Τη διαγραφή του Σταύρου Κοντονή ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αργά το βράδυ της Πέμπτης 8 Οκτωβρίου 2020, με μια ανακοίνωση 103 λέξεων, έπειτα από την έντονη αντιπαράθεση που ξεκίνησε την επομένη ημέρα της καταδικαστικής απόφασης για τη Χρυσή Αυγή, μετά την παραίτηση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

«Ο Σταύρος Κοντονής παραμένει απαρέγκλιτα, σύμφωνα με δήλωσή του, “κομμουνιστής στην ανανεωτική Αριστερά”. Προφανώς κανένας δεν μπορεί να του αφαιρέσει αυτό το δικαίωμα. Το δικαίωμα όμως να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το απεμπόλησε ο ίδιος από τη στιγμή που αποφάσισε να στραφεί κατά του κόμματος του όχι μόνο με ανυπόστατες κατηγορίες για τον ποινικό κώδικα που εκ των πραγμάτων ευνοούν την προπαγάνδα και τα fake news της ΝΔ, αλλά και με απαράδεκτους, συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς για συντρόφους του. Επέλεξε με την στάση του να προσπαθήσει να αμαυρώσει μια τεράστια λαϊκή νίκη ενάντια στην εγκληματική δράση των νεοναζί.  Ο καθείς και οι επιλογές του», επισημαίνει η Κουμουνδούρου.

Το χρονικό της διαγραφής 

Αρχικά, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του κ. Κοντονή, σχολιάζοντας ότι εξυπηρετούν «εχθρικά» πολιτικά συμφέροντα, με τον πρώην υπουργό να απαντά κάνοντας λόγο για «μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού».

Στη συνέχεια, ο κ. Κοντονής, μιλώντας στο Open, έκανε λόγο για άθλιους, συκοφάντες και ψεύτες. «Μετά από 41 χρόνια στην αριστερά λένε ότι γίνομαι 5η φάλαγγα της Δεξιάς. Είναι άθλιοι, συκοφάντες και ψεύτες», ανέφερε χαρακτηριστικά  ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, απευθυνόμενος στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ,  προσθέτοντας ότι «οι δηλώσεις του είναι απαράδεκτες και αντικειμενικά εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα εχθρικά προς την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ». Ο κ. Κοντονής, μεταξύ άλλων ανέφερε πως είχε προειδοποιήσει για τον νέο Ποινικό Κώδικα ότι κάποιες αλλαγές «θα έριχναν στα μαλακά τη Χρυσή Αυγή».


«Εγώ όταν ήμουν υπουργός είχα πει ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε να πάμε με αυτόν τον ποινικό κώδικα. Αν δεν αλλάξουν συγκεκριμένα άρθρα, δεν μπορεί η κυβέρνηση να πάρει την πολιτική ευθύνη. Είχα μιλήσει για την μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας, για τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, για τα θέματα του βιασμού, όπως και για τα βασανιστήρια», πρόσθεσε.

«Αυτό που προπαγάνδισε η Νέα Δημοκρατία ότι εγώ παραιτήθηκα δήθεν για το συγκεκριμένο θέμα είναι απολύτως ψευδές. Δεν έχω δεκαετίες στην πολιτική, 41 χρόνια είμαι κομουνιστής στην Ανανεωτική Αριστερά κι εκεί παραμένω απαρέγκλιτα», ανέφερε επίσης ο Σταύρος Κοντονής.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Οι δηλώσεις του εξυπηρετούν εχθρικά πολιτικά συμφέροντα

«Απαράδεκτες» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τις δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή, ενώ σχολιάζει ότι εξυπηρετούν «εχθρικά» πολιτικά συμφέροντα.

«Οι δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή, που υιοθετούν την προπαγάνδα και τα fake news της Νέας Δημοκρατίας, είναι απαράδεκτες και αντικειμενικά εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα και τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία», αναφέρει χαρακτηριστικά σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που δημοσιεύθηκε σήμερα, Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020.

Στην Κουμουνδούρου είναι ενοχλημένοι από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης και εξετάζουν όλες τις επόμενες κινήσεις τους. Αν και επισήμως σημειώνουν ότι οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, πληροφορίες θέλουν το ζήτημα του Σταύρου Κοντονή να παραπέμπεται στην Οργάνωση Μελών στην οποία συμμετέχει με το ερώτημα της διαγραφής. Αν η οργάνωση αποφασίσει θετικά (με πλειοψηφία 3/4), τότε το ζήτημα παραπέμπεται στο αμέσως ανώτερο όργανο.

Η απάντηση Κοντονή

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να συνδέσει την παραίτησή μου από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ με υπαρκτές και σοβαρές ενστάσεις που είχα και διατηρώ, για τον τρόπο ψήφισης και το περιεχόμενο διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα, αποτελεί ευθεία διαστρέβλωση των λεγομένων μου, κατά τη συνήθη πρακτική της ΝΔ», αναφέρει σε δήλωσή του, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Σταύρος Κοντονής.

 

«Για πολλοστή φορά τονίζω ότι η παραίτησή μου υποβλήθηκε στον Πρόεδρο του κόμματος προ τριημέρου και σχετίζεται αποκλειστικά με την καταστροφική εσωστρέφεια, τις ομαδοποιήσεις, τους εσωτερικούς μηχανισμούς και τις δημόσιες αντεγκλήσεις στελεχών του κόμματος εν όψει του συνεδρίου και άλλων σοβαρών εσωκομματικών προβλημάτων, τα οποία σε μόνιμη βάση συγκροτούν την πλέον αρνητική εικόνα για το κόμμα και την προοδευτική παράταξη. Τη στιγμή μάλιστα που απέναντί μας υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία έχει αποτύχει στη διαχείριση σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων.

»Επαναλαμβάνω όμως για μια ακόμη φορά ότι απαράδεκτες διατάξεις στο νέο Ποινικό Κώδικα, όπως η κατάργηση της παρεπόμενης ποινής στερήσεως πολιτικών δικαιωμάτων και η μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα, ήταν σοβαρά και ανεπίτρεπτα λάθη.

Χαίρομαι γιατί πληροφορήθηκα ότι με πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα κατατεθεί τροπολογία επαναφοράς των καταργημένων διατάξεων και ελπίζω να τύχει της στήριξης όλων των δημοκρατικών κομμάτων. Τέλος, επιστρέφω αυτούσια στους εκδότες της την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ως μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού, και απαξιώ να τη σχολιάσω», επισημαίνει στη δήλωσή του, ο κ. Κοντονής.

Παραίτηση Κοντονή με βολές για τον Ποινικό Κώδικα

Ο Σταύρος Κοντονής με δηλώσεις του το πρωί της Πέμπτης ανακοίνωσε την παραίτησή του από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την παραίτησή του on air, μέσω της πρωινής εκπομπής του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», ενώ επισήμανε πως έχει ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα.

Υποστήριξε πως πήρε αυτήν την απόφαση αφού εντόπισε προβλήματα στον ποινικό κώδικα με αφορμή τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Κατά τη δήλωσή του στην πρωινή εκπομπή είπε «το δικαστήριο δε θα επιβάλλει ποινές λόγω συγκεκριμένων διατάξεων». «Διαφωνούσα με αρκετά σημεία στον νέο ποινικό κώδικα, ο οποίος κατά 70% είναι μια θετική μεταρρύθμιση. Εγώ είχα εκφράσει την διαφωνία μου και είχα πει δημοσίως ότι αυτό το νομοθέτημα εκθέτει την (σ.σ. τότε) κυβέρνηση, καθώς ορισμένες παράμετροι του έχουν να κάνουν και με αποφάσεις, όπως η χθεσινή για τη Χρυσή Αυγή. Αυτό όχι μόνο το είχα σκεφθεί εγώ, αλλά υπήρχε και σχετική αρθρογραφία» εξήγησε, ο οποίος εκείνη την περίοδο αντικαταστάθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης από τον Μιχάλη Καλογήρου.

Ο ίδιος μιλώντας για τη μετακίνησή του από το υπουργείο Δικαιοσύνης σημείωσε πως ήταν «απομάκρυνση από την τότε κυβέρνηση λόγω των διαφωνιών του». Συνέχισε λέγοντας: «Η ποινική μεταχείριση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης είναι ίδια με τους μέλους και εγώ αυτό το θεωρώ προβληματικό. Με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα δεν υπάρχει πλέον στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και αυτό είναι κάτι που επίσης το είχα αναφέρει, έχοντας στο μυαλό μου και την δίκη για την Χρυσή Αυγή». (διαβάστε αναλυτικά)

Παρασκευόπουλος: Είναι σωστό αυτό που λέει ο Κοντονής

Θέση υπέρ του Σταύρου Κοντονή για το ζήτημα του νέου Ποινικού Κώδικα πήρε ο Καθηγητής Ποινικού Δικαίου και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real, ο κ. Παρασκευόπουλος υποστήριξε ότι «είναι σωστό αυτό που λέει ο Κοντονής ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να μην προχωρήσει στην αλλαγή του Ποινικού κώδικα και ενώ ήταν έτοιμο το έργο να προωθηθεί αργότερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως θεώρησε ότι ένα έργο που τελείωσε κατά την διάρκεια της θητείας του δεν έπρεπε να περιμένει. Για να έχουμε στο σύνολο του έναν νέο κώδικα προτιμότερο στο σύνολο του από τον προηγούμενο , περιέχει 450 άρθρα, πέρασαν και κάποιες επιμέρους ρυθμίσεις που είναι προβληματικές και δεν το αρνούμαι ότι είναι προβληματικές και κάποιες από αυτές και άστοχες».

«Η ιδιομορφία είναι ότι όταν ψηφίζεται ένας κώδικας ψηφίζεται ως ένα άρθρο στο σύνολο του και δεν μπορεί να γίνει διόρθωση σε επιμέρους ρυθμίσεις. Αυτές οι διορθώσεις μπορούν να γίνουν αργότερα άλλα η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε τον πολιτικό χρόνο για να της κάνει… τον ψήφισε και έφυγε. Εκ του αποτελέσματος θα σας έλεγα ότι η γνώμη μου σήμερα θα ήταν διαφορετική σε επιμέρους άρθρα, όχι στο σύνολο του», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή.

Ο κ. Παρασκευόπουλος, επανήλθε με νεότερη δήλωσή του, κάνοντας λόγο για αλλοίωση μηνύματός του για τον Ποινικό Κώδικα. «Για πολλοστή φορά από μια τοποθέτησή μου απομονώνεται μια φράση και αναπαράγεται με τίτλους που διαστρεβλώνουν το μήνυμα, ώστε να πλήττονται ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ομιλών. Η επόμενη ακριβώς φράση της επίμαχης δήλωσής μου σε ραδιοφωνικό σταθμό, δικαιολογεί την προώθηση του Ποινικού Κώδικα. Προσθέτω ρητά ότι και σήμερα, αντίθετα με τον Σταύρο Κοντονή, θα συμφωνούσα με την ανάγκη ψήφισης του νέου Κώδικα.

Φυσικά, διαφωνώ και με την επιλογή του Σταύρου Κοντονή να θέσει το ζήτημα τη στιγμή, που θα έπρεπε να συζητάμε για την ιστορική σημασία του χαρακτηρισμού της Χ.Α. ως εγκληματικής οργάνωσης», επισημαίνει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.

Κώστας Παπαδάκης: Δεν υφίσταται αδιέξοδο

Σε δηλώσεις του έξω από το Εφετείο ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής, Κώστας Παπαδάκης διαπίστωσε ότι «ο νέος ποινικός κώδικας έχει πράγματι καταργήσει την παρεπόμενη ποινή της στερήσεως των πολιτικών δικαιωμάτων» αλλά, όπως τόνισε ο ίδιος, δεν υφίσταται «αδιέξοδο» και «δεν είναι αδύνατη η αντιμετώπιση» με την προσθήκη του ασυμβίβαστου μέσω της αλλαγής της εκλογικής νομοθεσίας.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαδάκης «η αντιμετώπιση του αποκλεισμού δεν είναι θέμα αποκλειστικά του Ποινικού Κώδικα και μπορεί να λυθεί άμεσα, χωρίς να υπάρχει αναδρομικότητα», μάλιστα «έστω και χωρίς η καταδίκη να είναι αμετάκλητη».

Ο κ. Παπαδάκης εξήγησε ότι δεν πρέπει να συγχέεται η διαδικασία της κατάθεσης καταστατικού στον Άρειο Πάγο με τον αποκλεισμό από την εκλογική διαδικασία. «Ο Άρειος Πάγος θα αντιμετωπίσει μια νέα πραγματικότητα και θα αναλάβει τις ευθύνες του και είναι βέβαιο ότι θα αποδώσει δικαιοσύνη» υπογράμμισε ο κ. Παπαδάκης.
Για «δώρο στην Χρυσή Αυγή» έκανε λόγο χαρακτηριστικά ο συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής αναφερόμενος στην κατάργηση της έκπτωσης των πολιτικών δικαιωμάτων «μαζί με άλλα πολλά» όπως η μείωση των ποινών και το ελαφρυντικό της μη εύλογης διαρκείας της δίκης, αλλά όπως υπογράμμισε ξανά «δεν υπάρχουν αδιέξοδα ως προς τη μη συμμετοχή σε εκλογές».

ΣΥΡΙΖΑ: Η δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα απαντά στις αθλιότητες και εκθέτει τη ΝΔ

«Οι απαντήσεις στη χυδαία σπέκουλα της ΝΔ δεν ήρθαν μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι αθλιότητες απαντήθηκαν από την ίδια τη συνήγορο της οικογένειας Φύσσα, η οποία σε δηλώσεις της εκθέτει ανεπανόρθωτα τη ΝΔ», διαμηνύει σε δήλωσή της η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Τάνια Καραγιάννη, σημειώνοντας ότι η συνήγορος της οικογένειας Φύσσα αποδομεί την κατηγορία περί δήθεν καθυστέρησης της δίκης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και την “προσχηματική” συζήτηση για τα πολιτικά δικαιώματα των καταδικασθέντων.

«Σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ αντί να εκφράζει την ικανοποίησή της για την καταδίκη των Νεοναζί, επιδίδεται ξανά σε τσουνάμι fake news. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να ξεχαστεί το ξέπλυμα που τους έκαναν τόσα χρόνια», τονίζει η Τάνια Καραγιάννη.

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση:

«Οι απαντήσεις στη χυδαία σπέκουλα της ΝΔ δεν ήρθαν μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι αθλιότητες απαντήθηκαν από την ίδια τη συνήγορο της οικογένειας Φύσσα, η οποία σε δηλώσεις της εκθέτει ανεπανόρθωτα τη ΝΔ. Τόνισε ότι το θέμα των καθυστερήσεων εκφέρεται από αυτούς που δεν πέρασαν ούτε έξω από το δικαστήριο, τις απέδωσε σε τακτικισμούς της Χρυσής Αυγής και επιβεβαίωσε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ επισπεύσθηκε θεσμικά η διεξαγωγή της δίκης.

Χαρακτήρισε προσχηματική τη συζήτηση για τα πολιτικά δικαιώματα, αφενός γιατί αυτά δεν θα τα στερούνταν και με τον παλιό Ποινικό Κώδικα και αφετέρου γιατί η απόφαση δεν είναι αμετάκλητη, αλλά πρωτόδικη. Και τέλος ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα ευνοϊκής μεταχείρισης με τον νέο Ποινικό Κώδικα.

Η ΝΔ προφανώς τα γνωρίζει όλα αυτά, αλλά σκοπίμως διαδίδει ψέματα. Σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ αντί να εκφράζει την ικανοποίησή της για την καταδίκη των Νεοναζί, επιδίδεται ξανά σε τσουνάμι fake news. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να ξεχαστεί το ξέπλυμα που τους έκαναν τόσα χρόνια».

ΠΗΓΗ: FLASH