» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του για την απόφαση για τη Χρυσή Αυγή, και αναφερόμενος στο άνοιγμα της δίωξης επί κυβερνήσεώ του επισήμανε: «Πολύ απλά, δεν κάναμε τίποτα παραπάνω από το εθνικό και δημοκρατικό μας καθήκον».

Ύμνοι διεθνούς Τύπου

Με τις φωτογραφίες της Μάγδας Φύσσα με τα χέρια ψηλά να βγαίνει από την αίθουσα του δικαστηρίου φωνάζοντας «Παύλο τα κατάφερες… Γιε μου», πρακτορεία ειδήσεων και μεγάλα ξένα μέσα ενημέρωσης με εκτενή τους ρεπορτάζ, σε περίοπτη θέση, κάλυψαν τη σημερινή, ιστορικής σημασίας απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης, να καταδικάσει τον σκληρό πολιτικό πυρήνα της Χρυσής Αυγής για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ άλλων καταδικαστικών αποφάσεων, κάνοντας λόγο για μία απόφαση – σταθμό σε μια από τις πιο σημαντικές δίκες στην πολιτική Ιστορία της Ελλάδας.

Το ελληνικό νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή κρίθηκε σήμερα Τετάρτη ως μια «εγκληματική οργάνωση» από το ποινικό δικαστήριο της Αθήνας, ενώ ο αρχηγός του και τα κύρια στελέχη του βρέθηκαν ένοχοι ότι τη διηύθυναν σε μια ιστορική ετυμηγορία που έγινε δεκτό με ζητωκραυγές από τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές, ξεκινά το τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο. Αναφέρεται στο ιστορικό της πορείας του νεοναζιστικού κόμματος και την είσοδο του στην Βουλή, σκιαγραφώντας το προφίλ του "Führer", Νίκου Μιχαλολιάκου.

«Οι ηγέτες της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής διοικούσαν εγκληματική οργάνωση» ήταν ο τίτλος της έκτακτης είδησης του Reuters που στο τηλεγράφημά του εξιστορεί το χρονικό της δίκης και όσων συνέβησαν και στα όσα συνέβησαν στο δικαστήριο σήμερα. Στο τηλεγράφημα του πρακτορείου περιλαμβάνεται και η δήλωση του διευθυντή της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ευρώπη Νιλς Μούιζνιεκς ότι «οι κατηγορίες εναντίον των ηγετών και των μελών της Χρυσής Αυγής, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του Παύλου Φύσα, εκθέτουν μια ρωγμή που υπάρχει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη και πέρα ​​από αυτό».

«Το νεο-ναζιστικό κόμμα, που το 2012 με τους Έλληνες να δοκιμάζονται από την κρίση χρέους είχε 12 βουλευτές στην Βουλή, κρίθηκε ένοχο για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης», αναφέρει το BBC, αναλύοντας λεπτομερώς το ιστορικό της δίκης και το προφίλ των κατηγορουμένων.

Η ετυμηγορία έγινε δεκτή με χαρά από χιλιάδες που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από το αυστηρά φυλασσόμενο δικαστικό μέγαρο πριν από την ανακοίνωση της απόφασης, φωνάζοντας «Οι Ναζί ανήκουν στη φυλακή», τονίζει ο Guardian, σχολιάζοντας πως η ελληνική Δικαιοσύνη έρχεται να κλείσει τις πληγές που είχε ανοίξει η Χρυσή Αυγή.

Τη δήλωση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας ότι «σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για τη Δημοκρατία», περιλαμβάνουν στο άρθρο τους οι New York Times, τονίζοντας ότι η Χρυσή Αυγή ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980 για να «εκτιναχθεί από την αφάνεια σε τρίτο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Ελλάδας κατά το απόγειο της κρίσης χρέους το 2012, εκμεταλλευόμενη την δυσφορία της κοινής γνώμης για τη λιτότητα και τις αυξανόμενες ροές μεταναστών». «Παρά την πτώση της Χρυσής Αυγής, η απειλή του νεο-ναζισμού στην Ελλάδα δεν έχει εξαφανιστεί», σχολιάζουν οι NYT.

Στην κραυγή δικαίωσης της Μάγδας Φύσσα - μητέρα του δολοφονηθέντα Παύλο Φύσσα από το μέλος της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, Χρήστο Ρουπακιά - που βγαίνοντας από τη δικαστική αίθουσα, μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, με τα χέρια υψωμένα στον ουρανό φώναξε: «Παύλο τα κατάφερες… Γιε μου», αναφέρεται το Al Jazzera, σημειώνοντας ότι η κυρία Φύσσα δεν έχασε σχεδόν ούτε μια μέρα από τις 453 μέρες ακροματικής διαδικασίας της δίκης.

Το Associated Press μιλά για μία ιστορική απόφαση, που ήρθε ύστερα από μαραθώνια δίκη, αναφερόμενοι και στην συγκέντρωση χιλιάδων ανθρώπων έξω από το Εφετείο. Επίσης σχολιάζει πως μόνο 11 από τους 68 κατηγορουμένους εμφανίστηκαν στο δικαστήριο και κανένας από τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
«Το νεοναζιστικό κόμμα της Ελλάδας Χρυσή Αυγή χαρακτηρίστηκε εγκληματική οργάνωση, με τους ηγέτες του να αντιμετωπίζουν βαριές ποινές σε μια από τις πιο σημαντικές δίκες στην πολιτική Ιστορία της χώρας», ήταν ο τίτλος της έκτακτης είδησης της Deutsche Welle, με την ανταπόκρισή του να φέρει υπότιτλο: «Θάνατος στον φασισμό».

Ένα ελληνικό δικαστήριο έκρινε ότι το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής της χώρας είναι εγκληματική οργάνωση αποφαινόμενο ότι ορισμένα μέλη του κόμματος είναι ένοχα για ανθρωποκτονία και άλλες κακουργηματικές πράξιες - ένα μεγάλο πλήγμα εναντίον ενός από τα πιο ακραία πολιτικά κινήματα της Ευρώπης», γράφει στο πρόλογο του ρεπορτάζ της η Wall Street Journal. «Υπήρξε μία περιθωριοποιημένη ομάδα γνωστή για τις βίαιες επιθέσεις της σε μετανάστες και αριστεριστές, αλλά το 2010 αυξήθηκε η δημοφιλία της, όταν επιβλήθηκαν δραστικά μέτρα λιτότητας στη χώρα, επιταχύνοντας μία οικονομική ύφεση, που εκτίναξε την ανεργία έως και το 27%» αναφέρει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.

Με εκτενή τους δημοσιεύματα και τηλεγραφήματα αναφέρθηκαν επίσης στην καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή μεταξύ πολλών άλλων, η Liberation, η Süddeutsche Zeitung, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa), το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua και το ρωσικό πρακτορείο Sputnik.

ΠΗΓΗ: topontiki.gr

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Media

Illusion Hair Studio

Boschetto (Άγιος Γεώργιος Αργυράδων)

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

 

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« March 2024 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search