• Αργυράδες - Κέρκυρας
  • Thursday , Feb 1 , 2018

Επικαιροτητα

ΕΠΑΛ, ΙΕΚ, Σχολές ΟΑΕΔ, ΤΟΜΥ και Κέντρα Υγείας θα "περάσουν" στις Περιφέρειες!

October 08, 2020 702
Το “ξεκαθάρισμα” των αρμοδιοτήτων μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κεντρικής κυβέρνησης, όπως επίσης και η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης και της περιφερειακής διακυβέρνησης, αποτελούν το αντικείμενο.. του νέου νομοσχεδίου το οποίο το υπουργείο Εσωτερικών θα θέσει τις επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση.
Το εν λόγω νομοσχέδιο αποτέλεσε θέμα στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα σήμερα, Τρίτη 6 Οκτωβρίου, στο υπουργείο, με τη συμμετοχή του υπουργού και του υφυπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου και Θεόδωρου Λιβάνιου, καθώς και των περιφερειαρχών -μεταξύ των οποίων και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος νωρίτερα μετείχε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ (Ενωση Περιφερειών Ελλάδας).
 
ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΥΛΩΝΕΣ
 
Στη σύσκεψη, ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Θεσμών Κοινωνικής Προστασίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Ξενοφών Κοντιάδης -πρόεδρος της επιτροπής τεχνοκρατών που συγκρότησε το υπουργείο Εσωτερικών, με αντικείμενο τη δημιουργία του πλαισίου για τη μεταρρύθμιση του κράτους, ανέλυσε τις βασικές αρχές και παραμέτρου του νομοσχεδίου, τους βασικούς πυλώνες του οποίου προτείνεται να αποτελούν:
 
α) η θεσμοθέτηση πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, καθώς προσδιορίζεται με ακρίβεια ο ρόλος και οι αρμοδιότητες, του κράτους, της περιφέρειας και του δήμου -με την κάθε αρμοδιότητα να συνοδεύεται και από τους ανάλογους πόρους
 
β) η ενίσχυση του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης με τη μεταφορά στις Περιφέρειες των περισσότερων αρμοδιοτήτων από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, στις οποίες παραμένουν μόνο οι αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα (μεταξύ των οποίων η διαχείριση των δασών και των υδατικών πόρων)
 
γ) η μεταφορά στις Περιφέρειες -και συγκεκριμένα στις Γενικές Διευθύνσεις Υγείας- όλης της υποδομής της πρωτοβάθμιας υγείας, (ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας, πολυϊατρεία)
 
δ) η μεταφορά στις Περιφέρειες της επαγγελματικής εκπαίδευσης στο σύνολό της (ΕΠΑΛ, ΙΕΚ, Σχολές ΟΑΕΔ, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, εκπαίδευση ενηλίκων, γεωργικές, τουριστικές σχολές), ενώ ιδρύεται Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Πολιτικής
 
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
 
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας παρεμβαίνοντας εξέφρασε ικανοποίηση καθώς, όπως είπε, προχωρεί η μεταρρύθμιση ως προς τον προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης για την οικονομική κατοχύρωση των αρμοδιοτήτων που παραχωρούνται προκειμένου μέσα από σταθερούς πόρους να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία των Περιφερειών.
 
Οσον αφορά το προσωπικό, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου εκτίμησε ότι η σχετική συζήτηση θα πρέπει να επανέλθει μετά την κατάργηση του υφιστάμενου σήμερα ρόλου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Κι αυτό προκειμένου να διαπιστωθεί τι προσωπικό θα έλθει στις Περιφέρειες από την Αποκεντρωμένη. Παράλληλα σημείωσε ότι μετά την εφαρμογή της “Ιριδας” στο δημόσιο θα προκύψουν συμπεράσματα και ως προς το ποιες ειδικότητες και πόσες θέσεις θα χρειαστούν, ενώ κατέγραψε την ανάγκη για νέους οργανισμούς εσωτερικής υπηρεσίας που δημιουργούν τα εν λόγω νέα δεδομένα.
 
ΤΑ ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
 
Τέλος, τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει εντονότερη συμμετοχή των Περιφερειών στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, ενώ αναφερόμενος στην αντιμετώπιση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων, εκτίμησε ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσα από διαβαθμικούς συνδέσμους, όπως στην Αττική.
 
Ας σημειωθεί, εξ άλλου, ότι στη διάρκεια της συνάντησης προτάθηκε, μεταξύ άλλων από τους περιφερειάρχες, να υπάρξει συσσωμάτωση στα Λιμενικά Ταμεία, ώστε να υπάρχει μόνο ένα ανά Περιφέρεια, το οποίο θα λειτουργεί με καθεστώς Α.Ε.
 
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος γνωστοποίησε ότι το υπουργείο, αμέσως μετά τον Οκτώβριο θα εξετάσει τον εκλογικό νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
 
Σκοπός είναι, εξήγησε ο υπουργός, τόσο η νομοθετική διαδικασία για την μεταρρύθμιση του κράτους, όσο και αυτή για τον εκλογικό νόμο, να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα.
ΠΗΓΗ: http://newspressagrinio.blogspot.com
Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

MAMA 'S MARKET

Corfu Office Systems

PRANZO CHANIOTI

Εμπόριο "ΤΖΗΛΙΟΣ"

Mirsinies' garden, restaurant-cafe

Καφέσας ψαροταβέρνα

Cosy finger food bar

Illusions Hair Studio

Lord Travel Group

Blue sea hotel

Ιονική

 

Calendar

« September 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Argyrades - News

argyrades.gr

Σελίδες για τη ζωή, την ιστορία, τον πολιτισμό, στην Κέρκυρα. Με κριτική ματιά στην επικαιρότητα.

drepani.gr

Μια από τις ονομασίες με τις οποίες ήταν γνωστή η Κέρκυρα στην αρχαιότητα ήταν και η Δρεπάνη. Όνομα που χρησιμοποιήθηκε λόγω του σχήματός της. Η Δρεπάνη ταυτίζεται με το όπλο με το οποίο ο Κρόνος σκότωσε τον πατέρα του τον Ουρανό.

logo

© 2018 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Your Company

Search