Print this page

Και οι Παρεμβάσεις ΠΕ απέχουν από την ηλεκτρονική "ψηφοφορία" - φιάσκο της Ν. Κεραμέως!

October 15, 2020 737

μες  αγωνιστικές  ριζοσπαστικές

ΣΣΕ

Σε φιάσκο εξελίσσεται η περιβόητη ηλεκτρονική ψηφοφορία για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών το Σάββατο 7 Νοεμβρίου. Κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘ πλήττουν βάναυσα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και με την ηλεκτρονική ψηφοφορία επιδιώκουν να βάλουν το συνδικαλιστικό κίνημα στο γύψο. Ήδη οι παρατάξεις στην ΟΛΜΕ - πλην ΔΑΚΕ που το ... σκέφτεται παρά την αρχική της δέσμευση για αποχώρηση - δήλωσαν ότι απέχουν. Τον χορό της αποχής στη ΔΟΕ ανοίγουν οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Αναλυτικά η ανακοίνωση

ανεξάρτητες αυτόνομες αγωνιστικές ριζοσπαστικές ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

 

                                                                                                                    15-10-2020

 

Ο κύβος ερρίφθη – η Κεραμέως μας πέταξε το γάντι

Απέχουμε από την «ηλεκτρονική ψηφοφορία»

Υπερασπιζόμαστε τις συλλογικές διαδικασίες

 

Η τροπολογία που κατέθεσε το ΥΠΑΙΘ (24-9-2020) πήρε σάρκα και οστά με την υπουργική απόφαση Φ.350/51/139940/Ε3/14-10-2020, με την υπογραφή της Ν. Κεραμέως, η οποία περιέχει τη διαδικασία «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας» για την εκλογή αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.

Η μετωπική επίθεση της κυβέρνησης στην εκπαίδευση αποτελεί καθαρή πολιτική επιλογή και στοχεύει να πλήξει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Επιδιώκουν να αποδυναμώσουν το «ενοχλητικότερο» κομμάτι του δημόσιου τομέα με το οποίο η κυρίαρχη πολιτική και τα κυβερνητικά κόμματα έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το `98, τη μεγάλη απεργία του 2006,  τις μάχες ενάντια στην αξιολόγηση, την κατάληψη της πρυτανείας το 2019.

Πολιτική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να βάλει στο περιθώριο και να αποδυναμώσει το εκπαιδευτικό κίνημα που όλα τα προηγούμενα χρόνια αποκαλύπτει και μάχεται ενάντια στους σχεδιασμούς της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για την υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και την ενίσχυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης, εις βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών/τριών του λαού μας.

Η υπουργική απόφαση για την εφαρμογή της «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας» επιδιώκει να χτυπήσει ιδιαίτερα τις συλλογικές διαδικασίες των εκπαιδευτικών, αφού το ίδιο διάστημα θα γίνουν εκλογές στα υπηρεσιακά συμβούλια των υπαλλήλων του υπουργείου εργασίας με ζωντανή εκλογική διαδικασία. Την ίδια ώρα, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι οι εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών χρησιμοποιούνται ως πρώτο βήμα για την επέκτασή τους σε όλα τα συνδικάτα, στο πλαίσιο  ενός συνολικού  σχεδίου από την πλευρά της κυβέρνησης να βαθύνει και να ισχυροποιήσει την επίθεση  απέναντι στις συλλογικές διαδικασίες και τη λειτουργία των σωματείων , ο Βρούτσης διαρρέει στον τύπο ότι ετοιμάζει ν/σχέδιο που προβλέπει υποχρεωτική «ηλεκτρονική ψηφοφορία» για τη λήψη απόφασης για απεργία με το 50%+1.

Ως Παρεμβάσεις-Κινήσεις-Συσπειρώσεις ΠΕ ήδη έχουμε τοποθετηθεί δημόσια με ανακοίνωσή μας στις 11-10-2020, ότι θα αποσύρουμε τα ψηφοδέλτιά μας από όλα τα υπηρεσιακά συμβούλια (ΚΥΣΠΕ-ΑΠΥΣΠΕ-ΠΥΣΠΕ) σε κάθε περίπτωση, εάν  η κυβέρνηση προχωρήσει σε διενέργεια εκλογών με ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Καλέσαμε συγχρόνως, με πρότασή μας στο Δ.Σ. της ΔΟΕ, όλες τις παρατάξεις να δηλώσουν δημόσια ότι θα αποσύρουν τα ψηφοδέλτιά τους και δηλώσαμε την πρόθεσή μας και τη διαθεσιμότητά μας για την συνυπογραφή κοινής δήλωσης όλων των παρατάξεων που μετέχουν στις εκλογές των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, για απόσυρση των ψηφοδελτίων σε  περίπτωση εφαρμογής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης δεν χωρούν δισταγμοί για κανέναν. Με αίσθημα πολιτικής ευθύνης απέναντι στην ιστορία του κλάδου δεν θα συναινέσουμε στον ευτελισμό του θεσμού του αιρετού και τη λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων χωρίς καμία παρέμβαση του κινήματος και των διεκδικήσεων των εργαζομένων.

·         Δηλώνουμε ότι αποσύρουμε άμεσα όλα τα ψηφοδέλτιά μας με τον τίτλο «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΚΙΝΗΣΕΙΣ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε. από όλα τα υπηρεσιακά συμβούλια (ΚΥΣΠΕ-ΑΠΥΣΠΕ-ΠΥΣΠΕ). Παράλληλα, αποσύρονται οι υποψηφιότητες όλων όσοι συμμετέχουν σε ψηφοδέλτια των Παρεμβάσεων στα ΠΥΣΠΕ.

·         Καλούμε για άλλη μια φορά όλες τις συνδικαλιστικές δυνάμεις – παρατάξεις και μεμονωμένους υποψηφίους να αποσύρουν άμεσα τα ψηφοδέλτιά τους.

·         Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ προχωρώντας στην υλοποίηση της απόφασης τις 5-10-2020 «Καμία συμμετοχή στις ηλεκτρονικές εκλογές» να απευθυνθεί προς όλες τις παρατάξεις-συνδυασμούς για να οριστεί κοινή μέρα απόσυρσης όλων των ψηφοδελτίων. Να καταθέσουν όλοι οι συνδυασμοί αίτηση απόσυρσης του ψηφοδελτίου τους στη ΔΟΕ – με τον ίδιο τρόπο που κατέθεσαν τις υποψηφιότητές τους στη ΔΟΕ. Έτσι η ΔΟΕ θα έχει την εξουσιοδότηση και την εντολή της κάθε παράταξης να αποσύρει τους συνδυασμούς της.

·         Καλούμε  τους Συλλόγους , με ανάλογο τρόπο να συντονίσουν την απόσυρση  των ψηφοδελτίων,  συγκεντρώνοντας  τις αιτήσεις απόσυρσης από τις παρατάξεις τους και να τις καταθέσουν συνολικά στις Διευθύνσεις .

·         Καλούμε τη ΔΟΕ να προχωρήσει στην έκδοση αφίσας με τίτλο: ΑΠΕΧΟΥΜΕ από τις ηλεκτρονικές εκλογές και να σταλεί σε όλα τα σχολεία.

·         Καλούμε όλες τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να απέχουν από την «ηλεκτρονική ψηφοφορία» ώστε ο κλάδος με τη συλλογική στάση του να μην νομιμοποιήσει τη διαδικασία αυτή.

·         Καλούμε τους συναδέλφους  εκπαιδευτικούς, κανένας  να μη δεχτεί να γίνει μέλος εφορευτικής επιτροπής. Οι ΣΕΠΕ και η ΔΟΕ να καλύψουν συνδικαλιστικά τους συναδέλφους που τυχόν δεχτούν πιέσεις από τις εκάστοτε Δ/νσεις για συμμετοχή στη διαδικασία.

·         Καλούμε τους Συλλόγους όλης της χώρας να μην ορίσουν εκπροσώπους στις εφορευτικές επιτροπές.

Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία οι εκλογές ελέγχονται πλήρως από το κράτος, δεν διασφαλίζεται η ταυτότητα του ψηφοφόρου, δεν προστατεύεται η μυστικότητα της ψηφοφορίας και προσφέρεται ανεξέλεγκτα έδαφος για νοθεία και στοχευμένη χάλκευση των αποτελεσμάτων.

Στην πρωτόγνωρη επίθεση που δέχεται ο κλάδος και εκπαιδευτικά σωματεία δε χωρούν υπεκφυγές. Δεν πιστεύουμε ότι κάποια συνδικαλιστική δύναμη θα βάλει νερό στον μύλο του ΥΠΑΙΘ και της Κεραμέως και θα νομιμοποιήσει το έλεγχο του κράτους στα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Σε κάθε περίπτωση, εάν κάποια παράταξη κρατήσει προδοτική στάση με τη συμμετοχή της στις «εκλογές» της νοθείας πρέπει να καταγγελθεί από όλες τις συνδικαλιστικές δυνάμεις και να απομονωθεί. Να γνωρίζει ότι  εάν διαρρήξει την ενιαία έκφραση του κλάδου απέναντι σε αυτό το σχέδιο που στοχεύει την ίδια την ύπαρξη των σωματείων και του συνδικαλιστικού κινήματος στέκεται απέναντι στους εκπαιδευτικούς και όλους  τους εργαζόμενους. Κανένας συνδικαλιστικός ελιγμός αυτήν την ώρα δε θα μείνει στο απυρόβλητο, ούτε θα αποτελέσει δικαιολογία για υποχώρηση από την υπεράσπιση της απόφασης της ΔΟΕ για καμία συμμετοχή σε «ηλεκτρονικές εκλογές». 

 

Η κυβέρνηση, η Κεραμέως και όποιος επιλέξει το ρόλο του στηρίγματός τους

θα μας βρουν απέναντί τους

 

                                                 ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ» ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Καββαδίας

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.